Σάββατο 04 Ιουλίου 2020 | 17:15
Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλα

Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλαPointer

Ολομέτωπη επίθεση

Ολομέτωπη επίθεση

Κολέγια, άσυλο, λιτότητα, νέα φορολογικά χαράτσια, πετσόκομμα μισθών, αντι-ασφαλιστική ανατροπή…….


Οι σύγχρονοι Γκέμπελς

    Οι «διαρροές» για σκληρότερα μέτρα από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ διαδέχονται τις ανακοινώσεις από τα επίσημα χείλη των κυβερνώντων σε ένα φαύλο κύκλο που δεν έχει τελειωμό. Το τρομοκρατικό σφυροκόπημα από τους δέκτες των τηλεοράσεων καθημερινό και ανελέητο: «Επίκειται εθνική χρεοκοπία, θα έχουμε στάση πληρωμών». Η εργαζόμενη κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ό,τι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πρέπει να συναινέσει, να υποταχθεί σε μια εκ βάθρων ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που με σκληρούς αγώνες και θυσίες αποκτήθηκαν σε εποχές που το εργατικό κίνημα βρισκόταν σε άνθιση. «Ο κλοιός των διεθνών “κερδοσκόπων” στενεύει γύρω από τη χώρα, η Ε.Ε. απαιτεί νέα μέτρα για το έλλειμμα, “Εθνική ενότητα τώρα!!” για να σωθεί η πατρίδα», κραυγάζουν σε όλους τους τόνους οι κήρυκες της άρχουσας τάξης. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι σύγχρονοι Γκέμπελς φτιάχνουν στημένα γκάλοπ που εμφανίζουν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού να αποδέχεται τα νέα μέτρα εις βάρος της! Την ίδια στιγμή τα κέρδη των τραπεζών αυγαταίνουν –28 δισ. πήραν πέρσι δωράκι- και τα κέρδη του κεφαλαίου ετοιμάζονται να εκτιναχθούν στα ύψη από τις περικοπές σε μισθούς, την εκ περιτροπής εργασία και την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας χωρίς αντίστοιχες αυξήσεις –δεν μιλάμε για υπερωρίες, αυτές έχουν προ πολλού χαθεί-, μέτρα που εφαρμόζονται ως κανόνας πλέον σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.

    Εκείνο που έχει αποδειχτεί πλέον είναι πως η αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει τέλος. Ήδη ανακοινώθηκαν δύο πακέτα μέτρων σε λιγότερο από ένα μήνα. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι μισθοί υφίστανται ονομαστική μείωση. O ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας κατά σειρά για καύσιμα από το 4,5% στο 5%, για ποτά-τσιγάρα από το 9% στο 10%, και για τον γενικό ΦΠΑ από το 19% στο 21%. Επίσης σύμφωνα με τα νέα μέτρα περικόπτονται κατά 30% ο 13ος και 14ος μισθός και το επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Περικόπτονται επίσης κατά 12% τα επιδόματά τους με εξαίρεση τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα ειδικών συνθηκών. Κατά 7% μειώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις εταιρείες που το δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου. Μέτρα αντίστοιχης υφής ανακοινώθηκαν και για τα συνταξιοδοτικά όρια. Η κοινωνική ασφάλιση θα εξαφανιστεί και στη θέση της θα μπει ο ασφαλισμένος-άτομο. Η έννοια «όρια ηλικίας» θα αποτελέσει παρελθόν, αφού για να πάρεις μια σύνταξη πείνας θα πρέπει να εργάζεσαι μέχρι τα βαθιά γεράματα. Νέες ανατροπές ετοιμάζονται στις εργασιακές σχέσεις, όπου ξεσαλωμένοι οι καπιταλιστές δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται με το πιστόλι στον κρόταφο, και ο ίδιος ο εκπρόσωπος τύπου του Όλι Ρεν δήλωσε ότι τα μέτρα και εκεί τα θεωρεί αναπόφευκτα.

