Παρασκευή 07 Αυγούστου 2020 | 01:12
Εφετείο 17Ν

1η συνεδρίαση

Παρασκευή, 2.12.05

Το σκηνικό έξω από το δικαστήριο θύμιζε αρκετά την έναρξη της πρώτης δίκης. Πλήθος τηλεοπτικών συνεργείων, δημοσιογράφοι, συνωστισμός στις δυο εισόδους προς το δικαστήριο, πόζες και προσπάθεια προβολής. Το μητσοτακέικο κάνει περατζάδα με όλη την κουστωδία των σωματοφυλάκων και σφουγγοκωλάριων.
Πλήρες άρθρο...

2η συνεδρίαση

Δευτέρα, 5.12.2005

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος ανακοίνωσε την απόρριψη του αιτήματος για την τήρηση μαγνητοφωνημένων πρακτικών, επειδή δεν υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή! Μπορεί, όμως, αν συμφωνούν όλα τα μέρη, να ανατεθεί σε ιδιωτικό φορέα η μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, όπως έγινε και πρωτοδίκως.
Πλήρες άρθρο...

3η συνεδρίαση

Τετάρτη, 7.12.2005

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο πρόεδρος ανακοίνωσε την απόρριψη όλων των ενστάσεων των κατηγορούμενων για το παραδεκτό της έφεσης των εισαγγελέων. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι εφέσεις πρέπει να γίνουν τυπικά δεκτές. Πρώτο δείγμα γραφής από το δικαστήριο. Γιατί ειδικά η περίπτωση της έφεσης κατά του Γιάννη Σερίφη βγάζει μάτια.
Πλήρες άρθρο...

4η συνεδρίαση

Πέμπτη, 8.12.2005

Λίγο πριν την έναρξη της δίκης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας πλησίασε το χώρο που κάθονται οι δημοσιογράφοι (βρίσκονταν εκεί μερικοί από τους συντάκτες που καλύπτουν τη δίκη) και έκανε μια δήλωση με νόημα. Οι μαχόμενοι δημοσιογράφοι –είπε- βρίσκονται πάντοτε στις επάλξεις.
Πλήρες άρθρο...

5η συνεδρίαση

Παρασκευή, 9.12.2005

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αγόρευση της εισαγγελέα επί της ένστασης για κακή σύνθεση του δικαστηρίου. Ηταν μια αγόρευση τυπική, νομικίστικη, που απλώς επανέλαβε τα όσα περιλάμβανε η εισηγητική έκθεση του νομοσχέδιου με το οποίο θεσπίστηκε η διάταξη της προεπιλογής των δικαστών και εισαγγελέων που θα δικάσουν υποθέσεις «τρομοκρατίας».
Πλήρες άρθρο...

6η συνεδρίαση

Δευτέρα, 12.12.2005

Με την έναρξη της διαδικασίας η Γιάννα Κούρτοβικ, εκπροσωπώντας τον Δημήτρη Κουφοντίνα, υπέβαλε ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, σύμφωνα με το άρθρο 97 του Συντάγματος. Είναι η περίφημη ένσταση για το «πολιτικό έγκλημα», όπως έχει πολιτογραφηθεί, η οποία βάλλει ευθέως κατά του θεσμού των έκτακτων τρομοδικείων και ζητά την εκδίκαση των υποθέσεων πολιτικής βίας από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια.
Πλήρες άρθρο...

7η συνεδρίαση

Τρίτη, 13.12.2005

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Δημήτρης Κουφοντίνας έκανε μια σημαντική πολιτική δήλωση. Το πλήρες κείμενο είναι το εξής:   «Οι Αμερικανοί και ο Μητσοτάκης πρωτοστατούν στη δημιουργία ενός νέου κλίματος τρομοϋστερίας. Δυστυχώς, σ’ αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν και παράγοντες της δίκης που μιλούν για δήθεν ασύλληπτα μέλη.
Πλήρες άρθρο...

8η συνεδρίαση

Παρασκευή, 16.12.05

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 12:30 με μια δήλωση του Χριστόδουλου Ξηρού, το ακριβές κείμενο της οποίας είναι το εξής: «Ο λαός μας έχει πληρώσει ακριβά την αποικιοκρατική πολιτική των εξαγωγέων της δημοκρατίας. Εμφύλιος, χούντα, Κυπριακό μας έδειξαν πως ακριβώς αντιλαμβάνονται την ελευθερία.
Πλήρες άρθρο...

9η συνεδρίαση

Δευτέρα, 19.12.05

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Αξιοσημείωτη για τις κραυγαλέες αντιφάσεις της, τα λογικά άλματα και την επιλεκτικότητά της ήταν η προσέγγιση του Β. Χειρδάρη, ο οποίος είπε ότι η 17Ν ξεκίνησε ως πολιτική οργάνωση, οι πράξεις της οποίας είχαν μερική λαϊκή αποδοχή.
Πλήρες άρθρο...

10η συνεδρίαση

Τρίτη, 20.12.05

Με την έναρξη της διαδικασίας ζήτησε το λόγο ο Χριστόδουλος Ξηρός και έκανε την παρακάτω δήλωση, η οποία απετέλεσε ευθύ και οξύ αντίλογο στα όσα υποστήριξε στην προηγούμενη συνεδρίαση ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου.   «Σ’ αυτά τα καθίσματα κάθονται άνθρωποι που, άλλοι με το δρόμο της ένοπλης κριτικής και άλλοι με τη μαζική δράση, όπως εγώ, συγκρούστηκαν έμπρακτα και όχι με ανόητους μικροαστικούς βερμπαλισμούς με το κυρίαρχο σύστημα και με τους υπερατλαντικούς προστάτες του.
Πλήρες άρθρο...