Πέμπτη 02 Απριλίου 2020 | 09:58
Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

Πρώτη Δίκη ΕΛΑPointer

1η συνεδρίαση

9/2/2004

Η πρόθεση να υποβαθμιστεί η «δίκη του ΕΛΑ» φάνηκε από την πρώτη κιόλας μέρα της. Τα ΜΜΕ έστειλαν πολύ λιγότερο κόσμο στην κάλυψη της δίκης, ενώ ακόμη και η υποδομή που εξυπηρετεί τους δημοσιογράφους ήταν σε άθλια κατάσταση. Εκτός των άλλων, οι παράγοντες της δίκης και οι δημοσιογράφοι δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα πρακτικά που απομαγνητοφωνούνταν καθημερινά στη «δίκη της 17Ν». 
 
Από ό,τι πληροφορηθήκαμε μάλιστα από συναδέλφους, τις επόμενες μέρες η δίκη θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο στις σελίδες των εφημερίδων. Η «τρομοκρατία» δεν παίζει σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Και δεν παίζει ειδικά αυτή η δίκη, που συνιστά ένα σκάνδαλο, δικαστικό και πολιτικό. 
 
Μολονότι η έλλειψη πρακτικών δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια, θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τη δίκη μέρα με τη μέρα, στηριζόμενοι στο επιτόπιο ρεπορτάζ και στην απομαγνητοφώνηση των πιο σημαντικών σημείων της.
 
1η μέρα. Η είδηση κατά την έναρξη της δίκης δεν ήταν ούτε το δικαστήριο, ούτε οι κατηγορούμενοι, ούτε οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, αλλά οι εκατοντάδες μάρτυρες κατηγορίας που δυσανασχετούσαν για την παρουσία τους και έλεγαν στους δημοσιογράφους: «εγώ δεν ξέρω τίποτα, δεν καταλαβαίνω γιατί με κουβάλησαν». Ορισμένοι το είπαν και φωναχτά, κατά την ανάγνωση του ονόματός τους στο δικαστήριο. 
 
Μόλις τέσσερις είναι οι μάρτυρες που έχουν να καταθέσουν κάτι και ανάμεσά τους ξεχωρίζει η περιβόητη Σοφία Κυριακίδου, πρώην σύζυγος του Αγγελέτου Κανά. Ντυμένη «σινιέ» και υπό την προστασία ασφαλιτών η Κυριακίδου προσπάθησε να το παίξει άνετη στην αρχή. Σύντομα, όμως, απέδειξε ότι βρίσκεται υπό το κράτος κάποιας ψυχικής διαταραχής. Σε κάθε διάλειμμα της δίκης πλησίαζε το κάγκελο που χωρίζει το χώρο του δικαστήριου (έδρα, κατηγορούμενοι, συνήγοροι) από το κοινό και κοιτούσε επίμονα προς τη μεριά του Κανά. Εκανε διάφορες γκριμάτσες, χασκογελούσε, ενώ κάποια στιγμή έβαλε τα κλάματα. 
 
«Τι κοιτάς;», της είπε κάποια στιγμή ο Κούγιας. «Να δω πόσο ωραίοι άντρες είστε», του απάντησε! Η κατάθεσή της αναμένεται συναρπαστική. 
 
Η πρόεδρος του ειδικού τρομοδικείου Ελισάβετ Μπρίλλη έβαλε τους κατηγορούμενους να καθίσουν στις γωνιές του χώρου των εδωλίων (εκεί που ήταν το κλουβί που ξηλώθηκε στην αρχή της «δίκης της 17Ν»). Για να μπορούν να επικοινωνούν με τους συνηγόρους τους, ήταν η αιτιολογία. Εμάς όμως δεν μας έπεισε. Για να μη μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, θα έπρεπε να πει, αλλά δεν το είπε, για ευνόητους λόγους. 
 
Κατά την εκφώνηση των ονομάτων τους, ο Κ. Αγαπίου δήλωσε «παρών-απών» (αργότερα διευκρίνισε ότι είναι παρών μόνο ως φυσική παρουσία, γιατί τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του τα έχουν καταστρέψει από τη στιγμή της σύλληψής του μέχρι τώρα). 
 
Ο Μ. Κασσίμης ζήτησε άδεια να απουσιάσει περίπου για ένα δεκαπενθήμερο, γιατί πρέπει να εγχειριστεί (ήδη νοσηλεύεται από τις 29 Γενάρη και προσήλθε στο δικαστήριο με ολιγόωρη άδεια του νοσοκομείου). Το δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να αντιπροσωπευτεί διά των συνηγόρων του και απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης Αθανασάκη (Τσοβόλας) για διακοπή ή αναβολή της δίκης.
 
Ακολούθησε η εκφώνηση των ονομάτων των μαρτύρων, στη διάρκεια της οποίας επικράτησε το αναμενόμενο κομφούζιο (δεν έλειψαν και τα ευτράπελα) κι εκεί που η μέρα πήγαινε να κλείσει πληκτικά, εμφανίστηκε ο μπούλης Καμμένος για να λειτουργήσει σαν το αλατοπίπερό της, κατά την εύστοχη δήλωση του Χ. Τσιγαρίδα. 
 
