Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 18:08

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΛΗ


ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Στο δρόμο…

Οπως μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στη σελίδα 9 και όπως προκύπτει από σωρεία καταγγελιών που συνοδεύονταν με φωτογραφίες και βίντεο, στη διαδήλωση της 9ης Ιούλη ενάντια στο χουντονόμο των Χρυσοχοΐδη-Μητσοτάκη για τις διαδηλώσεις, οργανώθηκε ένα πογκρόμ με όργανα τις ειδικές δυνάμεις των μπάτσων (ΜΑΤ και «Δράση») και θύματα διαδηλωτές που δεν ήταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.
ΣΕΛΙΔΑ 6

YΓΕΙΑ

Κλείστε εδώ και τώρα τα σύνορα στον τουρισμό

Από τις 15 Ιούνη, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε τις πύλες της χώρας για να προσέλθουν τουρίστες από πολλές χώρες, μέχρι τις 15 Ιούλη, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα, τα μεν εισερχόμενα κρούσματα ανήλθαν σε 351 τα δε ορφανά σε 207! Με δεδομένο ότι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στις εισόδους από τα λιμάνια και τον Προμαχώνα είναι της πλάκας, αντιλαμβάνεστε ότι τα εισερχόμενα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Στη σελίδα 13 δημοσιεύουμε και σχολιάζουμε πίνακες που αφορούν την πορεία της πανδημίας σε δέκα χώρες: πέντε της ΕΕ, τέσσερις βαλκανικές και το Ισραήλ. Το συμπέρασμα που βγαίνει με κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι σήμερα και όχι αύριο, γιατί θα είναι αργά, πρέπει να κλείσουν τα σύνορα στον εξωτερικό τουρισμό. Ας αρκεστούν για φέτος οι καπιταλιστές στον εσωτερικό τουρισμό και να καταβάλουν πλήρως τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούσαν την προηγούμενη χρονιά. 
ΣΕΛΙΔΑ 16

Η κατάσταση με την πανδημία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη

Για να φανεί καλύτερα ότι ο παράγοντας-κλειδί είναι το άνοιγμα στον τουρισμό, συγκεντρώσαμε στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας σε δέκα χώρες: τέσσερις βαλκανικές, πέντε της ΕΕ και το Ισραήλ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη και στις δέκα αυτές χώρες.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Το αστυνομικό όργιο της 9ης Ιούλη δείχνει το δρόμο για

Tο τσάκισμα της κρατικής καταστολής

To γεγονός ότι και οι εννιά συλληφθέντες της μεγάλης διαδήλωσης της 9ης Ιούλη, στους οποίους φόρτωσαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, αφέθηκαν ελεύθεροι, με ομόφωνη απόφαση ανακριτή-εισαγγελέα και με έναν τυπικό περιοριστικό όρο (εμφάνιση μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα), αποτελεί την τρανότερη απόδειξη για το όργιο καταστολής που οργανώθηκε με εντολή Χρυσοχοΐδη και επιδιώχτηκε να ολοκληρωθεί με προφυλακίσεις.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Δολοφόνοι καθ' έξιν…

Επρεπε να πεθάνει ένας 26χρονος νέος για να πληροφορηθεί το πανελλήνιο ότι ένα μήνα πριν από το θάνατό του αυτός ο νέος είχε κακοποιηθεί ανηλεώς από τα ΜΑΤ στο Βόλο. Για τον Χρυσοχοΐδη, όμως, σημασία έχουν τα ακριβή αίτια του θανάτου αυτού του νέου και όχι το γεγονός της ακραίας κακοποίησής του από ένστολα γουρούνια, το οποίο δε θα άλλαζε, ακόμα κι αν αυτός ο νέος δεν είχε πεθάνει. Με μια αξιοπρεπέστατη δήλωση, παρά τον πόνο για το χαμό του παιδιού του, ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου έδωσε όλη την ουσία της υπόθεσης:
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο εθνικοταλιμπανισμός στις δυο όχθες του Αιγαίου

