Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019 | 13:32
3η Δίκη ΣΠΦ

3η Δίκη ΣΠΦPointer

Νέα δίκη για τη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις - 1η συνεδρίαση, Δευτέρα 8.10.12

Επειδή στο ρεπορτάζ από την πρώτη μέρα της νέας τρομοδίκης, με κατηγορούμενους μέλη της ΣΠΦ και άλλους αγωνιστές, υπήρξαν δυο λάθη που οφείλονται σε μπέρδεμα με τα επίθετα και το συνολικό αριθμό των κατηγορούμενων (υπάρχουν Δημήτρης και Χρήστος Πολίτης, όπως επίσης Γιάννης Μιχαηλίδης και Δημήτρης Μιχαήλ, ενώ οι κατηγορούμενοι είναι 19 και όχι 17), ξαναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ διορθωμένο. Στο μεταξύ στάλθηκε από τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ και η δήλωση που διάβασε εκ μέρους όλων η Ολγα Οικονομίδου, οπότε την παραθέτουμε πλήρη, χωρίς τα κενά της απομαγνητοφώνησης.

1η συνεδρίαση Δευτέρα, 8.10.12

Η δήλωση των εννέα φυλακισμένων μελών της ΣΠΦ, που διάβασε στο τρομοδικείο εκ μέρους όλων η Ολγα Οικονομίδου και η οποία συνοδεύτηκε με την αποχώρηση των μελών της οργάνωσης (και του Θεόφιλου Μαυρόπουλου) από τη διαδικασία, ήταν το σημαντικότερο γεγονός της σημερινής πρώτης μέρας της τρομοδίκης-πακέτο, με τις τρεις ξεχωριστές υποθέσεις και τους δεκαεπτά κατηγορούμενους. Η δήλωση των μελών της ΣΠΦ έχει την πολιτική της διάσταση, η οποία είναι ασφαλώς η κυρίαρχη, έχει όμως και μια διόλου ευκαταφρόνητη νομική διάσταση, την οποία επίσης πρέπει να σχολιάσουμε. Γι’ αυτό και την παραθέτουμε ολόκληρη, όπως καταγράφτηκε στο μαγνητόφωνό μας (το κείμενο κατατέθηκε αργότερα από τον συνήγορο Σπύρο Φυτράκη και στο δικαστήριο), με την επιφύλαξη να μην ακούσαμε καλά μερικές λέξεις. Οπου ο ήχος δεν υπήρξε καλός, υπάρχει κενό.

«Πριν ξεκινήσει το στρατοδικείο σας, θα κάνω μια δήλωση εκ μέρους των μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς.

Είμαστε αιχμάλωτοι του ελληνικού κράτους και ξεκαθαρίζουμε πως δεν αναγνωρίζουμε καμία εξουσία, πόσο μάλλον τη δικαστική και φυσικά κανέναν από τους νόμους σας. Το γεγονός ότι είμαστε αιχμάλωτοι πολέμου δεν σημαίνει πως έχουμε παραδοθεί, πως έχουμε μετανιώσει.  Παραμένουμε περήφανοι για την οργάνωσή μας. Κάθε ενέργειας της συνωμοσίας, κάθε λέξη που γράψαμε στις προκηρύξεις μας είναι κα θα παραμείνει αμετανόητο κομμάτι καθενός από εμάς.

Η ΣΠΦ είναι μονοπάτι του νέου αντάρτικου πόλεως, είναι κομμάτι μιας διευρυμένης παγκόσμιας συνωμοσίας ενάντια στους θεσμούς και στην ηθική της κοινωνίας που σκλαβώνει αιώνες τώρα τον άνθρωπο. Η αιχμαλωσία μας δεν ανακόπτει τον σκοπό, δεν ανακόπτει το νέο αντάρτικο πόλης που μετουσιώνεται σε πράξη καθημερινά, τέλος δεν θα ανακόψει ποτέ τον αδιάκοπο αγώνα μας για ελευθερία και εσείς μαριονέτες του συστήματος είστε ανίκανοι να το σταματήσετε.

Η ΣΠΦ είμαστε εμείς οι εννιά που έχουμε αναλάβει την ευθύνη και κανένας άλλος κατηγορούμενος δεν έχει σχέση με την οργάνωση και ούτε θα μπορούσε να έχει.

