Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 | 06:32
Εφετείο 17Ν

Εφετείο 17ΝPointer

46η συνεδρίαση

Τρίτη, 14.3.06

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ
 
Με την έναρξη της συνεδρίασης η υπεράσπιση Τζωρτζάτου έθεσε πρόβλημα παρουσίας του αναπληρωτή προέδρου Φούκα, ο οποίος ήταν ανακριτής στην υπόθεση, όταν ο Ανδρουλιδάκης είχε τραυματιστεί από τη 17Ν. Ο αναπληρωτής πρόεδρος απάντησε ότι πράγματι αυτός ήταν ο ανακριτής της υπόθεσης, όμως η δίωξη είχε ασκηθεί in rem και όχι κατά οποιουδήποτε από τους κατηγορούμενους, που τότε ήταν άγνωστοι στην ανάκριση. Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη και όταν επέστρεψε ο πρόεδρος ανακοίνωσε τη συνέχιση της διαδικασίας. Τότε, η υπεράσπιση Τζωρτζάτου έθεσε ζήτημα εξαίρεσης του αναπληρωτή προέδρου, για νομικούς λόγους (δεν συντρέχουν λόγοι αντικειμενικής αμεροληψίας, επειδή έχει διεξαγάγει ανακριτικό έργο), που δεν σχετίζονται με το πρόσωπο του αναπληρωτή προέδρου, για τον οποίο ο Μυλωνάς εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια. Ο αναπληρωτής πρόεδρος δήλωσε ότι θα υποβάλλει και ο ίδιος πρόταση αποχής, επειδή αμφισβητείται η αμεροληψία του.
 
Πάντως, είναι απορίας άξιο πώς ο αναπληρωτής πρόεδρος δέχτηκε να συμμετάσχει σ’ αυτή τη σύνθεση, μολονότι ο ίδιος γνώριζε ότι έχει διατελέσει ανακριτής και η συμμετοχή του θα μπορούσε να επιφέρει ακυρότητα στη διαδικασία. Τι είναι εκείνο που οδηγεί έναν τόσο έμπειρο δικαστή σε τέτοιο ολίσθημα; Ισως η καθολική αλαζονεία με την οποία αντιμετωπίζεται από το δικαστικό σώμα αυτή η υπόθεση. Η αίσθηση ότι μπορούν να παραβιάζουν ακόμα και τους στοιχειώδεις τύπους.
Το δικαστήριο αποσύρθηκε και όταν επέστρεψε στην έδρα δεν ανέβηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε διακοπή μέχρι την Παρασκευή και συνέχιση με την υπόθεση Ανδρουλιδάκη. Η υπόθεση Μπακογιάννη –είπε- θα συζητηθεί κάποια άλλη μέρα.
 
Τρίτη 14 Μαρτίου 2006