Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 17:18

ΕπικαιρότηταPointer

Παίχτες-υπάλληλοι των εταιριών

«Η αλήθεια είναι ότι οι αποφάσεις σας σχετικά με το ποια μηνύματα επιτρέπονται και ποια λογοκρίνονται -όπως και οι αποφάσεις λογοκρισίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας- αποτελούν από μόνες τους δηλώσεις σχετικά με τις αξίες του πρωταθλήματός σας. Αν έχω δίκιο -αν το NBA είναι πιο αφοσιωμένο στην προώθηση των συμφερόντων του Κ.Κ.Κ. παρά στο να στηρίζει την πατρίδα του- οι θαυμαστές σας αξίζει να γνωρίζουν ότι αυτή είναι η άποψή σας. Εάν όχι, αποδείξτε μου ότι κάνω λάθος. Αφήστε τους παίκτες σας να υπερασπιστούν τους Ουιγούρους και τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ. Αφήστε τους να υποστηρίξουν την αμερικανική επιβολή του νόμου, εάν το επιθυμούν. Δώστε τους την επιλογή να γράψουν ‘’Back the Blue’’ στις φανέλες τους. Ή ‘’Υποστηρίξτε τα στρατεύματά μας’’.  Ισως και το ‘’ο Θεός ευλογεί την Αμερική’’. Τι θα μπορούσε να είναι πιο αμερικανικό από αυτό;».

Τα παραπάνω αποτελούν τμήμα της προκλητικής επιστολής που έστειλε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστάκος από το Μιζούρι, Τζος Χάλεϊ, στον κομισάριο του ΝΒΑ Ανταμ Σίλβερ, την οποία δημοσίευσε και στο Τουίτερ, ζητώντας του να υιοθετήσει τα παραπάνω συνθήματα, που εκφράζουν την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, και να συνταχθεί με την επίσημη αμερικανική πολιτική στο ζήτημα της Κίνας.

Πώς απάντησε η λίγκα του NBA; «Η επιστολή εξετάζεται».

Σε καμία περίπτωση δεν υπερασπιζόμαστε τον κομισάριο, ο οποίος ως συλλογικός εκφραστής των συμφερόντων των ομάδων προσπαθεί να πετύχει την επανέναρξη του πρωταθλήματος που διακόπηκε στις 11 Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις ομάδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα. 

Στο μεταξύ, το κίνημα που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ για τα δικαιώματα της αφροαμερικανικής κοινότητας ανάγκασε ορισμένους από τους παίχτες, που στην πλειοφηφία τους είναι Αφροαμερικανοί, να σκεφτούν την αποχή από την επανέναρξη του πρωταθλήματος, ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην αμερικανική ηγεσία. Για να καμφθούν οι αντιδράσεις τους, ο κομισάριος αποδέχτηκε την πρόταση της ένωσης των παικτών (πρόκειται για το συνδικαλιστικό τους όργανο) για αναγραφή συγκεκριμένων συνθημάτων στις φανέλες, όπως «Black LivesMatter», «Power to the People», «Justice, Peace, Equality» κ.ά, δίνοντάς τους έτσι το άλλοθι ότι ταυτόχρονα κάνουν το χρέος τους απέναντι στην κοινότητά τους.

Οι σταρ του ΝΒΑ θεώρησαν, ως φαίνεται, ότι έπραξαν το καθήκον τους με το να κατέβουν σε μια «ελεγχόμενη» διαδήλωση καταγγελίας της αστυνομικής βίας και της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ και έτσι δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην επανέναρξη των αγώνων, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την καταβολή των υπόλοιπων δόσεων των συμβολαίων τους. 

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, όμως, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει μια υποχώρηση στο δόγμα «No politica», χωρίς να εξασφαλίσει και την προβολή των δικών του συνθημάτων. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ προηγείται της έναρξης κάθε αναμέτρησης, ενώ τα τιμώμενα πρόσωπα είναι σχεδόν πάντα βετεράνοι των πολέμων του Ιράκ και του Αφγανιστάν ή μπάτσοι.

Ας μην προβάλλουν, λοιπόν, o Giannis και η παρέα του τη δήθεν φιλολαϊκή τους στάση και την υπερπάσπιση των μειονοτήτων, γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί τους στις τράπεζες.
Σάββατο 18 Ιουλίου 2020