Πέμπτη 09 Απριλίου 2020 | 03:59
Εφετείο ΕΛΑ

Εφετείο ΕΛΑPointer

1η συνεδρίαση (A)

Τετάρτη, 7.5.08

Τη διακοπή της συνεδρίασης για τις 21 Μάη  αποφάσισε το Β' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που δικάζει σε δεύτερο βαθμό τις δυο υποθέσεις του ΕΛΑ (πρωτοδίκως είχαμε μια καταδικαστική και μια αθωωτική απόφαση), λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε πριν μερικές μέρες ο Αρης Κωνσταντάκης, συνήγορος της Ειρ. Αθανασάκη. Ο συνήγορος υποβλήθηκε σε σοβαρή εγχείρηση και διανύει τις πρώτες μέρες της ανάρρωσής του. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά αμφίβολο –για να μην πούμε βέβαιο– αν ο Α. Κωνσταντάκης θα είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του μετά από δύο εβδομάδες. Το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγηθούμε σε νέα διακοπή. Αυτό παρατήρησε, απευθυνόμενος προς το δικαστήριο ο Χρ. Τσιγαρίδας, ζητώντας να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που έχει, γιατί η εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε ο συνήγορος είναι εξαιρετικά σοβαρή και απαιτείται μεγάλος χρόνος ανάρρωσης. Εμείς ευχόμαστε περαστικά στον Αρη Κωνσταντάκη και να γυρίσει σιδερένιος στην εργασία του. Πριν την απόφαση της διακοπής, ο Ν. Δαμασκόπουλος συνήγορος του Κ. Αγαπίου, υπέβαλε αυτοτελές αίτημα η διακοπή της δίκης να γίνει για αίθουσα του Εφετείου, διότι δε υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται η δίκη στον Κορυδαλλό, όταν δεν υπάρχει κανένας κρατούμενος. Η απόφαση για μεταφορά της δίκης στον Κορυδαλλό έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, είπε. Διευκρίνισε ότι αυτό που υποβάλλει είναι αυτοτελές αίτημα και αφορά μόνο τη διακοπή, ενώ θα επανέλθει με αίτημα αλλαγής του τόπου διεξαγωγής της δίκης. Η Μ. Δαλιάνη, συνήγορος υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδα, δήλωσε ότι ο εντολέας της προτίθεται επίσης να υποβάλει αίτημα μεταφοράς της δίκης στο Εφετείο, με το ίδιο σκεπτικό, το οποίο ανέπτυξε. Ο Ι. Μυλωνάς, νέος συνήγορος του Κανά, δήλωσε ότι δεν υποβάλλει τώρα το αίτημα, διότι δεν εκπροσωπείται από συνήγορο η Αθανασάκη, και περιορίστηκε σε μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία αν το δικαστήριο συνεδριάσει στον Κορυδαλλό, αυτό θα επιφέρει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, διότι παραβιάζει την αρχή της δημοσιότητας της ποινικής δίκης. Προσωπικά δεν με πολυαπασχολεί πού θα γίνει η δίκη –είπε ο Κ. Αγαπίου– αλλά αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα των υπολοίπων. Πρόκειται για ζήτημα συμβολικό, για ζήτημα καλλιέργειας εντυπώσεων από ορισμένους κύκλους. Ως παράδειγμα έφερε δημοσίευμα των «Νέων» που μιλούσε για «δίκη του ΕΛΑ».