Συνεχίζουμε να πορευόμαστε μαζί με το σύντροφό μας Θεόφιλο Μαυρόπουλο στη αδιάκοπη πορεία προς την αναρχική διαρκή εξέγερση χωρίς να κοιτάμε πίσω.

Εγκαταλείπουμε τις αναστολές και τις δικαιολογίες και ριχνόμαστε στη φωτιά της δράσης για τώρα και για πάντα. Από εδώ που στεκόμαστε στέλνουμε τους πιο θερμούς μας χαιρετισμούς στους καταζητούμενους για τη Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς Δημήτρη Πολίτη και Γιάννη Μιχαηλίδη. Η φωτιά της νέας αναρχίας ας καλύπτει για πάντα τα ίχνη σας. Μέχρι την αντάμωση στο σημείο που δεν έχει επιστροφή. Επίσης στέλνουμε δύναμη και αλληλεγγύη στους Ιταλούς εξεγερσιακούς συντρόφους που διώκονται απ’ τις ιταλικές αρχές καθώς και στα ασύλληπτα συντρόφια της Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας. 

Τέλος είμαστε δίπλα με τις σκέψεις και την καρδιά μας στον αναρχικό σύντροφο Mario Lopez που συνελήφθη στο Μεξικό τραυματισμένος από την έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού που μετέφερε και στην αναρχική Felicity Ryder που διάλεξε τα μονοπάτια της παρανομίας και διώκεται για την ίδια υπόθεση.

ΖΗΤΩ Η ΑΤΥΠΗ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΖΗΤΩ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ - ΖΗΤΩ Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ».

Το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τα μέλη της ΣΠΦ είναι ότι δεν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση. Το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τη ΣΠΦ είναι ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ενέργειές της. Κι ενώ είναι σαφές ποιες ενέργειες έχει κάνει η ΣΠΦ και ποιοι έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στη ΣΠΦ, έρχεται η Αντιτρομοκρατική, με εργαλείο τις πάντα πρόθυμες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, και φτιάχνει μια τρομοδίκη-πακέτο, αναμιγνύοντας διαφορετικές υποθέσεις και ανάγοντάς τες όλες σε ενέργειες της ΣΠΦ και όλους τους συλληφθέντες σε μέλη της ΣΠΦ. Παίρνει την υπόθεση της συμπλοκής στην Πεύκη, την κάνει ένα με τις συλλήψεις στο Βόλο, προσθέτει στους συλληφθέντες αυτής της υπόθεσης και μερικά μέλη της ΣΠΦ και κάνει μια προκλητική κατασκευή. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο προσθέτει μερικά μέλη της ΣΠΦ ως κατηγορούμενους στην υπόθεση των όπλων που βρέθηκαν στη Νέα Σμύρνη και φτιάχνει μια ανύπαρκτη «υπόθεση ΣΠΦ», επιβαρύνοντας και τους συλληφθέντες αυτής της υπόθεσης (τους οποίους δεν μπορούσε να εντάξει σε οργάνωση), αλλά και τα μέλη της ΣΠΦ που ανέμιξε στην υπόθεση. Τέλος, μ’ αυτές τις δύο άσχετες με τη ΣΠΦ υποθέσεις αναμιγνύει και την υπόθεση των βομβοδεμάτων.

Μετά απ’ αυτή την απαραίτητη εισαγωγή, στην ουσία της οποίας θα χρειαστεί να επανέλθουμε πολλές φορές κατά την πορεία αυτής της δίκης, ας δούμε πρώτα τα πληροφοριακά στοιχεία της τρομοδίκης-πακέτο και μετά το ρεπορτάζ της πρώτης συνεδρίασης.

Πρόεδρος του τρομοδικείου (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι ο κατ’ ευφημισκόν τίτλος του) είναι η πρόεδρος εφετών Μαρία Τζανακάκη και μέλη οι εφέτες Αριστείδης Βαγγελάτος και Αικατερίνη Χονδρορίζου (αναπληρωματικοί οι Αρετή Παπαδιά, πρόεδρος, Μελπομένη Χιώτου και Μιχαήλ Αποστολάκης, εφέτες). Τακτικός εισαγγελέας είναι ο Σωτήριος Μπάγιας και αναπληρώτρια η Θεοφανία Κοντοθανάση.

