Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 | 14:11
3η Δίκη ΣΠΦ

3η Δίκη ΣΠΦPointer

Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις - 47η συνεδρίαση, Παρασκευή 10.5.2013

Μετά το καθιερωμένο απουσιολόγιο κατηγορούμενων και συνηγόρων και διακοπή μιας ώρας (για να προσέλθουν απόντες συνήγοροι), εξετάστηκαν πέντε μάρτυρες. Η ιδιοκτήτρια γκαρσονιέρας στο Αγρίνιο, ένας πρώην φοιτητής του Παντείου και νυν οικονομολόγος, δύο μπάτσοι της ΔΙΑΣ και μια πρώην υπάλληλος της «Γενικής Ταχυδρομικής». Κατά την εξέταση των τριών μαρτύρων (πλην των δύο μπάτσων) αποκαλύφτηκαν γεγονότα που εκθέτουν τους μηχανισμούς καταστολής, τόσο τη διαβόητη Αντιτρομοκρατική όσο και τους εφέτες ειδικούς ανακριτές.

Για τις καταθέσεις των δύο μπάτσων δεν έχουμε να πούμε πολλά. Μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, αφού επανέλαβαν σχεδόν τα ίδια με όσα είχαν καταθέσει στο Α’ Τμήμα της Αντιτρομοκρατικής, γεγονός που σημαίνει ότι και οι δύο ήρθαν αφού πρώτα διάβασαν τις καταθέσειs τους. Μ’ άλλα λόγια, η Αντιτρομοκρατική πλέον κάνει φροντιστήριο στους μπάτσους πριν καταθέσουν στο τρομοδικείο, για να μη πέφτουν σε χοντρές αντιφάσεις. Ο στόχος είναι να φαίνονται σαν αξιόπιστοι μάρτυρες.
 
Σε ό,τι αφορά τους τρεις άλλους μάρτυρες,το κύριο βάρος της εξέτασής τους από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης σήκωσαν οι Σ. Φυτράκης, Δ. Κατσαρής και Α. Παπαρρούσου. Ερωτήσεις έκαναν ακόμη ο Γ. Καραγιαννίδης, ο Μ. Νικολόπουλος και ο Γερ. Τσάκαλος.
 
Την ιδιοκτήτρια της γκαρσονιέρας του Αγρινίου πρώτος εξέτασε ο Δ. Κατσαρής, ο οποίος της έδειξε φωτογραφίες της πολυκατοικίας (τις κατέθεσε και στο τρομοδικείο). Η μάρτυρας πιστοποίησε ότι το διαμέρισμά της πράγματι βρίσκεται σ’ αυτή την πολυκατοικία και έτσι καταρρίφθηκε ο μύθος ότι το διαμέρισμα βρισκόταν σε απόμερο μέρος. Η μάρτυρας πιστοποίησε, επίσης, ότι η πρώτη συνάντηση με τον άνθρωπο που νοίκιασε το διαμέρισμα έγινε τοΜάη ή τις αρχές Ιούνη του 2010. Το σπουδαιότερο όμως που προέκυψε από την εξέτασή της ήταν ότι οι δύο ασφαλίτες της Αντιτρομοκρατικής, που εκτέλεσαν χρέη ανακριτικού υπαλλήλου, της πήραν κατάθεση μέσα σ’ ένα αστυνομικό αυτοκίνητο σταθμευμένο μπροστά από την πολυκατοικία που βρισκόταν το διαμέρισμά της! Στο έγγραφο της κατάθεσής της, όμως, δεν αναφέρεται ο τόπος που αυτή λήφθηκε. Αναφέρεται το Αγρίνιο, χωρίς να προσδιορίζεται η διεύθυνση του κτιρίου, όπως απαιτείται. Σημείο των καιρών κι αυτό. Στην ερώτηση της Α. Παπαρρούσου, «καλά, σας πήραν κατάθεση στο ισόγειο της πολυκατοικίας, δεν υπήρχε αστυνομικό τμήμα να σας πάρουν κατάθεση;», η μάρτυρας αποκάλυψε ότι της πήραν την κατάθεση μέσα σε αστυνομικό αυτοκίνητο!
 
Ο πρώην φοιτητής Γ. Ζενεριάν στις αρχές Γενάρη του 2009 υπέστη «αστυνομικό έλεγχο» σε υπόγεια διάβαση δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Μάρτη του 2011, δηλαδή μετά από δύο χρόνια, αναγνώρισε δύο από τους κατηγορούμενους μετά από επίδειξη μερικών φωτογραφιών!Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου του τρομοδικείου Μ. Τζανακάκη, ο μάρτυρας είπε ότι συγκράτησε πως ο ένας από τους δύο ήταν ψηλότερος απ’ αυτόν και είχε γαλανά μάτια, και πως όταν του επιδείχτηκαν φωτογραφίες αναγνώρισε τον Γ. Καραγιαννίδη! Είχε τέτοιο θράσος (συμπεριφορά ασυνήθιστη για μάρτυρες σε τέτοιες δίκες), που γυρίζοντας προς τις θέσεις των κατηγορούμενων ζήτησε από τον Γ. Καραγιαννίδη να σηκωθεί όρθιος για να διαπιστώσει το ύψος του! Η πρόεδρος άκουσε την ιταμή φράση του μάρτυρα, αλλά δεν του έκανε την παραμικρή παρατήρηση.
 
