Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 17:46

ΕπικαιρότηταPointer

Ανακατεύουν συνεχώς το βούρκο

Χαμηλού ενδιαφέροντος ήταν το επεισόδιο της Καλογριτσιάδας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, γι' αυτό και μέσα στη βδομάδα δεν απασχόλησε ιδιαίτερα. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε αν θα υπάρξει τίποτα αυτό το Σαββατοκύριακο, ώστε να ξανασηκώσει το σίριαλ, ή αν θα πάμε σε καλοκαιρινή απόσυρση.

Το καινούργιο ήταν η δημοσίευση φωτογραφιών του Παππά με τον περιβόητο Αρτεμίου στην Κύπρο, στο διάσημο πλέον καφέ, όπου έγινε και η συνάντηση του Παππά με τον «καλωδιωμένο» Μιωνή (το καφέ Company αρχίζει να περιβάλλεται με την αχλύ του καφέ Schwarzenberg της Βιέννης, όπου λέγεται ότι μαζεύονταν οι κατάσκοποι την περίοδο του «ψυχρού πολέμου»). Πέρα από τις φωτογραφίες δεν είχαμε κάτι άλλο, όμως δεν ήταν καθόλου δύσκολο να φτιαχτεί ένα  πειστικό λαϊκό ανάγνωσμα: ο Αρτεμίου με τον Παππά στη Βενεζουέλα - ο Αρτεμίου νυχτιάτικα έξω από το Μαξίμου με μια νάιλον σακούλα στα χέρια - ο Αρτεμίου είναι ο γκουρού των offshore - ο Πετσίτης ως συνεργάτης του Αρτεμίου - ο κυπριακός λογαριασμός στον οποίο οι Χούρι της CCC κατέθεσαν τα 3 εκατ. ευρώ που μετά πήγαν στον Καλογρίτσα. Τι δεν καταλαβαίνετε; Πάρτε αυτά τα «μπούλετς», ενεργοποιήστε λίγο τη φαντασία σας, συνδυάστε τη με πραγματικά περιστατικά και ιδού ένα εύληπτο και εύπεπτο αφήγημα, με τον Παππά στο ρόλο του «αντ' αυτού», που χρησιμοποιεί τους «κύπριους συντρόφους» για ν' αποκτήσει τεχνογνωσία, μιας και αυτοί έχουν τεράστια εμπειρία (η Κύπρος είναι από τη δεκαετία του '80 ένα τεράστιο «πλυντήριο» μαύρου χρήματος, για κάθε είδους επιχειρηματίες,  «επιχειρηματίες», μαφιόζους και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις).

Από ποινική άποψη δε θεμελιώνεται τίποτα το μεμπτό για τον Παππά. Ούτε η ΝΔ ενδιαφέρεται να βρει ή να δημιουργήσει κάτι. Ο Παππάς-κατηγορούμενος είναι πολιτικά άχρηστος, διότι θα χρησιμοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος για να μείνει στο απυρόβλητο ο Τσίπρας. Ο Παππάς-ελεγχόμενος είναι χρήσιμος, διότι επιβεβαιώνει την άποψη: «ήταν ο πιο κοντινός άνθρωπος του Τσίπρας, ο οποίος τα ήξερε όλα - ο Παππάς δε δρούσε αυτοβούλως αλλά για λογαριασμό του Τσίπρα». Οσο παίζει αυτό το έργο, με πρωταγωνιστή τον Παππά, τόσο στριμώχνεται ο Τσίπρας, επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και η ΝΔ εξακολουθεί να συντηρεί το θέμα. Το Μαξίμου δεν το σηκώνει ψηλά, όμως, ο Πέτσας δεν παραλείπει να διατυπώνει… ερωτήματα, ζητώντας εξηγήσεις.