Ο Α. Κανάς είπε πως οι κατασκευαστές της σκευωρίας αποφάσισαν να γίνει η δίκη στον Κορυδαλλό, για να δικαιολογήσουν τα λεφτά που πλήρωσε ο φορολογούμενος. Αυτή η δίκη-παρωδία δεν αντέχει σε ακροατήριο, κατέληξε. Στη δήλωση, όμως, που κατέθεσε στο δικαστήριο και διένειμε στους δημοσιογράφους, δεν παρέλειψε να ρίξει την πρώτη δόση της γνωστής και από την παρουσία του στην προηγούμενη δίκη λάσπης. Το πλήρες κείμενο αυτής της γραπτής δήλωσης, που δεν την απήγγειλε ολόκληρη στο ακροατήριο, είναι το εξής: «Οι κατασκευαστές αυτής της μεγάλης σκευωρίας θέλουν η δίκη αυτή να γίνει εδώ, μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε από τη μια να δημιουργούν εντυπώσεις στον κόσμο και να δικαιολογήσουν τα λεφτά που καρπώθηκαν και τα έξοδα που έχουν πληρώσει μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι, και από την άλλη – το πιο βασικό – είναι ότι μια τέτοια δίκη-παρωδία, με κατασκευασμένους μάρτυρες και μέλη του ΕΛΑ, δεν μπορεί να σταθεί ούτε μι μέρα σε κανονική αίθουσα δικαστηρίου, με ακροατήριο και δημοσιότητα. Στην αίθουσα του βόρειου τμήματος των Γυναικείων Φυλκών Κορυδαλλού, που θέλουν να διεξαχθεί η δίκη αυτή, θα την παρακολουθούν μόνο οι φρουροί και οι πράκτορες». Πριν αποσυρθεί για να αποφασίσει για τη διακοπή, το δικαστήριο κάλεσε τους μάρτυρες από τον κατάλογο. Αξιοσημείωτα είναι δυο γεγονότα. Πρώτο, ότι ο εισαγγελέας κάλεσε ως μάρτυρες και ορισμένους από τους μάρτυρες υπεράσπισης των δυο προηγούμενων δικών. Δεύτερο, ότι μέσω δικαστικής συνδρομής, κλήθηκαν ως μάρτυρες και οι Ολιβιέ και Μπέρτα Ντε Μαρσέλους. Μολονότι δεν υπήρχε αποδεικτικό επίδοσης της κλήσης, υπήρχε στη δικογραφία απαντητική επιστολή του Ολιβιέ ότι δεν προτίθεται να προσέλθει και να καταθέσει ως μάρτυρας, ενώ στη Μπέρτα Ντε Μαρσέλους επιδόθηκε η κλήση και δεν υπήρχε απάντηση για το τι προτίθεται να κάνει. Στο βαθμό που δεν εμφανιστούν, μολονότι κλήθηκαν, οι δυο Ελβετοί, φερόμενοι ως συναγωνιστές του Κάρλος, που συνεργάστηκαν με τις διωκτικές αρχές και την περιβόητη Κάρλα Ντελ Πόντε, οι καταθέσεις τους στην προδικασία (στον Διώτη, που τους επισκέφτηκε στην Ελβετία) δε μπορούν να αναγνωστούν.
Προσερχόμενος στο δικαστήριο ο Χρ. Τσιγαρίδας έκανε την εξής δήλωση: 
«Η διεξαγωγή αυτής της δίκης στον Κορυδαλλό, αντί στο Εφετείο, είναι ένα πολιτικό σκάνδαλο. Αποσκοπεί να αποκλείσει το ακροατήριο, λόγω της θέσης και λόγω του φοβικού κλίματος που δημιουργούν η αστυνομοκρατία, ο έλεγχος των μηχανημάτων, η καταγραφή των ταυτοτήτων. Αποδεικνύει την εξάρτηση του καθεστώτος από τις επιθυμίες των Βορειοαμερικανών. Επιδιώκω και σε αυτή τη δίκη να υπερασπίσω τις επιλογές μου, να αναδείξω το πολιτικό πριεχόμενο της υπόθεσης, να βοηθήσω, όπως και στις δυο προηγούμενες δίκες, να καταρριφθεί το κατηγορητήριο σε βάρος των άλλων κατηγορούμενων, καθώς και οι σκοπιμότητες που αυτό εξυπηρετεί. Στην επερχόμενη δίκη, οι συγκατηγορούμενοί μου και οι συνήγοροί τους πρέπει να αναδείξουν τον πολιτικό χαρακτήρα της υπόθεσης, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει αποτελεσματική αμφισβήτηση του κατηγορητηρίου και ενδυνάμωση των επιμέρους υπερασπιστικών γραμμών. Η δαιμονολογία, η διασπορά ψευδών, σπιλωτικών κατηγοριών ευνοούν αποκλειστικά το “αντιτρομοκρατικό” επιτελείο».
 
Τετάρτη 07 Μαΐου 2008