Το ποιόν του συγκεκριμένου δεν πέρασε απαρατήρητο, όμως, από τους συνηγόρους. Σ. Φυτράκης, Δ. Κατσαρής και Α. Παπαρρούσου τον στρίμωξαν άγρια και από τις απαντήσεις του βγήκαν μερικά σημαντικά πράγματα. Πριν κληθεί να καταθέσει, στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής του τηλεφώνησε στο σπίτι του και τον ενημέρωσε ότι με τα στοιχεία της ταυτότητάς του η «τρομοκρατική» οργάνωση ΣΠΦ είχε νοικιάσει γιάφκα και ότι στο σάιτ της ΕΛΑΣ είχαναναρτηθεί οι φωτογραφίες όλων όσων εμπλέκονταν στην υπόθεση! Επιβεβαιώθηκε, έτσι για μια ακόμη φορά ότι στελέχη της Αντιτρομοκρατικής «επεξεργάζονται» μάρτυρες προκειμένου να κάνουν αναγνωρίσεις. «Επεξεργάζονται» εκείνους που είναι επιρρεπείς στο «άθλημα», εκείνους που φοβούνται μη κατηγορηθούν και οι ίδιοι για συμμετοχή σε ένοπλες επαναστατικές οργανώσεις και άλλους που για διάφορους λόγους δείχνουν «συνεργάσιμοι». Όταν οι συνήγοροι επέμειναν να τους περιγράψει το κτίριο στο οποίο πήγε να καταθέσει, ο μάρτυρας επαναλάμβανε μονότονα ότι δεν θυμόταν! Θυμόταν, όμως, τους δύο ανθρώπους που του εμφανίστηκαν ως αστυνομικοί, μολονότι τους είχε δει λιγότερο από ένα λεφτό, πριν από δύο χρόνια και σε συνθήκες που δεν προϊδέαζαν ότι κάτι ασυνήθιστο ή ύποπτο συνέβαινε (θεώρησε ότι ήταν ένας τυπικός αστυνομικός έλεγχος)! Εγινε φανερό ότι ο μάρτυρας αυτός «αναγνώρισε», μετά τη σχετική «επεξεργασία» που υπέστη από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, προφανώς με την απειλή ότι θα κατηγορηθεί ως μέλος της ΣΠΦ και άντε να ξεμπλέξει.
 
Ενας άνθρωπος που σπουδάζει πολιτικός επιστήμονας στο Πάντειο δεν μπορεί να μη θυμάται πού πήγε και κατέθεσε, αν πήγε στο κτίριο της ΓΑΔΑ ή στο κτίριο του Εφετείου. Δεν μπορεί να λέει (και να θέλει να τον πιστέψουμε), ότι του έκανε εντύπωση μόνο το γεγονός της εξακρίβωσης που του έγινε και όχι το γεγονός ότι του τηλεφώνησε στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής και μεταξύ των άλλων του ανακοίνωσε ότι με τα στοιχεία ταυτότητάς του νοικιάστηκε γιάφκα της ΣΠΦ! Θέλει να πιστέψουμε ότι δεν τον τρομοκράτησε ο «αντιτρομοκρατικάριος» στο τηλέφωνο, αλλά αρκέστηκε στη διαβεβαίωσή του ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη ΣΠΦ. Οτι δεν του πρότεινε (είτε στην τηλεφωνική επικοινωνία είτε σε άλλη συνάντηση) να κάνει την αναγνώριση ως αντάλλαγμα. Τελικά, μετά από πιεστικές ερωτήσεις των συνηγόρων, θυμήθηκε ότι το γραφείο που κατέθεσε βρισκόταν στο 10ο όροφο. Δέκατο όροφο, όμως, δεν έχει το Εφετείο και γι’ αυτό οι συνήγοροι ανέφεραν ότι ο εφέτης ειδικός ανακριτής του πήρε κατάθεση στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής.
 
Την ώρα που κατέθετε ο μάρτυρας, δίπλα του καθόταν αστυνομικκός της φρουράς, ψηλός και με γαλανά μάτια. Απευθυνόμενος στον μάρτυρα ο Γ. Καραγιαννίδης του είπε: γιατί να μην υποθέσω, ότι ο ψηλότερος από εσένα και με γαλανά μάτια αστυνομικός που σου έκανε εξακρίβωση δεν είναι αυτός που βρίσκεται δίπλα σου; Ο Μ. Νικολόπουλος τον ρώτησε αν γνωρίζει πως λέγανε τους ανθρώπους που δείχνανε με το δάκτυλο και φορούσαν κουκούλα, για ν’ απαντήσει ο μάρτυρας ότι δεν ξέρει (προφανώς και ξέρει)!
 
Η μάρτυρας Μαρ. Λιανού, μετά από ερωτήσεις του Δ. Κατσαρή, αποκάλυψε πως, ενώ δε θυμόταν πρόσωπο και χαρακτηριστικά, πιέστηκε φοβερά για ν’ αναγνωρίσει ένα άτομο έστω και με ποσοστά! Και δεν ήταν η μόνη που πιέστηκε, όπως γνωρίζουμε πλέον από τις καταθέσεις και άλλων μαρτύρων στην υπόθεση των «βομβοδεμάτων», που έγιναν στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
 
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 13 Μάη.

Σάββατο 11 Μαΐου 2013