Τα πειραματόζωα της ΕΕ

    Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ μόλις πήρε την εξουσία κατηγόρησε την προηγούμενη του Σημίτη για λογιστικές αλχημείες που έκρυβαν το διογκωμένο έλλειμμα (το τσίμπησε και μερικές μονάδες) και εμφανίστηκε ενώπιον της Κομισσιόν για να διαπραγματευτεί τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας –πάγωμα μισθών, περικοπή επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων- εις βάρος της εργαζόμενης κοινωνίας. Ο Αλογοσκούφης πήρε τότε τα εύσημα της Κομισσιόν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την επαύριο των εθνικών εκλογών έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Κατηγόρησε τον Αλογοσκούφη για μαϊμούδισμα των στατιστικών στοιχείων, φούσκωσε κατά τι το έλλειμμα και άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την Κομισσιόν για νέα μέτρα λιτότητας. Οι πάντες γνώριζαν τις λογιστικές αλχημείες. Ολες οι κυβερνήσεις του ευρώ, καμιάς εξαιρουμένης, χρησιμοποίησαν τέτοιες μεθόδους για να περιορίσουν τεχνητά το έλλειμμά τους. Σε αυτή τη συγκυρία, όμως, οι χρηματιστηριακοί κολοσσοί που λυμαίνονται τον πλανήτη προέβησαν σε κερδοσκοπική επίθεση σε τίτλους συμβεβλημένους με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (swap). Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθεί το επιτόκιο δανεισμού της χώρας και η αδυναμία να καλυφθεί το έλλειμμα στα επόμενα χρόνια στo ύψος που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας (3%). Αυτή τη φορά, το πολιτικό προσωπικό του γερμανικού και γαλλικού χρηματιστικού κεφαλαίου (Μέρκελ, Σαρκοζί) ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση να σαρώσει το ασφαλιστικό και να περικόψει σε σημαντικό βαθμό τις κοινωνικές δαπάνες, για να εγγυηθούν τον δανεισμό του ελληνικού κράτους. Απαιτούν οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα να μετατραπούν σε σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα προς όφελος του κεφαλαίου. Μετρούν τις αντιστάσεις στα νέα μέτρα, υπολογίζουν το χρόνο και το βαθμό αντίδρασης. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αποτελούν σήμερα τα πειραματόζωα για την γενικευμένη επίθεση που θα δεχτεί όλη η εργατική τάξη της Ευρώπης αύριο. Ως μελλοντικοί εργαζόμενοι δεν πρέπει να μένουμε με τα μάτια κλειστά σε ότι επιφυλάσσουν οι κυρίαρχες τάξεις της Ευρώπης και της χώρας μας για το μέλλον το δικό μας και των γονιών μας.

Επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η εκπαίδευση δεν μπορεί να ξεφύγει από την επίθεσή τους. Χρόνια τώρα οι ιθύνοντες της ΕΕ, ευρωπαϊκό και ντόπιο κεφάλαιο προετοιμάζουν το σάρωμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της δημιουργία αποφοίτων «δυο ταχυτήτων»: μιας μεγάλης πλειοψηφίας με αφυδατωμένες γνώσεις, χωρίς συνεκτικό επιστημονικό υπόβαθρο, πλήρως ευθυγραμμισμένες στις τρέχουσες και εφήμερες ανάγκες του κεφαλαίου, και μιας επιστημονικής ελίτ που θα επανδρώνει τα ανώτερα κλιμάκια της παραγωγής. Οι φράσεις κλειδιά: «κατάρτιση», «δια βίου μάθηση» συμπυκνώνουν αυτό το «όραμα» του «περιπλανώμενου» απόφοιτου που θα αναζητά με το αζημίωτο πιστωτικές μονάδες κατάρτισης από σεμινάρια και μαγαζιά της «γνώσης» τύπου ΚΕΣ για να καταθέτει στο βιογραφικό του. Η επίσημη αναγνώριση των κολεγίων ως αναπόσπαστο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα επιταχύνει τις εξελίξεις σε αυτή την κατεύθυνση.
ΠΔ για τα κολέγια

Το ΠΔ για την αναγνώριση των κολεγίων –κατ΄ εντολή της περιβόητης κοινοτικής οδηγίας 36/05- βρίσκεται ήδη στο ΣτΕ. Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τον πρώτο λόγο στη χρονική στιγμή της συνεδρίασης των μελών του ΣτΕ για την έγκρισή του, θα τον έχει η ίδια η  κυβέρνηση. Το ΠΔ δεν προβλέπει κανέναν απολύτως έλεγχο στο επίπεδο σπουδών, το αναλυτικό πρόγραμμα, το ποιόν των εκπαιδευτικών (αν έχουν διδακτορικό, δημοσιεύσεις), όπως ακριβώς προβλέπει η κοινοτική οδηγία. Το ΠΔ προβλέπει ότι η αναγνώριση των τίτλων των αντίστοιχων επαγγελματικών προσόντων θα γίνονται από τις αρμόδιες αρχές καταγωγής των τίτλων, δηλαδή όχι από το ελληνικό ΔΟΑΤΑΠ, αλλά από την αρμόδια αρχή του μέλους κράτους της ΕΕ, της οποίας το πανεπιστήμιο συνεργάζεται με το εν Ελλάδι κολέγιο!

Ασυλο

Την ίδια στιγμή το άσυλο βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο. Μετά τις δηλώσεις της Διαμαντοπούλου –αρχές Φεβρουαρίου- ότι τα ιδρύματα πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο πλαίσιο, αποχαρακτηρίζοντας από περιοχές του ασύλου τεράστιες εκτάσεις των πανεπιστημιουπόλεων, ο πρύτανης Μουτζούρης και ο αντιπρύτανης Σπαθής ξημερώματα Κυριακής 21/2 κάλεσαν ορδές των μπάτσων να εισβάλλουν στη πολυτεχνειούπολη απ’ αφορμή ενός γεγονότος που υποτίθεται έλαβε χώρα την Πέμπτη 19/2! Το Δ.Σ. του συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ αντί να καταδικάσει τις άθλιες πρακτικές της διοίκησης του ΕΜΠ, επικροτεί.

Καμία συναίνεση σε όσους προωθούν την υποταγή των εργαζομένων στο κεφάλαιο. Ενιαίο μέτωπο νεολαίας και εργαζομένων ενάντια στην επίθεση ντόπιου και ξένου κεφαλαίου


Φοιτητές της Κόντρας


Τρίτη 09 Μαρτίου 2010