Η Αγιασοφιά, θρησκευτικό σύμβολο των βυζαντινών αυτοκρατόρων, δίπλα στα παλάτια τους στην Κωνσταντινούπολη, άλλαζε θρησκευτική λειτουργία κάθε που η εξουσία περνούσε σε άλλα χέρια, κάθε που η Κωνσταντινούπολη γινόταν πρωτεύουσα άλλης δυναστείας. Το 1204, όταν η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε από τους σταυροφόρους, η Αγιασοφιά λεηλατήθηκε και μετατράπηκε σε ρωμαιοκαθολικό ναό. Ξαναέγινε χριστιανορθόδοξος ναός το 1261, όταν η Κωνσταντινούπολη ανακτήθηκε από τους βυζαντινούς. Το 1453, όταν ο οθωμανός σουλτάνος Μωάμεθ ο Β' κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, μετέτρεψε την Αγιασοφιά σε ισλαμικό τέμενος. Δεν πείραξε άλλους χριστιανικούς ναούς, μόνο τον συγκεκριμένο που λειτουργούσε ανέκαθεν ως θρησκευτικό σύμβολο της εξουσίας της Κωνσταντινούπολης.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Λιβυκά απόνερα…

Με τον Χαφτάρ ηττημένο και εγκαταλελειμμένο από το βασικό του στήριγμα, την Αίγυπτο, ο Σάλεχ φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε εκλεκτό της Δύσης και της Ρωσίας ως εναλλακτική λύση. Γι' αυτό και ο Δένδιας, σηματοδοτώντας την εγκατάλειψη του Χαφτάρ και από το ελληνικό κράτος, πετάχτηκε για μια βίζιτα στον Σάλεχ, αποκαλύπτοντας τον χατζηαβατισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που γυρίζει από φύλαρχο σε φύλαρχο ψάχνοντας στηρίγματα ενάντια στην Τουρκία.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ανακατεύουν συνεχώς το βούρκο

Το καινούργιο ήταν η δημοσίευση φωτογραφιών του Παππά με τον περιβόητο Αρτεμίου στην Κύπρο, στο διάσημο πλέον καφέ, όπου έγινε και η συνάντηση του Παππά με τον «καλωδιωμένο» Μιωνή (το καφέ Company αρχίζει να περιβάλλεται με την αχλύ του καφέ Schwarzenberg της Βιέννης, όπου λέγεται ότι μαζεύονταν οι κατάσκοποι την περίοδο του «ψυχρού πολέμου»). Πέρα από τις φωτογραφίες δεν είχαμε κάτι άλλο, όμως δεν ήταν καθόλου δύσκολο να φτιαχτεί ένα  πειστικό λαϊκό ανάγνωσμα:
ΣΕΛΙΔΑ 3

Yπόθεση Παπαγγελόπουλου

Παραπομπή και καλά ξεμπερδέματα

Μετά θ' αρχίσουν τα δύσκολα, καθώς τον τελικό λόγο θα έχει το δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου (τρεις αρεοπαγίτες και δύο δικαστές του ΣτΕ) θα κληρωθούν σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και στη συνέχεια θα εξετάσουν την υπόθεση από την αρχή, διεξάγοντας τακτική ανάκριση με όλους τους τύπους (ως ανακριτής ορίζεται ένας από τους τρεις αρεοπαγίτες). Τότε θα τεθούν σε νέα βάση όχι μόνο τα τυπικά ζητήματα (ακυρότητες, που ενδεχομένως να εξεταστούν και αυτεπαγγέλτως, χωρίς να τις προβάλει η πλευρά Παπαγγελόπουλου) αλλά και τα ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με την παραπομπή.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα

Κάποια Νάντια Γιαννακοπούλου σηκώθηκε, λέει, και είπε κατάμουτρα στον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν μπορούν να είναι στο ίδιο κόμμα! Πώς λέμε «σηκώθηκαν τ' αγγούρια να πλακώσουν τον μανάβη» ένα πράγμα. Η ίδια Νάντια άσκησε κριτική και στη Φώφη, επειδή δέχτηκε να επιστρέψει ο ΓΑΠ στο ΚΙΝΑΛ.
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Νέα αποκαλυπτικά έγγραφα

