Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 17:51

ΕπικαιρότηταPointer

Το τελευταίο έντυπο φύλλο της «Κόντρας»Οπως ενημερώσαμε στις αρχές του μήνα, ο Ιούλης του 2020 είναι ο τελευταίος μήνας της κυκλοφορίας της «Κόντρας» ως εβδομαδιαίας έντυπης εφημερίδας. Από την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη, τη θέση της θα πάρει μια ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα. Πάντα στην ηλεκτρονική διεύθυνση eksegersi.gr.

Αυτό, λοιπόν, είναι το τελευταίο φύλλο της «Κόντρας» στην έντυπη μορφή της. Από τις 2 Δεκέμβρη του 1996, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, 1.057 φύλλα, δεν είναι και λίγα.  Ξέρουμε ότι κάποιοι αναγνώστες μας, φανατικοί του έντυπου, θα στενοχωρηθούν. Και για τους μεγαλύτερους από εμάς ήταν μια ιεροτελεστία το πρωινό του Σαββάτου ή της Κυριακής: περίπτερο-εφημερίδα (και τσιγάρα για τους καπνιστές)-καφές (στο σπίτι ή στο καφενείο).

Ο ίδιος ο καπιταλισμός μάς την έκοψε σε σημαντικό βαθμό αυτή την ιεροτελεστία, περιορίζοντας τον ελεύθερο χρόνο. Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και οι συνήθειες. Η εφημερίδα, που κάποτε ήταν το υπ' αριθμόν ένα μέσο μετάδοσης ειδήσεων και διάδοσης ιδεών, άρχισε να χάνει σε σχέση πρώτα με την τηλεόραση και μετά σε σχέση με το Διαδίκτυο, που πλέον έγινε άμεσα προσιτό από κάθε σημείο, χάρη στην τεχνολογία των smartphones.

Η τελευταία δεκαετία υπήρξε καθοριστική στην αλλαγή των συσχετισμών σε βάρος του εντύπου και υπέρ του ηλεκτρονικού. Οπως γράψαμε, η ιστοσελίδα μας (eksegersi.gr) ξεκίνησε ως εργαλείο ηλεκτρονικής αναπαραγωγής της ύλης του εντύπου, όμως βαθμιαία, η μικρή στήλη «Επικαιρότητα», που δημιουργήθηκε για να καλύπτονται εξαιρετικά γεγονότα, άρχισε να αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στην ιστοσελίδα. Ολο και περισσότερες σημαντικές ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, πρώτα δημοσιεύονταν στην «Επικαιρότητα» του eksegersi.gr και μετά στην «Κόντρα» του Σαββάτου. Παράλληλα, υπήρχε μια βαθμιαία μετακίνηση των αναγνωστών από το έντυπο στο ηλεκτρονικό, η οποία συμβάδιζε με τη διεθνή τάση της κυκλοφοριακής πτώσης των εντύπων και της ανόδου των ηλεκτρονικών εκδόσεων των εφημερίδων (οι αστικές εφημερίδες έχουν αντίτιμο για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους).

Επαναλαμβάνουμε ότι, αν είχαμε τη δυνατότητα, θα κρατούσαμε και την εβδομαδιαία έντυπη και την καθημερινή ηλεκτρονική έκδοση, όμως δεν την έχουμε. Πέραν αυτού, η οικονομική αιμορραγία είχε αρχίσει να γίνεται ασφυκτική. Από την εποχή των Μνημονίων και μετά δεχόμαστε έναν ανελέητο πόλεμο, κυρίως από τα πρακτορεία διανομής, που αυξάνουν συνεχώς το κόστος διανομής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μείωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων. Το «Ευρώπη» μας έριξε ένα μεγαλοπρεπέστατο φέσι, προτού βαρέσει κανόνι. Το «Αργος», που έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Μαρινάκη, από τις αρχές του 2020 έχει ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος διανομής. Ακόμα και τα ΕΛΤΑ, μετά την κατάργηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του μειωμένου τέλους για τους συνδρομητές εφημερίδων, υπερδιπλασίασαν από το Φλεβάρη τα τέλη.

Ολη αυτή τη δεκαετία κάναμε αυστηρές οικονομίες για να συνεχίσουμε την έκδοση και κυκλοφορία της «Κόντρας». Βγάλαμε το χρώμα και επιστρέψαμε στην εποχή του ασπρόμαυρου, σταματήσαμε την κυκλοφορία στην επαρχία. Μειώσαμε το τιράζ. Και πάλι, οι τελευταίες αυξήσεις από το πρακτορείο διανομής και από τα ΕΛΤΑ δημιούργησαν πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης.

