Κυριακή 09 Αυγούστου 2020 | 22:38
Εφετείο ΕΛΑ

Εφετείο ΕΛΑPointer

83η συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.9.09

Με μάρτυρες υπεράσπισης του Α. Κανά συνεχίστηκε η εξέταση των μαρτύρων που έχει καλέσει η εισαγγελία.
Η Ευγενία Σάρτη, μακρινή συγγενής και περισσότερο φίλη του Α. Κανά, τον χαρακτήρισε από την αρχή «έναν άνθρωπο δυστυχισμένο, πάντα μόνο του». Η ίδια, μολονότι έκαναν παρέα, ουδέποτε συνάντησε την Κυριακίδου. Ακόμη και στην Κίμωλο, μόνο από μακριά την είχε δει. Ολοι οι συγγενείς του Κανά «τρελή» την ανέβαζαν, «τρελή» την κατέβαζαν. Η ίδια είχε ακούσει ουκ ολίγες φορές καυγάδες από το σπίτι του Κανά στην Κίμωλο, που ήταν κοντά στο δικό της. Μετά από πίεση της προέδρου ανέφερε ότι άκουσε την Κυριακίδου να ουρλιάζει: «πούστη, καριόλη, χτύπα με, έχω ανθρώπους εγώ, θα πω ότι ήσουν στη 17Ν». Απαντώντας επίσης σε ερώτηση της προέδρου, γιατί ο Κανάς άφησε το παιδί του σ’ αυτή την «αλλοπρόσαλλη» (κατά τη μάρτυρα) γυναίκα, η κ. Σάρτη απάντησε ότι «αυτό τον έφαγε», διότι δεν αντέδρασε έγκαιρα από την αρχή και ανακουφίστηκε μόνο όταν η κόρη του πέτυχε στις εξετάσεις και θα πήγαινε για σπουδές στην Κομοτηνή, όπου θα ξέφευγε από τη μάνα της.
 
Η μάρτυρας ανέφερε πολλά επεισόδια των σχέσεων Κανά-Κυριακίδου, μεταξύ των οποίων και το ξερίζωμα από την Κυριακίδου, μέσα σε μια νύχτα, ενός αμπελιού που μόλις είχε φυτέψει ο Κανάς, γεγονός που γνώριζε όλη η Κίμωλος. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Κανά, τον περιέγραψε ως έναν ήσυχο και πολύ καλό άνθρωπο, που η μεγάλη ατυχία της ζωής του ήταν η σχέση του με την Κυριακίδου και το παιδί που έκανε μαζί της. Απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα δήλωσε ότι ο Κανάς έμενε στο πατρικό του σπίτι στην Κυψέλη, ενώ νοίκιαζε και γκαρσονιέρες, τις οποίες μερικοί άνθρωποι γνώριζαν, μεταξύ των οποίων και ο σύζυγός της, που ήταν στενός φίλος του Κανά, αφού είχαν μεγαλώσει μαζί από παιδιά. 
 
Η μάρτυρας, επίσης, ανέφερε πως στην Κίμωλο ακούστηκε ότι Κυριακίδου και Βεντούρης είχαν ερωτική σχέση. Η ίδια δεν είχε άμεση γνώση, το άκουσε όμως να σχολιάζεται, διότι ο Βεντούρης ήταν ο πολιτικός αντίπαλος του Κανά για την προεδρία της κοινότητας. Χαρακτηριστικό της ειλικρίνειας της μάρτυρα είναι το γεγονός ότι θυμόταν γεγονότα, κάποιες φορές όμως δεν μπορούσε να θυμηθεί ημερομηνίες, οι οποίες αναφέρονται στα πρακτικά της πρωτόδικης δίκης. Οταν ο εισαγγελέας ρωτούσε με επιμονή γι’ αυτές τις ημερομηνίες, λες και η αξιοπιστία της μάρτυρα εξαρτάται απ’ αυτό, η κ. Σάρτη προσπαθούσε να τις επιβεβαιώσει συνδυάζοντας γεγονότα από τη ζωή της. Αν ήταν «προετοιμασμένη», τότε θα θυμόταν απέξω και τις ημερομηνίες, τις οποίες ήταν λογικό να ξεχάσει με την πάροδο των ετών.
 
Τελευταίος μάρτυρας του καταλόγου ο Γ. Μπελίτης, ο οποίος γνώρισε τον Α. Κανά στην Κίμωλο το 1995. Ηξερε κι αυτός, βέβαια, για τη δραματική σχέση του με την Κυριακίδου, η οποία γύριζε σε όλη την Κίμωλο και τον έβριζε. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο έργο του Κανά ως κοινοτάρχη Κιμώλου, το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό, με έμφαση στην κοινωνική του διάσταση.
 
Από την υπεράσπιση Κανά κατατέθηκαν έγγραφα που πιστοποιούσαν τη φιλανθρωπική δράση του Κανά για την ενίσχυση οικογενειών συντοπιτών του στην Κίμωλο. Τη δράση αυτή ανέπτυξε ο Κανάς είτε ως πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου είτε ως δημοτικός σύμβουλος και κοινοτάρχης.
 
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδα.
 
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009