Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 17:07

ΕπικαιρότηταPointer

Καθεστωτική υποκρισίαΑφού ολοκλήρωσε τις βουλευτικές εκλογές που του έδωσαν μία ακόμα νίκη και μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (188 στις 250 έδρες), αφού άφησε να γίνουν ποδοσφαιρικοί αγώνες, αγώνες τένις, θρησκευτικές γιορτές και γλέντια σε νυχτερινά μπαρ, ο πρόεδρος της Σερβίας,  Αλεξάνταρ Βούτσιτς,  κατηγορεί τώρα τους διαδηλωτές ότι φέρονται «ανεύθυνα» όταν διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης και κατά των νέων μέτρων καραντίνας που αποφασίστηκαν την Πέμπτη 9 Ιούλη. 

Μα η καραντίνα ήταν επιβεβλημένη, αφού ο ιός άρχισε πάλι να καλπάζει, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 18.500 και τους θανάτους να φτάνουν τους 400, σε μία χώρα μόλις επτά εκατομμυρίων κατοίκων, θα αντέτεινε κανείς, βλέποντας τους διαδηλωτές να συνωστίζονται κατά χιλιάδες έξω από το κοινοβούλιο της χώρας στο Βελιγράδι επί πέντε μέρες, με τις διαδηλώσεις ενίοτε να παίρνουν οξύ χαρακτήρα με άγριες συγκρούσεις που οδήγησαν σε 71 συλλήψεις.

Πώς όμως να πιστέψουν οι διαδηλωτές μία κυβέρνηση που αφού έχει επιτρέψει μεγάλες μαζώξεις και έχει διεξάγει εκλογές (η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που διεξήγαγε εκλογές εν μέσω πανδημίας), ξαναλέει στον κόσμο να κλειστεί στα σπίτια του; Οι εκλογές έγιναν στις 21 Ιούνη με τη μικρότερη συμμετοχή που έχει ποτέ σημειωθεί (γύρω στο 49%), καθώς η αντιπολίτευση τις είχε μποϊκοτάρει. Την ίδια στιγμή, το Βαλκανικό Δίκτυο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (BIRN) καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση απέκρυψε θανάτους και κρούσματα  προκειμένου να κάνει τις εκλογές χωρίς προβλήματα! Ετσι, την περίοδο από τις 19 Μάρτη μέχρι τη 1 Ιούνη, 632 άτομα πέθαναν από το νέο κοροναϊό στη Σερβία, σύμφωνα με το BIRN, το οποίο επικαλείται την κρατική βάση δεδομένων. Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μόλις 244 θανάτους για την περίοδο αυτή, δηλαδή κάτω από το μισό! Τo BIRN αναφέρει επίσης ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τις 17 μέχρι τις 20 Ιούνη ήταν τουλάχιστον 300 την ημέρα (δηλαδή όσα είναι αυτή την περίοδο), τριπλάσια από τα 97 που είχε αναφέρει ως μέγιστο η κυβέρνηση. 

Μπορεί η κυβέρνηση να «καμαρώνει» που το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί φέτος μόνο κατά 3% με 4% (από το +4% που προέβλεπαν πέρσι) και να παρουσιάζει τη Σερβία σαν την καλύτερη χώρα της Ευρώπης από οικονομική άποψη, όμως η ανάπτυξη του αντικυβερνητικού κινήματος άλλα δείχνει. Σύμφωνα δε με τη Eurostatτο 24.5% των Σέρβων βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.

Το μεγάλο κενό παραμένει, αφού η έλλειψη επαναστατικής πολιτικής δύναμης είναι παραπάνω από εμφανής.
Κυριακή 19 Ιουλίου 2020