Πέμπτη 09 Απριλίου 2020 | 03:37
Εφετείο ΕΛΑ

Εφετείο ΕΛΑPointer

8η συνεδρίαση

Τρίτη, 25.11.08

Ο Ν. Δαμασκόπουλος, που έλειπε στην προηγούμενη συνεδρίαση, πρόσθεσε τη δική του επιχειρηματολογία ζητώντας να μη γίνει δεκτή η έφεση του εισαγγελέα, επειδή δεν περιλαμβάνει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους εισαγγελείς, οι οποίοι ουσιαστικά επανέλαβαν τον εαυτό τους, υποστηρίζοντας πως κάθε εισαγγελέας που κάνει έφεση σε αθωωτική απόφαση μπορεί στην πραγματικότητα να γράφει ό,τι θέλει, να αυθαιρετεί και αυτό να θεωρείται ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, διότι διαφορετικά περιστέλλεται το δικαίωμα των εισαγγελέων να ασκούν εφέσεις κατά αθωωτικών αποφάσεων!
 
Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Το δικαίωμα των εισαγγελέων δεν περιστέλλεται, αλλά τίθεται υπό κάποιες προϋποθέσεις, ώστε να περισταλεί η αυθαιρεσία τους και η εκδήλωση του κατασταλτικού του μένους με την υποβολή εφέσεων στις κατ’ά πλειοψηφία αθωωτικές αποφάσεις.
 
Οι συνήγοροι επανήλθαν με επιχειρηματολογία υπέρ ακριβώς αυτής της νομικής διάταξης, που υπήρξε ένα μικρό προοδευτικό βήμα στο δικονομικό δίκαιο, το οποίο οι εισαγγελείς απαιτούν στην ουσία να καταργηθεί στην πράξη. Εύστοχη ήταν η παρατήρηση της υπεράσπισης Τσιγαρίδα, ότι το δικαστήριο έχει μεγάλη δυσκολία να μη δεχτεί την έφεση των εισαγγελέων, διότι τότε θα τελεσιδικήσει η αθωωτική απόφαση και το αντικείμενο αυτής της δίκης θα σμικρυνθεί, ουσιαστικά θα γίνει δίκη άνευ αντικειμένου. Ο Κανάς διάβασε μια δήλωση που αναφερόταν στο γεγονός ότι έχει καταθέσει και έχει κερδίσει μηνύσεις κατά των Κυριακίδου και Βεντούρη, ενώ ο Κ. Αγαπίου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά επ’ αυτής της ένστασης, σημειώνοντας εύστοχα πως η τοποθέτηση των εισαγγελέων είναι ένα εργαλείο για να μπορούν να παραβιάζουν το νόμο, ώστε να παίρνονται αποφάσεις σκοπιμότητας και να επιτυγχάνεται η πάση θυσία καταδίκη αυτών που έχουν επιλεγεί να καταδικαστούν. Η Ειρ. Αθανασάκη αναφέρθηκε σε συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης στην οποία δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι δικαστές απέδιδαν δικαιοσύνη «με μιζέρια». Εγώ θα έλεγα και με σκοπιμότητα, συνέχισε για να καταλήξει: Αυτή τη μιζέρια και τη σκοπιμότητα εμείς τη ζήσαμε στο πετσί μας.
 
Ο εισαγγελέας ζήτησε το λόγο να τοποθετηθεί και πάλι, αλλά η πρόεδρος δεν του έδωσε το λόγο και διέκοψε για μια ώρα ώστε το δικαστήριο να αποφασίσει. Το δικαστήριο έκρινε τυπικά παραδεκτές τις ενστάσεις των κατηγορούμενων. Απέρριψε με ψήφους 4-1 την έφεση Πατσή για το αθωωτικό σκέλος της πρώτης δίκης, διότι η έφεση δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη. Εκανε ομόφωνα δεκτή την έφεση του εισαγγελέα Ανδριωτέλλη για την αθωωτική απόφαση της δεύτερης δίκης, κρίνοντας ότι είναι πλήρως αιτιολογημένη με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα ξαναδικαστούν για την κατηγορία της «συμμετοχής» (το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο ΕΛΑ έπαυσε τη δράση του το 1995). Θα δικαστούν για απλή συνέργεια σε εκρήξεις, ανθρωποκτονία και απόπειρες ανθρωποκτονίας που αφορούν όλες τις υποθέσεις (της πρώτης και της δεύτερης δίκης).
 
Η δίκη διακόπηκε για τη Δευτέρα στις 9 το πρωί. Θα τοποθετηθούν οι κατηγορούμενοι επί των κατηγοριών, ενώ… αναζητείται ο Ζήσης για να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας.
 
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008