Αυτή τη φορά ο Παππάς απάντησε με μακροσκελή δήλωση, στην οποία έλεγε ότι «η επίσκεψή μου στην Κύπρο, όπως και ο καφές στην καφετέρια, ονόματι Company, δεν έχει προφανώς κάτι μεμπτό. Το μεμπτό είναι η φυσική μου παρακολούθηση από αγνώστους και η παράνομη ηχογράφησή μου από τον κ. Μιωνή στο ίδιο μέρος». Αναρωτήθηκε «για ποιον τελικά δούλευαν όσοι είχαν στήσει τον παρακρατικό μηχανισμό. Για λογαριασμό κάποιας υπηρεσίας ή για τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη;» και κατέληξε: «Οι μέθοδοι αυτές δεν μας κάμπτουν. Οπως δεν μας έκαμψαν όταν αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε το Σύνταγμα ενώ τα συμφέροντα ήταν απέναντι. Η καλοστημένη σκευωρία, η οποία στηρίζεται σε πρακτόρικες μεθόδους και χαλκεία, θα καταρρεύσει με κρότο. Η αλήθεια θα λάμψει και οι επικοινωνιακές φούσκες θα σκάσουν στα πρόσωπα των εμπνευστών τους».

Αυτή τη φορά δεν έγραψε την αγαπημένη του φράση («πατάνε τα κορδόνια τους»), ίσως γιατί πάτησε ο ίδιος τα δικά του κορδόνια. Γιατί όλοι περίμεναν ν' ακούσουν απ' αυτόν, όχι καταγγελίες για τους «πράκτορες» που τον παρακολουθούσαν, αλλά πειστικές εξηγήσεις για τα νταραβέρια του με τον Αρτεμίου. Η ΝΔ το αντιλήφθηκε αμέσως και έσπευσε να απαντήσει με μια λακωνικότατη δήλωση: «Χρειάστηκαν 376 λέξεις για να μην απαντήσει ο κ. Παππάς τι δουλειά είχε στην Κύπρο μαζί με τον κ. Αρτεμίου. Επίσης όταν λέει “Δε μας κάμπτουν οι πρακτόρικες πρακτικές”, τι εννοεί; Ποιοι άλλοι είναι μαζί του;».

Θυμίζουμε ότι ο Αρτεμίου είχε κάνει ένα… εξωτικό ταξίδι με τον Παππά στη Βενεζουέλα, όταν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση (2013). Το ταξίδι αποκαλύφθηκε το 2016 και ο Παππάς είχε δηλώσει ότι «υπήρχε και διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό». «Σιγά να μην πήγαμε στα σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια», είχε σχολιάσει από το Twitter ο Αρτεμίου, ο οποίος τον Οκτώβρη του 2016 «συνελήφθη» να βγαίνει από το Μαξίμου με την περίφημη νάιλον σακούλα στα χέρια και όταν ρωτήθηκε για το σκοπό της επίσκεψής του, απάντησε ότι πήγε για να καταθέσει επενδυτική πρόταση πελάτη του. Την επένδυση, φυσικά, δεν την είδαμε, οπότε τα σενάρια για «μαύρες δουλειές» ενισχύονται όσο ο Παππάς δε δίνει εξηγήσεις.

Δημοσιεύτηκε και ένα αναλυτικό αφήγημα για τις επαφές των Τσιπραίων με τον Καλογρίτσα, πάλι χωρίς αποδείξεις (πέραν αυτών που είναι ήδη γνωστές), αλλά κι αυτό με συνοχή ώστε να γίνεται πιστευτό. Ασφαλώς θα υπάρξει και συνέχεια, μέχρι το αφήγημα να μην «πουλάει» άλλο. Οσο για τους συριζαίους, έχουν ανοίξει τις ομπρέλες και περιμένουν υπομονετικά να περάσει η μπόρα, ευχόμενοι να γίνει καμιά στραβή στη βάρδια του Κούλη για να μπορέσουν να αντεπιτεθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι εγκαταλείποντας την κοσμοπολίτικη κουλτούρα τους, άρχισαν να θορυβούν εθνικιστικά για την Αγιασοφιά.
Σάββατο 18 Ιουλίου 2020