Ετσι, το πέρασμα στην καθημερινή ηλεκτρονική έκδοση, σ' ένα σύγχρονο portal, σχεδιασμένο έτσι που να λειτουργεί σε κάθε συσκευή (από κινητό μέχρι επιτραπέζιο υπολογιστή) και ανοιχτό σε μελλοντικές βελτιώσεις, είναι η καλύτερη επιλογή για τη συνέχιση της δημοσιογραφικής δουλειάς της «Κόντρας».

Το πέρασμα στην ημερήσια ηλεκτρονική έκδοση συνιστά μόνο αλλαγή μέσου και όχι αλλαγή της αντίληψής μας για την επαναστατική ζύμωση, για τις ολόπλευρες πολιτικές αποκαλύψεις, για το μαχητικό-παρεμβατικό ρεπορτάζ, για την παρουσίαση και διάδοση μιας ολόπλευρης ταξικής-επαναστατικής κατεύθυνσης.

Η ζύμωση πρέπει να είναι όσο πιο εύληπτη γίνεται, όχι όμως να κατακρεουργείται, στο όνομα της «απαίτησης του μέσου». Σκοπός της επαναστατικής ζύμωσης είναι να διαμορφώσει επαναστατικές συνειδήσεις. Μια κατακρεουργημένη ζύμωση, όμως, μόνο κατακρεουργημένες συνειδήσεις μπορεί να δημιουργήσει. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να προσαρμοστούμε σε ό,τι πιο καθυστερημένο υπάρχει ως συνήθεια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας. Το νέο portal θα εξακολουθήσει να είναι η «Κόντρα», μόνο που δε θα τη διαβάζετε στο χαρτί αλλά στο γυαλί μιας οθόνης, μικρής ή μεγάλης. Και σε καθημερινή, αντί για εβδομαδιαία βάση. Θα υπάρχει ρεπορτάζ, θα υπάρχουν πολιτικές αποκαλύψεις, θα υπάρχει πολιτική ανάλυση. Και τα θέματα θα απλώνονται στο χώρο που είναι απαραίτητος για την πλήρη ανάπτυξή τους. Και καλύτερα από την εφημερίδα, μάλιστα, δεδομένου ότι δε θα υπάρχουν οι περιορισμοί χώρου που αναγκαστικά έχει κάθε έντυπο.

Οπως είπαμε, για μας δεν είναι μια «νέα αρχή». Συνεχίζουμε αλλάζοντας εργαλεία. Η τακτική μας δεν αλλάζει, οι απόψεις μας για την επαναστατική ζύμωση και τον τρόπο που αυτή πρέπει να διεξάγεται (με ολόπλευρες πολιτικές αποκαλύψεις, όπως έλεγε ο Λένιν) δεν αλλάζουν. Και βέβαια, δεν αλλάζει η σχέση μας με όλον αυτόν τον κόσμο που στήριξε όλα αυτά τα χρόνια την έκδοση της «Κόντρας», όχι σαν παθητικός αναγνώστης, αλλά ως «ρεπόρτερ» της εφημερίδας, ως συμμέτοχος στη διάδοσή της, ως οικονομικός υποστηρικτής της. Με την ημερήσια έκδοση όλα αυτά τα χρειαζόμαστε στον υπερθετικό βαθμό.

Τον Αύγουστο, που έτσι κι αλλιώς ήταν για μας μήνας διακοπών και διακόπταμε την έκδοση της «Κ», η επικαιρότητα θα καλύπτεται από το eksegersi.gr. Και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, το υπάρχον σάιτ θα παραχωρήσει τη θέση του στο καινούργιο, στο οποίο θα μεταφερθεί και ολόκληρη η ύλη του παλιού.

Φιλοδοξία μας είναι αυτό το νέο εκδοτικό εγχείρημα να αναπτύσσει συνεχώς την επισκεψιμότητά του. Σας καλούμε, λοιπόν, από τώρα να φροντίσετε όλοι και όλες για τη διάδοση της αρθρογραφίας του με κάθε πρόσφορο μέσο: στέλνοντας με e-mail τα θέματα του portal σε συντρόφους, φίλους και γνωστούς σας και ζητώντας να τα διαδώσουν κι αυτοί με τη σειρά τους. Αναπαράγοντάς τα μέσα από τα λεγόμενα κοινωνικά μέσα. Τυπώνοντάς τα και διαδίδοντάς τα χέρι με χέρι. Ετσι, θα χτίσουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό δίκτυο διάδοσης της επαναστατικής ζύμωσης και των κομμουνιστικών ιδεών, ικανό να τροφοδοτεί το κοινωνικό κίνημα με γνώση, φωτίζοντας κάθε πτυχή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων.
Σάββατο 25 Ιουλίου 2020