Εδώ και τώρα να μπει τέλος στο σκάνδαλο με το επικίνδυνο κινέζικο στέλεχος του ιού των χοίρων

Ο Σ. Κρήτας αναφέρεται στο δημοσίευμά μας (http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/36172.Εφεραν-επικίνδυνο-ιό-ζωονόσου-των-χοίρων-και), με το οποίο αποκαλύψαμε αυτή τη βορβορώδη υπόθεση, αποδίδοντάς μας χαρακτηρισμούς όπως «περίεργοι» και «ίσως ιδιοτελείς», οι οποίοι βέβαια, όταν διατυπώνονται από ανθρώπους όπως αυτός, αποτελούν για μας τίτλους τιμής. Ομολογεί ότι έχει προκληθεί ανησυχία στους χοιροτρόφους, την οποία αποδίδει στα δικά μας «δημοσιεύματα αίσχους». Είναι προφανές ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

Πρόεδρος ΠΟΓΕΔΥ: Κίνδυνος εμφάνισης πανδημίας τύπου CoviD-19, αν δεν καταστραφεί άμεσο το κινέζικο στέλεχος του ιού των χοίρων

Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων), Νίκος Κακαβάς, σε σχέση με το σκάνδαλο της εισαγωγής κινέζικου στελέχους της νόσου Aujeszky από τον καθηγητή Κρήτα του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ (γράφουμε στη σελίδα 8 και αυτού του φύλλου), μας έκανε δήλωση που από τη μια επιβεβαιώνει όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει για τη συγκεκριμένη σκανδαλώδη υπόθεση και από την άλλη τονίζει τους κινδύνους που διαγράφονται, αν δεν υπάρξει άμεση κρατική παρέμβαση προκειμένου να καταστραφεί το επικίνδυνο στέλεχος του ιού. Η δήλωση του προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της «Κόντρας» και θέτει τον Βορίδη προ των ευθυνών του.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Χατζηδάκης ζητεί από τις δασικές υπηρεσίες να συμπεριλάβουν στους δασικούς χάρτες αντισυνταγματικές διοικητικές πράξεις

Από την εποχή που στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ βρισκόταν και ο «οικολόγος» Τσιρώνης είχαμε αποκαλύψει ότι οι δασικοί χάρτες θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για το ξεπάτωμα του δασικού πλούτου της χώρας και για τη νομιμοποίηση όλων των καταπατήσεων και ξεχερσωμάτων δασών και δασικών εκτάσεων. Από την πλευρά μας υποστηρίζαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι για να καταρτιστούν δασικοί χάρτες που θα προστατεύουν το δασικό πλούτο της χώρας, πρέπει να καταργηθεί όλο το αντιδασικό οπλοστάσιο που έχει εισχωρήσει στο βασικό δασικό νόμο 998/1979 και έχει επιφέρει μεγάλες αντιδασικές ανατροπές.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Η «Παπαστράτος» καταγράφει παράνομα τα βιομετρικά στοιχεία των εργατών της!

Αν η καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων των εργατών ήταν εθελοντική, θα βλέπαμε κάποιους απ΄αυτούς να μην περνούν κάτω από την καταγραφική συσκευή. Εργάτες που κατάλαβαν ότι είμαστε δημοσιογράφοι μας πλησίασαν και μας ανέφεραν ότι αυτή η συσκευή τοποθετήθηκε πριν από λίγες μέρες και ότι καταγράφουν τα βιομετρικά τους στοιχεία. Αγανακτισμένοι μας ζήτησαν να γνωστοποιήσουμε και να καταγγείλουμε αυτή την παράνομη ενέργεια.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Εγκλημα είναι αυτή καθαυτή η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων

