Πέμπτη 02 Απριλίου 2020 | 10:15
Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

Πρώτη Δίκη ΕΛΑPointer

2η συνεδρίαση

10/2/2004

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας καταναλώθηκε από τον εισαγγελέα που ολοκλήρωσε την ανάγνωση του κατηγορητήριου, χωρίς να τον παρακολουθεί κανένας.
 
 Αμέσως μετά, ο λόγος δόθηκε στους κατηγορούμενους για να κάνουν τις πρώτες δηλώσεις τους επί της κατηγορίας. Δήλωσαν: Χρήστος Τσιγαρίδας Εχω αναλάβει την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής μου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα. Μια οργάνωση που στόχευε, με τις πολύπλευρες και διαφορετικές δραστηριότητές της, να συμβάλει στη ριζική αλλαγή της σημερινής κοινωνίας, σε μακροχρόνια διαδικασία. Μια οργάνωση που είχε σαν όραμα μια άλλη κοινωνία, που θα αντιστοιχεί στα δικαιώματα και τις επιθυμίες των εκμεταλλευόμενων και καταπιεζόμενων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων. Σε αυτή την τοποθέτησή μου θα είμαι συνεπής στη διάρκεια της διαδικασίας. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες, γιατί δεν είναι αληθινές, δεν με αφορούν, παρότι από το διάβασμα του κατηγορητηρίου και της δικογραφίας σχημάτισα την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να θεμελιώνουν την ενοχή μου ή την ενοχή των συγκατηγορουμένων μου.
 
Πρόεδρος: Για την προκήρυξη την τελευταία του ΕΛΑ, με ημερομηνία Γενάρης '95, τί έχετε να πείτε, όταν λέει ότι ο αγώνας συνεχίζεται;
Χ. Τσιγαρίδας: Βέβαια, εγώ δεν συμμετείχα σ' αυτή την ημερομηνία στην οργάνωση και έτσι εκτιμήσεις θα κάνω. Ξέρω και ξέρουν όλοι που έχουν κάποια κουλτούρα ότι όλες οι συγκεκριμένες οργανώσεις το χρησιμοποιούν σαν σύνθημα κάποια στιγμή, ζύμωσης θα το λέγαμε, και πάντα το βάζουν από κάτω. Σας δίνω ένα μικρό παράδειγμα. Η Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου, ένα χρόνο μετά το Πολυτεχνείο έβγαλε μια ανακοίνωση η οποία επαναλάμβανε τα αιτήματα που είχανε κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Είχαμε πλέον τη λεγόμενη μεταπολίτευση και κοινοβουλευτική δημοκρατία και τέλειωνε την προκήρυξή της: "Ο αγών συνεχίζεται"
.Πρόεδρος: Για τις προηγούμενες πράξεις, πριν από την αποχώρησή σας τί λέτε, τις αρνείστε κι αυτές; Δέχεστε μόνο τη συμμετοχή σας σαν μέλος του ΕΛΑ;
Χ. Τσιγαρίδας: Εγώ σας δήλωσα ότι αυτή η οργάνωση είχε πολύπλευρες και διαφορετικές δραστηριότητες οι οποίες δεν ήταν ιεραρχημένες. Κάπου μέσα σ' αυτές τις δραστηριότητες, προφανώς, λόγω της συμμετοχής μου στην οργάνωση, συμμετείχα κι εγώ. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αν χρειαστεί, θα δώσω περισσότερες διευκρινίσεις και σίγουρα θα σας εξηγήσω πλήρως στην απολογία μου. 
 
Κώστας Αγαπίου: Επαναλαμβάνω αυτό που από την αρχή είπα, ότι όλα όσα λέτε -και δεν απευθύνομαι προσωπικά, όπως αντιλαμβάνεστε- και ισχυρίζεστε εναντίον μου δεν ισχύουν. Θέλω, εν πάση περιπτώσει να πω ότι η δίκη -και όταν λέω η δίκη δεν εννοώ μόνο την ακροαματική διαδικασία, όπως είθισται να εννοείται- για μένα ξεκινά από την ημέρα της σύλληψής μου. Η σύλληψή μου στις 2.2.2003 πραγματοποιήθηκε χωρίς την ύπαρξη αιτιολογημένου εντάλματος. Αυτό είναι αντισυνταγματικό και παράνομο. Συμβαίνει δε ειδικώς για μένα και πιθανώς για μερικούς ακόμη, όλα τα συνταγματικά, νόμιμα, νομικά και δημοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν για την κατηγορία και την αδικοπραγία εναντίον ανθρώπων να παρακάμπτονται ευκόλως. Παραμερίζονται και παραβιάζονται, μαζί βέβαια και με τη συνεχιζόμενη προβολή των υποτιθέμενα ισχυόντων δικαιωμάτων μου.
 
