Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 16:32

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΛΗ
ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Kαιρός για ταρακούνημα

Ας βγάλουμε μια «φωτογραφία» της στιγμής. Τέλη Ιούλη του 2020, μετά από μια δεκαετία σκληρής μνημονιακής πολιτικής, η οποία συνεχίζεται φυσικά (το πλαίσιο δεν έχει αλλάξει καθόλου).
Η πανδημία του κοροναϊού λειτούργησε ως καταλύτης, βυθίζοντας τον παγκόσμιο καπιταλισμό σε μια νέα κρίση, η οποία ωρίμαζε πριν από την πανδημία. Κάθε κρίση συνοδεύεται πάντοτε από σκληρές πολιτικές λιτότητας και πακέτα αντεργατικών μέτρων, που στοχεύουν στο φόρτωμα των βαρών της στις πλάτες της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζόμενων στρωμάτων.
ΣΕΛΙΔΑ 6

Το τελευταίο έντυπο φύλλο της «Κόντρας»

Αυτό, λοιπόν, είναι το τελευταίο φύλλο της «Κόντρας» στην έντυπη μορφή της. Από τις 2 Δεκέμβρη του 1996, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, 1.057 φύλλα, δεν είναι και λίγα.  Ξέρουμε ότι κάποιοι αναγνώστες μας, φανατικοί του έντυπου, θα στενοχωρηθούν. Και για τους μεγαλύτερους από εμάς ήταν μια ιεροτελεστία το πρωινό του Σαββάτου ή της Κυριακής: περίπτερο-εφημερίδα (και τσιγάρα για τους καπνιστές)-καφές (στο σπίτι ή στο καφενείο).
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικιστική υστερία και ιμπεριαλιστική χειραγώγηση

Αν πιστέψουμε τη γερμανική «Bild», η Ανγκελα Μέρκελ αποσόβησε στο παραπέντε μια σύγκρουση των πολεμικών στόλων Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καμιά εκατοστή μίλια ανοιχτά από το Καστελόριζο. Αν πιστέψουμε την «Εστία» του Μ. Κοττάκη (με τις πολλές επαφές στο διπλωματικό και το στρατιωτικό «προσωπικό» στην Ελλάδα), στη μυστική σύσκεψη του Βερολίνου συμφωνήθηκε να αρχίσει διμερής διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας για όλα τα θέματα και επίσης, συμφωνήθηκε «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες…».
ΣΕΛΙΔΑ 9

Πάντα μαφιόζικα λειτουργεί το αστικό κράτος

Αστοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί εκφράζουν την αποστροφή τους για τον πεζοδρομιακό τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ο τέως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, απευθυνόμενος στον υφιστάμενό του (χωρίς να ξέρει ότι αυτός τον «γράφει» με το κινητό του). Σε ποιον τα πουλάτε αυτά, ρε; Λες και δεν ξέρουμε πώς μιλούν στις ιδιωτικές συζητήσεις τους όλοι αυτοί. Λες και δεν ξέρουμε τι σημαίνει καραβανάδικη ιεραρχία. Λες και δεν έχουν μείνει στα πολιτικά ανέκδοτα τα «καντίλια» που κατέβαζε ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος στους υπουργούς του.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Bάσει σχεδίου

Το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» επιβεβαίωσε ότι ισχύει το δεύτερο. Ολα γίνονται βάσει σχεδίου. Και αυτή τη φορά ήταν η σειρά της «σοβαρής» δεξιάς εφημερίδας να πάρει τη σκυτάλη από τις κιτρινοφυλλάδες: «Μάτι: Το έγκλημα και η συγκάλυψη - “Θάψ' τα γιατί θα σε σκίσουμε“ - Τα δικαστικά έγγραφα για την τραγωδία και οι ωμές απειλές κατά του επικεφαλής των ερευνών». Ετσι, η επίχειρηση «ξεσκεπάζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ» άλλαξε πίστα. Από τον Μιωνή και τον Καλογρίτσα πέρασε στον τέως αρχηγό της Πυροσβεστικής, που με ύφος νταβατζή της Τρούμπας και επικαλούμενος την πολιτική του προϊσταμένη Γεροβασίλη, ζητά από τον υφιστάμενό του να θάψει όσα στοιχεία έχει συλλέξει για τις ευθύνες στο Μάτι και να τα ρίξει όλα στην άναρχη δόμηση και στον ισχυρό αέρα
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ολοι ίδιοι είναι

Οι συριζαίοι καταγγέλλουν τη ΝΔ ότι σκανδαλολογεί και χρησιμοποιεί «προϊόντα εγκλήματος» στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι «όλοι ίδιοι είμαστε». Οταν συζητάμε πολιτικά, όμως, δεν υπάρχουν «προϊόντα εγκλήματος». Υπάρχει αλήθεια και ψέμα. Και μια πολιτική δύναμη οφείλει να τοποθετείται επί της ουσίας, αντί να κρύβεται πίσω από νομικίστικα τείχη, τα οποία δεν μπορούν να κρύψουν τη γύμνια της.

Μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων του

Μαύρα τα μαντάτα για τον Λαγό

Οι Ρουσόπουλος και Αλεξιάδης είναι συνήγοροι υπεράσπισης του Λαγού στη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας της ΧΑ. Ο πρώτος άρχισε την αγόρευσή του στις 15 Ιούλη και την ολοκλήρωσε στις 16 και ο δεύτερος αγόρευσε στις 16 Ιούλη, μετά τον Ρουσόπουλο. Το έργο τους, να αποδείξουν ότι ο πελάτης τους είναι αθώος και θύμα πολιτικής δίωξης, ήταν εξαρχής πολύ δύσκολο κι αυτό επιβεβαιώθηκε με όσα ισχυρίστηκαν στις αγορεύσεις τους.
ΣΕΛΙΔΑ 11
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης Ευρωπαϊκής Ενωσης

Βάθεμα της μνημονιακής πολιτικής

Οταν κλείνει μια συμφωνία στην ΕΕ, μετά από σκληρό παζάρι, όλοι πανηγυρίζουν. Διότι ο κάθε ηγέτης κυβέρνησης ή κράτους πρέπει να επιστρέψει στη χώρα του και να μπορεί να «πουλήσει» στο λαό του τη συμφωνία ως αποτέλεσμα της «μάχης» που έδωσε. Δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα ο Κούλης. Εκεί που πριν από λίγο καιρό ο ίδιος και το επιτελείο του πανηγύριζαν για τα 32 δισ. που θα «έπαιρνε η Ελλάδα», βάσει της πρότασης της Κομισιόν, τώρα τον ακούσαμε να λέει ότι επιστρέφει κουβαλώντας στη βαλίτσα του 70 «ζεστά» δισ.!
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

ΥΓΕΙΑ

Ο σερίφης που έγινε Πινόκιο

(ή αλλιώς: τα ψέματα του Χαρδαλιά)

Η επιστροφή του «σερίφη» Χαρδαλιά με εβδομαδιαίες μεσημεριανές ενημερώσεις των δημοσιογράφων (στην πολιτικοδημοσιογραφική αργκό αυτού του τύπου οι «γραμμητζίδικες» συνεντεύξεις αποκαλούνται «μασάζ») έμελλε να συνοδευτεί με μια ηχηρή ομολογία: ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ομολόγησε ότι δεν ανακοινώνουν και δε δίνουν πλήρη στοιχεία για την κατάσταση σε σχέση με την πανδημία της COVID-19.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κίνδυνος εμφάνισης πανδημίας τύπου COVID-19 στους χοίρους Ελλάδας και ΕΕ

Ο Βορίδης «σέρνει» την κατάσταση και ο Αποστόλου σιωπά προκλητικά

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της εισαγωγής από τον καθηγητή της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Σ. Κρήτα κινέζικου στελέχους επικίνδυνου ιού των χοίρων (βλ. http://www.eksegersi.gr/issue/1055/Αγροτικά/36237.Εφεραν-επικίνδυνο-ιό-ζωονόσου-των-χοίρων-και και http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/36275.Νέα-αποκαλυπτικά-έγγραφα-Εδώ-και-τώρα-να-μπει), που εγκυμονεί τον κίνδυνο εμφάνισης πανδημίας τύπου COVID-19 στους χοίρους Ελλάδας και ΕΕ, όπως επεσήμανε σε δήλωσή του προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων) Νίκος Κακαβάς (βλ. http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/36279.Πρόεδρος-ΠΟΓΕΔΥ-Κίνδυνος-εμφάνισης-πανδημίας-τύπου). 
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Ξεσάλωσαν οι καπιταλ(η)στές

Πριν από ένα χρόνο, στο εργοστάσιο της εταιρίας «Αφοί Βλάχου ΑΕ» έγιναν απεργιακές κινητοποιήσεις, για την επαναπρόσληψη ενός συνδικαλιστή συναδέλφου τους, ο οποίος εργαζόταν μέσω δουλεμπορικού γραφείου. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους, που στηρίζονταν συνδικαλιστικά από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής και από το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου σύρθηκαν στα δικαστήρια και κηρύχτηκαν «παράνομες και καταχρηστικές». Ομως, ο πέλεκυς της αστικής δικαιοσύνης δεν τους λύγισε. Συνέχισαν και κέρδισαν την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Οσονούπω τα χαμπέρια και για την επαγγελματική εκπαίδευση

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Κεραμέως ετοιμάζονται να παραδώσουν βορά και την επαγγελματική εκπαίδευση-κατάρτιση στους καπιταλιστές και να σπρώξουν όλο και περισσότερα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έξω από τα Γενικά Λύκεια (και άρα από την προσμονή για φοίτηση σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή). 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Πυρ ομαδόν στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά σχολεία