Ο Καμμένος εμφανίστηκε αυτοβούλως στο δικαστήριο και ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας, επειδή έχει πάρει επίσημα έγγραφα της γερμανικής Βουλής (τα πήρε τον Ιούλιο, είπε) που αφορούν την υπόθεση. Εντάξει, την προεκλογική του διαφήμιση πήγε να κάνει ο "κυνηγός τρομοκρατικών κεφαλών", γιατί τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά και κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής ακόμα και αν κερδίσει η ΝΔ. Οι συνήγοροι υπεράσπισης αντέδρασαν αμέσως και έθεσαν το ζήτημα νομικά: δεν μπορεί να έρχεται ο οποιοσδήποτε και να προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις βάζοντας από το παράθυρο «στοιχεία» σε μια δικαστική διαδικασία, χωρίς προηγούμενα αυτά τα στοιχεία να έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Αυτό συνιστά ευθεία παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Σημείωσαν, μάλιστα, την παραδοχή του ίδιου του Καμμένου ότι πήγε να δώσει στις εισαγγελικές αρχές τα «στοιχεία» του και ο ανακριτής δεν τον κάλεσε να καταθέσει! (Κατεβάστε ένα ηχητικό απόσπασμα)
 
Από διαφορετική σκοπιά έβαλαν το ζήτημα οι Χ. Τσιγαρίδας και Κ. Αγαπίου. Καυστικός ο Τσιγαρίδας είπε: «Ο κ. Καμμένος, από το Γενάρη του 2003 εμφανιζόταν σε διάφορα παράθυρα και έλεγε ότι είχε αυτά τα στοιχεία. Επιδείκνυε μάλιστα κι ένα κόκκινο ντοσιέ κι έλεγε «να 'τα». Δεν είδαμε βέβαια ποτέ τί περιείχε ο φάκελος. Μπορεί να είχε λογαριασμούς, ΔΕΗ κ.λπ., χρηματιστήριο ή οτιδήποτε άλλο. Το βέβαιο είναι ότι λέει ψέματα ότι τα πήρε τον Ιούλιο. Οι κύριοι Καμμένος και Παπαθεμελής διατείνονται ότι έχουν στοιχεία ενοχής όλων των κατηγορουμένων. Μέσα στη δικογραφία μας όμως υπάρχουν έγγραφα με τα οποία οι εισαγγελικές αρχές καλούσαν τον κ. Παπαθεμελή να πάει να καταθέσει και υπάρχει και επιστολή απάντησης από το γραφείο του κ. Παπαθεμελή που λέει "δεν έχω στοιχεία, πολιτικές εκτιμήσεις έκανα". Προσωπικά δεν μ' ενδιαφέρει αν ο κ. Καμμένος φέρει ή δε φέρει στοιχεία, όμως από τότε τα έψαξαν πολλοί εισαγγελείς και σας διαβεβαιώ, εκ προσωπικής πείρας, ότι οι εισαγγελείς δεν ήταν μέλη του ΕΛΑ».
 
Οργισμένος ο Αγαπίου είπε:«Δέκα χρόνια τώρα έχω φορτωθεί αυτά τα χαρτιά. Πρόκειται για μυθεύματα, για σκουπίδια των μυστικών υπηρεσιών και πάνω σ' αυτά γίνονται μελέτες από συγκεκριμένους που τα μαγειρεύουν και τα παρουσιάζουν ως γεγονότα. Συμβαίνει, όμως, να μ' έχει καλέσει ανακριτής πριν τέσσερα χρόνια και ουδέποτε τα πήραν υπόψη τους ως αποδεικτικά στοιχεία. Φτάνει πια. Και ο Καμμένος να καταθέσει κι όλα του τα έγγραφα να φέρει κι όλα τα ντουλάπια των μυστικών υπηρεσιών και ο Παπαθεμελής να 'ρθει και ο Νηστικάκης. Αν αυτά τα θεωρείτε νόμιμα και παραδεκτά, δεν έχω λόγο να 'μαι εδώ, πάω εκεί που μ' έχουν βάλει. Εμένα δεν με αφορούν, όποιος θέλει ας τα φέρει. Τον Ανδρέα Παπανδρέου ποιος τον έβγαλε τρομοκράτη; Εγώ; Ο Καμμένος τον έβγαλε". 
 
Η εισαγγελική αρχή κόπηκε στα δύο. Ο τακτικός εισαγγελέας Πατσής ζήτησε να καταθέσει ο Καμμένος, ενώ ο αναπληρωτής του Βομπίρης ζήτησε από το δικαστήριο να μην τον εξετάσει τώρα, γιατί δεν προέκυψε από πουθενά τέτοια ανάγκη, και να επιφυλαχθεί να τον καλέσει, αν προκύψει τέτοια ανάγκη από τη διαδικασία. ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ επί της έδρας. Γιατί μην κοροϊδευόμαστε - ο Καμμένος τα γνωστά αρχεία για τον Κόκκαλη και το ΠΑΣΟΚ θα κατέθετε, για να κάνει πολιτικό τζέρτζελο. 
 
Το δικαστήριο συντάχθηκε με την άποψη του αναπληρωτή εισαγγελία (όπως λένε αυτοί που ξέρουν, το χρώμα που αρέσει και στους τρεις τακτικούς δικαστές είναι το πράσινο) και ο μπούλης έφυγε άπρακτος. Οπότε το τζέρτζελο θα γίνει από τον γνωστό δημοσιογράφο-ντετέκτιβ Βασίλη Ζήση, που είναι πρώτος μάρτυρας κατηγορίας, και ο Καμμένος μπορεί να ελπίζει ότι ίσως, μετά τον Ζήση, κληθεί και αυτός.
 
Στη συνέχεια, δόθηκε ο λόγος στον τακτικό εισαγγελέα Πατσή, ο οποίος άρχισε να διαβάζει το κατηγορητήριο με στόμφο και στιλ που θύμιζε ιεροκήρυκα της δεκαετίας του 60.2η μέρα.
Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004