Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 | 22:24

ΕπικαιρότηταPointer

Πολύ γαλλικά…

Στα 68 του χρόνια και μετά από μια λαμπρή δημοσιογραφική καριέρα, ως διευθυντής έκδοσης και σύνταξης της «Liberation», ο Λοράν Ζοφρέν αποφάσισε να… σώσει τη Γαλλία ως πολιτικός.  Στη Γαλλία, βέβαια, δεν τα λένε ποτέ έτσι χοντροκομμένα. Επιστρατεύουν μια απίστευτη φλυαρία, με την οποία περιτυλίγουν το θέμα έτσι που ο πυρήνας του να μείνει κρυμμένος.

Τι βλέπει, για παράδειγμα, ο Ζοφρέν; Οτι ο Μακρόν φθείρεται, ότι η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία εξακολουθεί να μην τραβάει και ότι οι Πράσινοι εμφανίζονται ως η μόνη εναλλακτική λύση. Δεν έχουν, όμως, μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, πράγμα απαραίτητο για ένα προεδρικό πολιτικό σύστημα. Μπορεί, λοιπόν, ο ίδιος, ως μια προσωπικότητα με σημαντικό πολιτικό βάρος, να στήσει μια καινούργια σοσιαλδημοκρατία, να υπερκελίσει τον Μακρόν και να νικήσει τη Λεπέν στο δεύτερο γύρο των επόμενων προεδρικών εκλογών, καθώς όλοι θα τον στηρίξουν για να μην εκλεγεί η Λεπέν.

Κάθησε, λοιπόν, και έφτιαξε ένα μανιφέστο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ας στρατευτούμε» και το παρουσίασε μαζί με 130 «προσωπικότητες» της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων υπάρχουν τρανταχτά ονόματα του σοσιαλδημοκρατικού ρεύματος, όπως οι σκηνοθέτες Αριάν Μνουσκίν και Ανιές Ζαουί, οι πανεπιστημιακοί Μισέλ Βιεβορκά και Φρανσουά Ντιμπέ, η συγγραφέας Νοέλ Σατλέ, η ανθρωπολόγος Ντονιά Μπουζάρ, η δημοσιογράφος Λορ Αντλέρ.

Κάποιοι υποψιάζονται ότι πίσω από τον Ζοφρέν κρύβεται ο επί δεκαετίες φίλος του Φρανσουά Ολάντ, που εξακολουθεί να είναι πολιτικά ενεργός και ουδέποτε εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Χλομό το κόβουμε. Το πιθανότερο είναι ο Ζοφρέν να δουλεύει για την πάρτη του, με στόχο να στήσει ένα νέο πολιτικό σχηματισμό, πίσω από τον οποίο θα συρθούν το ξεδοντιασμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς και οι απογοητευμένοι μακρονιστές – πρώην σοσιαλδημοκράτες.

Ολα αυτά είναι πολύ… γαλλικά, όμως και εξόχως καπιταλιστικά. Στην αστική δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οσο η εργατική τάξη παραμένει χωρίς τη δική της, ταξικά ανεξάρτητη πολιτική συγκρότηση, η αστική πολιτική θα παράγει «σωτήρες», ικανούς να εξασφαλίζουν τη διαιώνισή της.
Κυριακή 26 Ιουλίου 2020