Πυρ ομαδόν δέχεται το επαίσχυντο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ιδιωτικά σχολεία, που τα καθιστά ξέφραγο αμπέλι για τα συμφέροντα των σχολαρχών και μεσαιωνικές γαλέρες για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά.
Το νομοσχέδιο, που δέχθηκε εκατοντάδες αρνητικά σχόλια στη «διαβούλευση», κατατέθηκε στη Βουλή και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Πέμπτη και θα ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Εκδικητική δίωξη

Εναντίον του εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής Μηλιαζήμ Τζεμαλή (μέλος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης) άσκησαν δίωξη (κλήθηκε σε απολογία) η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, προκειμένου «να διαπιστωθεί αν τυχόν τελέστηκε πειθαρχικό παράπτωμα από αυτόν εξαιτίας αναρτήσεών του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης». Η κατηγορία είναι «η ανάρμοστη και αναξιοπρεπής συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας».
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Εκτακτη Σύνοδος ΕΕ για ταμείο ανάκαμψης

«Happy end» με ασφυκτική επιτήρηση

Η κατάληξη της μαραθώνιας έκτακτης συνόδου κορυφής, που ολοκληρώθηκε την Τρίτη το πρωί αντί του Σαββάτου, ήταν τελικά επιτυχής! Το σίριαλ είχε «happy end», διαψεύδοντας την αρχική απαισιοδοξία της Μέρκελ για μη επίτευξη συμφωνίας παρά την «πολλή καλή θέληση» που είχαν οι συμμετέχοντες.
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΗΠΑ: Εκατομμύρια απειλούνται με εξώσεις λόγω πανδημίας και κρίσης

Με έξωση απειλούνται άμεσα περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Αμερικάνοι που αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ερευνητές πάνω στο ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας και ακτιβιστές προειδοποιούν ότι εκατομμύρια αμερικάνοι πολίτες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, αν η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τη διάρκεια των μέτρων απαγόρευσης των εξώσεων σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται κατά την έναρξη του ξεσπάσματος της πανδημίας στις ΗΠΑ.
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες σε ρόλο «κουκουλοφόρων»

Oμως η αντίσταση συνεχίζεται

Η απίστευτη (για τη δριμύτητά της κατά των τοπικών Αρχών) ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τσαντ Βολφ, αποκαλύπτει τον πανικό της αμερικάνικης κυβέρνησης μπροστά στο κίνημα που έχει ανάψει για τα καλά στις ΗΠΑ, μετά από τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ με θανάσιμη λαβή μπάτσου πριν από δύο μήνες, στη Μινεάπολη (που βρίσκεται περισσότερα από 1.700 μίλια μακριά από το Πόρτλαντ). 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ιμπεριαλιστική πολιτική

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας δε θα επηρεαστούν από την απόφαση του Ερντογάν να ξαναλειτουργήσει την Αγιασοφιά ως τζαμί. Αυτό θα πει πραγματιστική ιμπεριαλιστική πολιτική. Το ρωσικό καθεστώς φρόντισε πρώτα να ικανοποιήσει το θυμικό των ορθόδοξων της Ρωσίας. Εκανε δήλωση ο πατριάρχης, έστειλαν επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση οι βουλευτές της Δούμας, έκανε και κάποια δήλωση-έκκληση το Κρεμλίνο. Ο Ερντογάν έκανε αυτό που ήθελε να κάνει, κυριαρχικό του δικαίωμα είναι, τέλος.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Αντίστροφες διαδρομές

Ο Κίμπουργκ άλλαξε όνομα και ζούσε ως ευυπόληπτος πολίτης, καταφέρνοντας να πάρει τη γερμανική υπηκοότητα. Οταν η εισαγγελία του Μαρ ντελ Πλάτα βρήκε τη νέα κατοικία του, μετά από την επιμονή συγγενών κάποιων από τα θύματά του, ο δολοφόνος προστατευόταν από το Σύνταγμα που απαγορεύει την έκδοση γερμανών πολιτών…
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΖΟΟΜ

Καπιταλισμός ή κομμουνισμός;

Στον Ωρωπό, στις παλιές φυλακές, μαζεύτηκε την περασμένη Τρίτη σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος για να γιορτάσει την «αποκατάσταση της δημοκρατίας». Κι όταν λέμε σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος, το εννοούμε, αφού εκτός από τους κορυφαίους θεσμικούς (πρόεδρος Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, πρόεδρος Βουλής), εκπροσωπήθηκε και ο Περισσός διά του Σπύρου Χαλβατζή, ο οποίος ήταν και ομιλητής, υπό την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974. Η συγκεκριμένη τελετή επανέφερε, σε σημειολογικό επίπεδο, το διαχωρισμό ανάμεσα στους οπαδούς του αστικού κοινοβουλευτισμού και τους οραματιστές μιας εργατικής δημοκρατίας. 
ΣΕΛΙΔΑ 7
 
Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020