Κυριακή 09 Αυγούστου 2020 | 23:45
Εφετείο ΕΛΑ

Εφετείο ΕΛΑPointer

87η συνεδρίαση

Δευτέρα, 21.9.09

Η συνεδρίαση κύλησε με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Α. Κανά.
 
Ο Γεώργιος Πασαμιχάλης, επιχειρηματίας στην Κίμωλο και μέλος της ΝΔ, όπως δήλωσε, φίλος του Κανά από την παιδική τους ηλικία, κατέθεσε ότι αποκλείει να διέπραξε ο Κανάς οποιαδήποτε από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, γιατί «ο Κανάς δεν είναι τρομοκράτης». Είναι ένας τίμιος άνθρωπος, καλός οικογενειάρχης, ένα φιλότιμο και εργατικό παιδί. Συνδέονται από μικροί με μια φιλική, αδελφική σχέση, γι’ αυτό και γνώριζε την περιπέτειά του με την Κυριακίδου, την οποία παντρεύτηκε μετά από απαίτηση της παλαιών αρχών μητέρας του, αλλά ποτέ δεν έζησαν σαν παντρεμένοι. Ποτέ δεν έζησαν μαζί. Ο Κανάς έφευγε από την Κίμωλο όταν κατέβαινε η Κυριακίδου.
 
Ο μάρτυρας ανέφερε περιστατικά όπως το ξερίζωμα του φρεσκοφυτεμένου αμπελιού του Κανά και το κόψιμο των καλωδίων του τρακτέρ που είχε, από την Κυριακίδου. Ολη αυτή η υπόθεση –είπε- είναι μια σκευωρία που έστησαν η Κυριακίδου με τον Βεντούρη, γιατί ο Βεντούρης ήταν ένας τεμπέλης, που σαν κοινοτάρχης βρέθηκε κατηγορούμενος από την παράταξη του Κανά για οικονομικές ατασθαλίες (διαβάστηκαν αργότερα μηνυτήριες αναφορές της παράταξης Κανά για διάφορα έργα επί προεδρίας Βεντούρη). Ο Βεντούρης, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, διατηρούσε δεσμό και με την Παπαγρηγοράκη και με την Κυριακίδου. Η Παπαγρηγοράκη τους είχε ακούσει να βυσοδομούν κατά του Κανά, γι’ αυτό και μόλις είδε στην τηλεόραση τη σύλληψη του Κανά τηλεφώνησε στον μάρτυρα και του ζητούσε επιμόνως το τηλέφωνο του Κανά, για να του αποκαλύψει όσα είχε ακούσει.
 
Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι ο ίδιος ήξερε πως ο Κανάς είχε και το διαμέρισμα της Πάτμου. Μια φορά, μάλιστα, όταν του τηλεφώνησε για να του ζητήσει βοήθεια για την αγορά ηλεκτρολογικού υλικού, ο Κανάς του είπε να περάσει από την Πάτμου (του διευκρίνισε, μάλιστα, να χτυπήσει το κουδούνι με το όνομα Σπύρου) κι αν δεν βρει εκεί τον ίδιο, θα βρει τα παιδιά του συνεργείου του που θα τον βοηθήσουν στην αγορά των υλικών. Επρόκειτο, όπως είπε, για δυο Πολωνούς που είχε στο συνεργείο του ο Κανάς, οι οποίοι έμεναν στο διαμέρισμα της Πάτμου. Ο εισαγγελέας προσπάθησε να παγιδεύσει τον μάρτυρα, λέγοντάς του ότι πρωτοδίκως είχε καταθέσει πως είχε επισκεφτεί τον μάρτυρα. Ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός: ποτέ δεν κατέθεσα ότι πήγα. Κατέθεσα ότι ο Κανάς μου είπε να πάω, όμως δεν χρειάστηκε να πάω. Κι ενώ η πρόεδρος διάβασε το σχετικό απόσπασμα από την πρωτόδικη κατάθεση του μάρτυρα, που όντως είχε πει ότι ο Κανάς τον κάλεσε να πάει, ο εισαγγελέας περιορίστηκε να πει «θα το δούμε»!
 
Η Καλλιόπη Θεοδώρου, που κρατούσε τα λογιστικά βιβλία του Κανά, κατέθεσε σε σχέση με ένα λάθος που είχε κάνει σε μια φορολογική δήλωση του Κανά, γράφοντας διαφορετικό όνομα συζύγου, επειδή μπερδεύτηκε με άλλον πελάτη της που λεγόταν Γκανάς. Κι ενώ η κατάθεση της μάρτυρα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την υπόθεση (κλήθηκε ως μάρτυρας μόνο επειδή κάτι είχε πει η Κυριακίδου μέσα στα διάφορα υστερικά που έχει πει), οι εισαγγελείς ταλαιπωρούσαν τη μάρτυρα επί ώρα με ερωτήσεις, προσπαθώντας (μάταια) να ανακαλύψουν αντιφάσεις. Οποιος διαψεύδει την Κυριακίδου αντιμετωπίζεται ως… ψευδομάρτυρας, όπως σχολίασε καυστικά ο συνήγορος Μ. Καλογήρου. Στο κάτω-κάτω, τι λόγο θα είχε ο Κανάς (αν υποθέσουμε ότι ήταν μέλος του ΕΛΑ) να κρύβει τη σύζυγό του από τη φορολογική δήλωση; Η κοινή λογική, βάσει της οποίας υποτίθεται ότι ελέγχονται τα αποδεικτικά μέσα, υπέρ του αντιθέτου συνηγορεί.
 
Ο αδερφός του Κανά, Μανούσος, επιβεβαίωσε όσα κατά κόρον έχουν κατατεθεί. Για τον αναγκαστικό γάμο του αδερφού του με την Κυριακίδου, για το ότι ποτέ δεν κατοίκησαν στο ίδιο σπίτι, ενώ ο Κανάς κοιμόταν πότε στη μάνα του και πότε στη νύφη του και νοίκιαζε γκαρσονιέρες για τις προσωπικές του ανάγκες. Ο ίδιος είχε βοηθήσει τον Κανά να μετακομίσει στη γκαρσονιέρα της Πάτμου, την οποία και περιέγραψε, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, ενώ είχε πάει κάποιες φορές και στη γκαρσονιέρα της Αμορίου, την οποία επίσης περιέγραψε.  Απειρες ήταν και πάλι οι εισαγγελικές ερωτήσεις προς τον μάρτυρα, μη τυχόν και δεν θυμάται κάτι καλά και ανακηρυχτεί σε… ψευδομάρτυρα. Μέχρι και πόσα σκαλιά είχε η σκάλα στην Πάτμου τον ρώτησε, για να εισπράξει την ήρεμη αποδοκιμασία της προέδρου: «Ε, που να θυμάται ο μάρτυρας μετά από τόσα χρόνια πόσα ακριβώς ήταν τα σκαλιά»!
 
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν η κατάθεση και της αδελφής του Κανά, Μοσχούλας, η οποία ήταν σε θέση να καταθέσει πολύ περισσότερα για τη σχέση του Κανά με την Κυριακίδου και για τις απειλές της τελευταίας, που από ένα σημείο και μετά ήταν συνεχείς.
 
 
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009