Η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολείων αποτελεί αντίφαση εν τοις όροις. Από τη μια μεριά προσφέρουν εκπαίδευση και από την άλλη είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που αποσκοπούν στο κέρδος (και μάλιστα το μέγιστο κέρδος). Ομως, υποτίθεται (μιλάμε για τον καπιταλισμό, όπου όλα τα κοινωνικά αγαθά έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα) ότι η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και αποτελεί δικαίωμα του καθενός, επομένως θα έπρεπε να έχει καθολικό χαρακτήρα και να παρέχεται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό. Κατ’ επέκταση θα έπρεπε να απαγορεύεται οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα με αντικείμενο την εκπαίδευση.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Δημαγωγία που δε βρίσκει αποδοχή ούτε στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες

Με αφορμή την πολυδιαφημισμένη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η Κεραμέως οργάνωσε συνάντηση με «εμπλεκόμενους φορείς», προσπαθώντας να δημαγωγήσει για μια ακόμη φορά. Πλην, όμως, η προσπάθειά της έπεσε στο κενό, αφού καταγγέλθηκε ακόμη και από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των εκπαιδευτικών.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρία για μεγάλα κέρδη

Τη φωτογραφία μας την έστειλε φίλος που ασχολείται με λιανική πώληση ιατρικών ειδών. Μάσκες μιας χρήσης ελληνικής κατασκευής (του γνωστού θεσσαλού φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη προφανώς) πωλούνται στο ράφι μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ προς 12,80 ευρώ η εικοσάδα. Δηλαδή, 0,64 η μία. Στην αγορά, υπάρχουν αυτή τη στιγμή κινέζικες μάσκες στα 25 έως 35 ευρώ το κουτί (πενηντάδα). Δηλαδή, από 0,50 έως 0,70 η μία.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΔΙΕΘΝΗ

Καθεστωτικές ίντριγκες σε φόντο λαϊκής οργής

O πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ είναι πλέον παλιά καραβάνα. Πρώην πυροσβέστης και πρωταθλητής στο καράτε, τώρα αναπαύεται στις πρωθυπουργικές πολυθρόνες. Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει παραιτηθεί δυο φορές εξαιτίας αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά της φτώχειας και της διαφθοράς, έχει καταφέρει να επανέλθει στο πόστο του και μάλιστα κατόπιν εκλογών. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Καθεστωτική υποκρισία

Αφού ολοκλήρωσε τις βουλευτικές εκλογές που του έδωσαν μία ακόμα νίκη και μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (188 στις 250 έδρες), αφού άφησε να γίνουν ποδοσφαιρικοί αγώνες, αγώνες τένις, θρησκευτικές γιορτές και γλέντια σε νυχτερινά μπαρ, ο πρόεδρος της Σερβίας,  Αλεξάνταρ Βούτσιτς,  κατηγορεί τώρα τους διαδηλωτές ότι φέρονται «ανεύθυνα» όταν διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης και κατά των νέων μέτρων καραντίνας που αποφασίστηκαν την Πέμπτη 9 Ιούλη. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Αίγυπτος

Φυλάκισαν γιατρούς που άσκησαν κριτική στη χούντα

Παράλληλα, το κατασταλτικό όργιο της χούντας συνεχίζεται. Μετά τα μέλη και τα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τους κοσμικούς νεολαίους ακτιβιστές, τους εκατοντάδες δημοσιογράφους και τους καλλιτέχνες, σειρά είχε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει ασκήσει κριτική στη χούντα για μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικά εφόδια και μέσα προστασίας από τον κοροναϊό.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Βαράει καμπανάκια το ΔΝΤ

Βαθιά κρίση προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Στην τελευταία έκθεσή του προέβλεψε ότι η οικονομία των περιοχών αυτών θα συρρικνωθεί κατά 4.7% (κατά μέσον όρο, εξαιρώντας τον πετρελαϊκό τομέα), δύο ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από την πρόβλεψη που το ίδιο το ΔΝΤ είχε κάνει μόλις πριν από τρεις μήνες (τον περασμένο Απρίλη). Ιδιαίτερο πρόβλημα θα έχουν οι χώρες πετρελαιοπαραγωγοί, που θα χάσουν γύρω στα 270 δισ. δολάρια από τη μείωση των πετρελαϊκών εξαγωγών λόγω της κρίσης. 
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020