Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 16:45

ΕπικαιρότηταPointer

Yπόθεση Παπαγγελόπουλου: Παραπομπή και καλά ξεμπερδέματα

Η απόφαση της νεοδημοκρατικής πλειοψηφίας στην Προανακριτική ήταν αναμενόμενη: παραπομπή Παπαγγελόπουλου για οχτώ αδικήματα (τέσσερα κακουργήματα και ισάριθμα πλημμελήματα). Αναμενόμενη είναι και η υπερψήφιση του πορίσματος από την πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής. Το αν θα την ψηφίσει και το ΚΙΝΑΛ (που στην Προανακριτική δεν ψήφισε το πόρισμα της πλειοψηφίας, αλλά δικό του πόρισμα, για παραπομπή και αυτό) δεν έχει καμιά σημασία. Η ΝΔ μπορεί να παραπέμψει τον Παπαγγελόπουλο (και τους συμμετόχους, μη πολιτικά πρόσωπα) και μόνο με τις δικές της βουλευτικές ψήφους.

Μετά θ' αρχίσουν τα δύσκολα, καθώς τον τελικό λόγο θα έχει το δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου (τρεις αρεοπαγίτες και δύο δικαστές του ΣτΕ) θα κληρωθούν σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και στη συνέχεια θα εξετάσουν την υπόθεση από την αρχή, διεξάγοντας τακτική ανάκριση με όλους τους τύπους (ως ανακριτής ορίζεται ένας από τους τρεις αρεοπαγίτες). Τότε θα τεθούν σε νέα βάση όχι μόνο τα τυπικά ζητήματα (ακυρότητες, που ενδεχομένως να εξεταστούν και αυτεπαγγέλτως, χωρίς να τις προβάλει η πλευρά Παπαγγελόπουλου) αλλά και τα ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με την παραπομπή.

Η γαλάζια πλειοψηφία φρόντισε να φυλάξει τα νώτα της, απαλλάσσοντας τον Παπαγγελόπουλο από το αδίκημα της πρόκλησης και προσφοράς σε τέλεση αδικήματος, που κατά την κατηγορία διέπραξε ασκώντας πιέσεις στους εισαγγελείς Ράικου, Αθανασίου και Τσατάνη. Ετσι, «αποσύρεται» από την υπόθεση η Ράικου, για την οποία λέγεται ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Σοφουλάκης ζητά να ελεγχθεί (όπως και ο ομοιόβαθμός του Αγγελής). Το πρόβλημα, όμως, θα παραμείνει και μετά την «απόσυρση» της Ράικου.

Ως συμμέτοχοι του Παπαγγελόπουλου στο πρώτο κακούργημα (κατάχρηση εξουσίας) φέρονται η εισαγγελέας Διαφθοράς Τουλουπάκη και οι βοηθοί της Ντζούρας και Μανώλης. Αυτοί είναι οι φυσικοί αυτουργοί της άσκησης διώξεων σε αθώους (τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για τη Novartis), με ηθικό αυτουργό τον Παπαγγελόπουλο που φέρεται ότι τους άσκησε πιέσεις. Μπορεί η εισαγγελία Πρωτοδικών να άσκησε δίωξη στην Τουλουπάκη, υιοθετώντας το πόρισμα του αντεισαγγελέα του ΑΠ Ζερβού, υπάρχει όμως και τοεκ διαμέτρου αντίθετο πόρισμα του οιμοιόβαθμού του Σοφουλάκη, ο οποίος πρότεινε απαλλαγή της Τουλουπάκη και άσκηση διώξεων σε Ράικου και Αγγελή (για τους βοηθούς της Τουλουπάκη συμφώνησαν αμφότεροι στην απαλλαγή). Τι θα επιλέξει το δικαστικό συμβούλιο; Και πώς θα ξεπεράσει το σκόπελο του ότι τα ανώτατα δικαστικά όργανα ανανέωσαν τη θητεία της Τουλουπάκη και την περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους, ενόσω κατηγορούνταν από τη ΝΔ και τα στελέχη της; Αν δεν υπάρξει παραπομπή της Τουλουπάκη, δε θα υπάρξει και του Παπαγγελόπουλου. Αυτοί οι δύο πάνε πακέτο. Οι πέντε ανώτατοι δικαστές δεν καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη δύο συναδέλφων τους (μιας εν ενεργεία και ενός πρώην). Καλούνται να αποφασίσουν για το αν θα βαθύνουν το διχασμό στο εσωτερικό του δικαστικού μηχανισμού, με κίνδυνο να υπάρξει ντόμινο (υπάρχουν και άλλες ανοιχτές υποθέσεις με εμπλοκή δικαστικών), ή αν θα κλείσουν το χάσμα με κάποιον εύσχημο τρόπο.

Αν ρυθμίσουν αυτό το βασικό ζήτημα (για το οποίο, άλλωστε, συστήθηκε η Προανακριτική), τότε πιο εύκολα θα ρυθμίσουν και ό,τι σχετίζεται με την υπόθεση Μιωνή, για την οποία συγκατηγορούμενοι του Παπαγγελόπουλου είναι οι Φιλιππάκης, Τάρκας, Παπαδάκου. Με βάση όσα έχουμε πληροφορηθεί μέχρι στιγμής, δύσκολα θα βρεθεί όργανο από ανώτατους δικαστές που θα παραπέμψει έναν πρώην υπουργό για όσα λέει ο Μιωνής. Εκτός αν ο τελευταίος έχει και άλλες «κασέτες», όπως λέει. Δύσκολα, όμως, θα μας πουν κάτι καινούργιο αυτές οι «κασέτες». Το καλό πράγμα πρέπει να μας το «διηγήθηκε» ήδη.

Γι' αυτό λέμε «καλά ξεμπερδέματα». Από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», έχουμε μόνο πολιτικές γκάφες. Τώρα, η κορυφή της τακτικής Δικαιοσύνης καλείται να βρει μια λύση που θα προστατεύει το σύστημα.
Κυριακή 19 Ιουλίου 2020