 Γι' αυτό χθες συμπληρωματικά στο παρών εδήλωσα και το απών. Τώρα, θέλω να κάνω την ακόλουθη τοποθέτηση, την οποία και θα καταθέσω σαν απάντηση στο υπό του εισαγγελέως αναγνωσθέν κείμενο κατηγορητηρίου, που αναφέρθηκε σε σωρεία πράξεων με χρόνο αόριστο και τρόπο τέτοιο ώστε να παρουσιάζεται ως δήθεν δεδομένο ότι τελέστηκαν από εμένα και άλλους. Και παρακαλώ να αναγνωσθεί, όπως αναγνώσθηκαν 150 εκ των 900 σελίδων του βουλεύματος. Τα όσα αναφέρθηκαν ουδόλως με αφορούν. Καμία κατηγορία, όλα όσα ισχυρίζεστε εναντίον μου -πράγμα που το 'χω δηλώσει από την πρώτη στιγμή και το επαναλαμβάνω συνεχώς και τώρα- δεν ισχύουν.
 
(Στη συνέχεια, η πρόεδρος του δικαστηρίου διάβασε μακροσκελέστατη δήλωση του Κ. Αγαπίου. Πρόκειται για το κείμενο που ο ίδιος είχε στείλει από τη φυλακή και μοίρασαν σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου φίλοι του).
 
Αγγελέτος Κανάς: Θέλω να πως για άλλη μια φορά ότι είμαι αθώος, δεν έχω καμιά σχέση με τις αξιόποινες πράξεις που μου αποδίδονται και αρνούμαι όλο το κατηγορητήριο. Θέλω να πως επίσης, ότι τον κ. Αγαπίου τον είδα για πρώτη φορά στο γραφείο του εισαγγελέα κ. Καρούτσου στις 2 Φλεβάρη του 2003, το ίδιο και την κ. Αθανασάκη. Τον κ. Κασσίμη τον είδα χθες για πρώτη φορά.
Πρόεδρος: Η γνωριμία σας περιορίζεται μόνο με τον κ. Τσιγαρίδα.
Α. Κανάς: Τον κ. Τσιγαρίδα τον γνωρίζω εδώ και 23 χρόνια. Είχαμε επαγγελματική συνεργασία, σχέση πολιτικού μηχανικού - ηλεκτρολόγου.
Πρόεδρος: Γνωρίζατε τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ που παραδέχτηκε ο ίδιος μέχρι το 1990;
Α. Κανάς: Αυτό μου προκάλεσε κατάπληξη. Δεν γνώριζα και ούτε είχα καταλάβει τέτοιο πράγμα. Επίσης, θέλω να σας πω ότι στην Κάλυμνο που πήγαιναν δεν πήγαινα ούτε για να κάνω τον τουρίστα ούτε για να προμηθεύομαι και να προμηθεύω άλλους με εκρηκτικά. Πήγαινα και εργαζόμουν. Αυτό μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν κάτοικοι της Καλύμνου που με γνωρίζουν. Δούλευα από τα χαράματα μέχρι και το βράδυ και καμιά φορά και με φώτα, για να βγάλω το μεροκάματο, γιατί να πάρω δουλειά εγώ εκεί κάτω έπρεπε από κάπου να κάνω έκπτωση και την έκπτωση την έκανα απ' την εργασία μου.
 
Ειρήνη Αθανασάκη: Θέλω να πω ότι πάνω από ένα χρόνο ζω σε κάποιες συνθήκες που υποβιβάζουν και υποτιμούν την αξιοπρέπεια και το σεβασμό του ατόμου και κατά κάποιο τρόπο συνιστούν σωματικό και ψυχικό μαρτύριο. Ολο αυτό τον καιρό, λοιπόν, περιμένω με αγανάκτηση, με λίγη οργή για να δω ποια είναι αυτά τα στοιχεία που να αιτιολογούν τη θέση τη δικιά μου εδώ μέσα στη φυλακή του Κορυδαλλού και τη θέση μου εδώ στους κατηγορούμενους. Ούτε όλη αυτή η λεγόμενη ανακριτική διαδικασία, ούτε το περιβόητο μυθιστόρημα που καλείται βούλευμα και είναι και λίγο κακογραμμένο δίνουν κανένα πραγματικό λόγο για να 'μαι πάνω από ένα χρόνο στη φυλακή και να βρίσκομαι και μπροστά σας. Περιμένω, λοιπόν, ότι όλη αυτή η διαδικασία που θα κάνουμε θα επιβεβαιώσει το αληθές αυτών που λέω.
Πρόεδρος: Γνωρίζετε τους συγκατηγορουμένους σας;
Ε. Αθανασάκη: Μόνο τον Κ. Αγαπίου, κανέναν άλλον.
 
Μιχάλης Κασσίμης. O Μιχάλης Κασσίμης τοποθετήθηκε απέναντι στο κατηγορητήριο με γραπτή δήλωση την οποία διάβασε η συνήγορός του Αλ. Ζορμπαλά, καθώς ο ίδιος την ίδια ώρα εγχειριζόταν στο στομάχι: «Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες που μου προσάπτουν. Δεν ανήκω και δεν ανήκα σε καμία εγκληματική οργάνωση. Δεν έχω καμία σχέση με τις πράξεις που μου καταλογίζουν. Αλλωστε, δεν συμβαδίζει κάτι τέτοιο με τις πεποιθήσεις μου. Θεωρώ τη δίωξή μου άδικη και πιστεύω ότι βασίζεται μόνο στη συγγενική μου σχέση με τον Χρήστο Κασσίμη. Εναν άνθρωπο με ήθος, ευαισθησία και με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα δικαιοσύνης και με πολλή αγάπη για τη ζωή, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1977»
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004