Στην πρώτη υπόθεση (Πεύκη και Βόλος) κατηγορούμενοι είναι οι Γιώργος Νικολόπουλος, Χρήστος Τσάκαλος, Δαμιανός Μπολάνο, Γιώργος Πολύδωρος, Ολγα Οικονομίδου, Θεόφιλος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Πολίτης, Γιάννης Μιχαηλίδης και Κώστας Παπαδόπουλος. Οι Δ. Πολίτης και Γ. Μιχαηλίδης διέφυγαν τη σύλληψη και δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο. Για τον πρώτο από τους δύο η υπόθεση δεν εισήχθη, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, διότι είναι άγνωστης διαμονής, ενώ ο δεύτερος θα δικαστεί «ωσεί παρών», επειδή είναι γνωστής διαμονής.

Στη δεύτερη υπόθεση (βομβοδέματα) κατηγορούμενοι είναι οι Χρήστος Τσάκαλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Δαμιανός Μπολάνο, Γιώργος Καραγιαννίδης, Γεράσιμος Τσάκαλος, Παναγιώτης Αργυρού, Μιχάλης Νικολόπουλος, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Γιώργος Πολύδωρος, Ολγα Οικονομίδου και Χάρης Χατζημιχελάκης.

Στην Τρίτη υπόθεση (όπλα Νέα Σμύρνη) κατηγορούμενοι είναι οι Αλέξανδρος Μητρούσιας, Γιώργος Καραγιαννίδης, Κώστας Σακκάς, Στέλλα Αντωνίου, Χρήστος Πολίτης, Δημήτρης Μιχαήλ, Χρήστος Τσάκαλος, Δαμιανός Μπολάνο, Μιχάλης και Γιώργος Νικολόπουλος, Γιώργος Πολύδωρος και Ολγα Οικονομίδου.

Εχουμε, δηλαδή, συνολικά 19 κατηγορούμενους, από τους οποίους 13 είναι κρατούμενοι, 4 είναι ελεύθεροι και 2 έχουν διαφύγει τη σύλληψη.

Επίσης, έχει δηλωθεί πολιτική αγωγή εκ μέρους δύο αστυνομικών (Λεοντόπουλος και Δρόσος) που τραυματίστηκαν στην Πεύκη, μόνο κατά του Θ. Μαυρόπουλου (για απόπειρα ανθρωποκτονίας). Τους εκπροσωπεί ο «γνωστός και μη εξαιρετέος» Π. Μαντούβαλος, ζευγάρι με τους Κωνσταντίνο Παύλου για τον ένα αστυνομικό και Ελένη Μακινοπούλου για τον άλλο. Η νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής εκκρεμεί και όπως φάνηκε από την υπεράσπιση θα υπάρξει αντίρρηση.

Το πρωί επικρατούσε πανικός και η πρόεδρος, μολονότι δείχνει ψύχραιμη, έχασε απολύτως τον έλεγχο. Η αίθουσα γέμισε με μάρτυρες κατηγορίας και έμειναν έξω όχι μόνο δεκάδες αλληλέγγυοι, αλλά ακόμη και συγγενείς των κατηγορούμενων. Οι παρόντες κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι αποχωρούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και χρειάστηκαν δύο διαδοχικές διακοπές μέχρι να επιτραπεί η είσοδος σε όσους χωρούσε η αίθουσα. Υπόψη ότι στα διαλείμματα οι δεκατρείς πολιτικοί κρατούμενοι (οι Στ. Αντωνίου και Κ. Παπαδόπουλος είναι ελεύθεροι με όρους, ενώ οι Δ. Πολίτης και Γ. Μιχαηλίδης δεν παρίστανται αυτοπροσώπως) μεταφέρονται στην πτέρυγα με τα καινούργια λευκά κελιά, που έχει χτιστεί στην παλιά δικαστική αίθουσα, ενώ μετά το τέλος της δίκης οι άνδρες μεταφέρονται με κλούβα στο απέναντι συγκρότημα των ανδρικών φυλακών.

