Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 17:50

ΕπικαιρότηταPointer

Αίγυπτος: Φυλάκισαν γιατρούς που άσκησαν κριτική στη χούντα

Αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό τα κρούσματα COVID-19 στην Αίγυπτο, σπρώχνοντας το διαλυμένο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας της χούντας έχουν φυλακίσει πάνω από δέκα γιατρούς και έξι δημοσιογράφους που άσκησαν κριτική στο καθεστώς για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία.

Στην Αίγυπτο, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 76.000 και οι θάνατοι έφτασαν τους 3.343 μέχρι την περασμένη Δευτέρα, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο ανάμεσα στις αραβικές χώρες.

Παράλληλα, το κατασταλτικό όργιο της χούντας συνεχίζεται. Μετά τα μέλη και τα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τους κοσμικούς νεολαίους ακτιβιστές, τους εκατοντάδες δημοσιογράφους και τους καλλιτέχνες, σειρά είχε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει ασκήσει κριτική στη χούντα για μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικά εφόδια και μέσα προστασίας από τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με καταγγελίες, γιατρός απήχθη από την αστυνομία γιατί δημοσίευσε άρθρο που ασκούσε κριτική στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σε άλλο περιστατικό, φαρμακοποιός συνελήφθη γιατί σχολίασε στο Facebook την κατάσταση γενικής έλλειψης σε προστατευτικό εξοπλισμό. Συντάκτης εφημερίδας απήχθη από το σπίτι του επειδή αμφισβήτησε δημόσια τα επίσημα νούμερα κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19, που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. Εγκυμονούσα γιατρός συνελήφθη επειδή έδωσε το κινητό της σε συνάδελφό της προκειμένου να αναφέρει ύποπτο κρούσμα κοροναϊού.

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες γιατρών και νοσηλευτών που δηλώνουν ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν απειλήσει το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού να παραμείνει σιωπηλό γι’ αυτά που αντικρίζει καθημερινά, αλλιώς θα υποστεί διώξεις, ενώ όσους έχουν συλληφθεί βαρύνουν κατηγορίες για τρομοκρατία και προφυλακίζονται μέχρι να δικαστούν (κάτι που μπορεί να πάρει χρόνια). Γιατροί σε τρεις περιφέρειες της χώρας έχουν καταγγείλει -ανώνυμα φυσικά, για να προστατευτούν- ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων τους έχουν απειλήσει ότι θα τους καταγγείλουν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της χούντας του Σίσι αν τολμήσουν να εκφράσουν έστω και τη δυσαρέσκειά τους για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία, αν τολμήσουν να παραιτηθούν ή αν δηλώσουν ασθένεια προκειμένου να μην εμφανιστούν στη δουλειά.

Το κλίμα κρατικής τρομοκρατίας που επικρατεί στην χώρα και την προσπάθεια της χούντας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου για τη διαχείριση της πανδημίας, αποτύπωσε πριν από μήνες δήλωση του ανώτατου εισαγγελέα της χώρας, ότι όσοι «διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις», όπως χαρακτηρίζει η χούντα κάθε φωνή αμφισβήτησης της κυρίαρχης αφήγησης, κινδυνεύει με φυλάκιση έως και πέντε ετών. Φτάνει λοιπόν ένα σχόλιο στο Facebook ή σε κάποιο άλλο Μέσο που παρακολουθείται από την ασφάλεια για να βρεθείς δεμένος χειροπόδαρα και κλειδωμένος στα μπουντρούμια της χούντας. Παράλληλα, ο Σίσι διαβεβαιώνει ότι η πορεία της πανδημίας είναι πτωτική και απεκάλεσε «εχθρούς του κράτους» όσους αμφισβητούν τις ανακοινώσεις της χούντας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τις τελευταίες εβδομάδες η χούντα ισχυρίζεται ότι έχει προμηθεύσει τα νοσοκομεία με ιατρικό υλικό για να τα προετοιμάσει να δεχτούν περισσότερους ασθενείς. Ο στρατός έχει στήσει πρόχειρα νοσοκομεία και κέντρα καραντίνας με περισσότερες από 4.000 κλίνες, ενώ έχει παραδώσει δωρεάν στους πολίτες μάσκες σε στάσεις του μετρό και σε πλατείες. Ταυτόχρονα, έχει αυξήσει τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ και έχει δώσει εντολή σε ιδιωτικές εταιρίες να παράγουν προστατευτικό εξοπλισμό για το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ενώ ο Σίσι έχει ανακοινώσει μηνιαία μπόνους μεταξύ 44 και 76 δολαρίων για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς αντίθετη, σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία και των οικογενειών ασθενών. Οι ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό έχουν αναγκάσει το προσωπικό να τον προμηθεύεται πληρώνοντας από τον πενιχρό μισθό του, ενώ οι οικογένειες των ασθενών κάνουν λόγο για μεγάλες ελλείψεις σε κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Οδοντίατροι και φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι έχουν αναγκαστεί να διαχειριστούν ασθενείς με COVID-19 χωρίς να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλουν ότι δεν έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς, είναι κακοπληρωμένοι και δουλεύουν κάτω από ιδιαίτερα αγχογόνες συνθήκες, παλεύοντας να σώσουν ασθενείς, ενώ στις κλινικές επικρατούν συνθήκες ακραίου συνωστισμού. Μέχρι σήμερα, 117 γιατροί, 39 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και 32 φαρμακοποιοί έχουν πεθάνει από τον κοροναϊό και χιλιάδες έχουν ασθενήσει.

Η χούντα προσπαθεί πάση θυσία να επαναφέρει από την καθίζηση τη «βιομηχανία» του τουρισμού, που αποτελεί κρίσιμο κομμάτι του αιγυπτιακού καπιταλισμού που τα τελευταία χρόνια κλυδωνίζεται από μια παρατεταμένη και ισχυρή κρίση. Η χούντα πήρε δάνειο ύψους 5,2 δισ. δολαρίων τον περασμένο Ιούνη, το οποίο προστέθηκε σε προηγούμενο, ύψους 2,8 δισ. δολαρίων. Με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς και υπό το φόβο βαθέματος της κρίσης, η χούντα αποφάσισε την περασμένη βδομάδα να ανοίξει ξανά τα τουριστικά καταλύματα, παρά το γεγονός ότι οι θάνατοι από COVID-19 ξεπερνούν καθημερινά τους 80.
Σάββατο 18 Ιουλίου 2020