Οταν οι πολιτικοί κρατούμενοι επέστρεψαν στην αίθουσα του τρομοδικείου, τα μέλη της ΣΠΦ και ο Θ. Μαυρόπουλος έμειναν όρθιοι και η Ολγα Οικονομίδου απαίτησε να διαβάσει τη δήλωσή τους. Η πρόεδρος προσπάθησε να την αποτρέψει, στο όνομα των δικονομικών κανόνων, όμως με αποφασιστικό τρόπο η Ολ. Οικονομίδου επέμεινε και διάβασε τη δήλωση που παραθέσαμε στην αρχή, ενώ στη συνέχεια τα εννέα μέλη της ΣΠΦ και ο Θ. Μαυρόπουλος αποχώρησαν από την αίθουσα. Παρέμειναν οι πολιτικοί κρατούμενοι Α. Μητρούσιας, Γ. Καραγιαννίδης, Κ. Σακκάς και οι υφ’ όρων αποφυλακισθέντες Στ. Αντωνίου και Κ. Παπαδόπουλος (οι Χρ. Πολίτης και Δημ. Μιχαήλ, που κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος και είναι επίσης ελεύθεροι, δεν παρουσιάστηκαν και εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους). Οταν αργότερα ο Σπ. Φυτράκης κατέθεσε για τα πρακτικά το γραπτό κείμενο της δήλωσης, η πρόεδρος είπε ότι θα μπει στο σημείο των πρακτικών που κατά τη δικονομία θα δινόταν ο λόγος της δικονομίας. Αφήστε τη δικονομία, της απάντησε ο συνήγορος, οι κατηγορούμενοι είναι επαναστάτες, διάβασαν τη δήλωσή τους και θα καταχωρηθεί στα πρακτικά στο σημείο που αυτή διαβάστηκε.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος εκφώνησε τα ονόματα όλων των κατηγορούμενων και δηλώθηκαν οι νομικοί τους παραστάτες που είναι: για τους Γιώργο και Μιχάλη Νικολόπουλο και Παναγιώτη Αργυρού ο Φραγκίσκος Ραγκούσης. Για τον Θεόφ. Μαυρόπουλο ο Ιωάννης Φωτόπουλος. Για τον Κ. Παπαδόπουλο ο Θ. Μαντάς. Για τον Γ. Καραγιαννίδη ο Δ. Κατσαρής. Για τον Αλ. Μητρούσια η Αννυ Παπαρρούσου. Για τον Χάρη Χατζημιχελάκη ο Σπύρος Φυτράκης. Για τον Κ. Σακκά η Μαρίνα Δαλιάνη. Για την Στέλλα Αντωνίου ο Χ. Λαδής. Για τον απόντα Χρ. Πολίτη ο Κώστας Ντάλτας (με πληρεξούσιο). Για τον επίσης απόντα Δημ. Μιχαήλ ο Χ. Λαδής (με πληρεξούσιο). 

Πέντε μέλη της ΣΠΦ (Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος, Δαμιανός Μπολάνο, Γιώργος Πολύδωρος, Ολγα Οικονομίδου) είχαν αποχωρήσει και δεν είχαν εξουσιοδοτήσει δικηγόρο να τους εκπροσωπήσει. Το δικαστήριο διόρισε από τον κατάλογο του ΔΣΑ δύο δικηγόρους για τον καθένα και δύο δικηγόρους για τυχόν αντικατάσταση οποιουδήποτε από τους δέκα διορισθέντες επικαλεστεί κώλυμα (ο εισαγγελέας είχε προτείνει διορισμό δύο και ενός αναπληρωματικού για κάθε κατηγορούμενο).

Από τους περίπου 130 μάρτυρες του κατηγορητήριου αρκετοί απουσίαζαν (κυρίως ξένοι υπήκοοι από την υπόθεση των βομβοδεμάτων). Ο εισαγγελέας πρότεινε να αποφασιστεί η βίαιη προσαγωγή τους και η επιβολή στον καθένα προστίμου 100 ευρώ, όμως το δικαστήριο επιφυλάχθηκε ν’ αποφασίσει σε μελλοντική του συνεδρίαση, γιατί κάποιοι μπορεί να εμφανιστούν.

Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για την Τετάρτη 10 Οκτώβρη στις 9 το πρωί. Φυσικά, συνεδρίαση ουσίας δεν πρόκειται να γίνει, γιατί εκκρεμεί η αποδοχή των διορισθέντων συνηγόρων από τους κατηγορούμενους, ενώ και αν αυτοί γίνουν αποδεκτοί, θα ζητήσουν αναβολή για να ενημερωθούν επί της δικογραφίας (για δέκα μέρες μίλησε η πρόεδρος).
Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012