Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 17:23

ΕπικαιρότηταPointer

Νόμος είναι τα κέρδη της TUI και των ξενοδόχων

Λίγο ακόμα και θα συμπαθήσουμε τον Θεοχάρη, καθώς εκμεταλλεύονται την ατζαμοσύνη του κι εκείνο το μπουνταλάδικο ύφος που έχει όταν μιλάει, για να του φορτώσουν όλες τις «αμαρτίες» ενός συστήματος που παραπαίει ανάμεσα στα πιο στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης από μια ξαφνική εξάπλωση της πανδημίας και στα συμφέροντα των καπιταλιστών του τουρισμού.

Βγήκε ο Θεοχάρης και ανακοίνωσε λίστα με τις λεγόμενες ασφαλείς χώρες, σύμφωνα με τη λίστα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και τον έβαλαν να την κάνει γαργάρα, μιλώντας για γκάφα, επειδή διαμαρτυρήθηκε η Ιταλία και ο Ντι Μάιο απείλησε ότι δε θα έρθει να υπογράψει για την ΑΟΖ. Ο Θεοχάρης είχε κάνει αυτό που του είπαν, αλλά σε κάποιον έπρεπε να φορτώσουν τη γκάφα. Και να τον βάλουν να κάνει άλλη ρύθμιση: «κόκκινα» και «πράσινα» αεροδρόμια, σύμφωνα με τη λίστα της ΕΑSA (ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια των πτήσεων). Ετσι, όποιος θέλει να ταξιδέψει στην Ελλάδα πετάει πρώτα στη Φρανκφούρτη και από εκεί πετάει ανενόχλητος στην Ελλάδα. 'Η χρησιμοποιεί τη Σόφια, όπως έκανε ο μπαμπάς Τζόνσον που ήρθε ν' αράξει στη βίλα του στο Πήλιο.

Είπαν ότι δε θα δέχονται προς το παρόν πτήσεις από Βρετανία και Σουηδία. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούσαν να πουν όχι στη γερμανική TUI, με την οποία υπέγραψαν μνημόνιο… τιμής, βάσει του οποίου η TUI θα προσπαθήσει να φέρει στην Ελλάδα τους μισούς απ' όσους είχε φέρει πέρυσι. Αυτό αποκλείεται, βέβαια, όμως η TUI θεώρησε πως έχει το ελεύθερο να φέρει τουρίστες απ' όπου μπορεί, επικαλούμενη το μνημόνιο και το στόχο που πρέπει να πιάσζει. Γέμισε, λοιπόν, ένα τσάρτερ στη Σουηδία και το έστειλε στη Ρόδο. Κι έβαλαν το δυστυχή Θεοχάρη, με τη μουτσούνα με τη γαλανόλευκη στα μούτρα, να γελοιοποιηθεί λέγοντας ότι αυτή είναι μια… ειδική πτήση μάρκετινγκ! Ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι τους επιβάτες της πτήσης και δε βρέθηκε ούτε ένας να πει ότι ήταν δημοσιογράφος ή στέλεχος τουριστικής επιχείρησης. Ολοι ήταν τουρίστες που ήρθαν κανονικά για διακοπές «στο Ελλάντα». Ποιο μάρκετινγκ; Η TUI τους είπε «άντε και γα…», όπως σχολίασε γνωστός δημοσιογράφος από ραδιοφώνου.

Κι ύστερα είχαμε τον τραγέλαφο με τη σουηδέζα τουρίστρια που έκοβε βόλτες στην Αθήνα και την έψαχνε η αστυνομίασ, γιατί είχε διαγνωστεί θετική. «Δεν τήρησε την 24ωρη καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ», είπαν στα παπαγαλάκια που πήραν τη «γραμμή» και την αναπαρήγαγαν. Ομως δεν υπάρχει καμιά 24ωρη καραντίνα. Υπάρχει μόνο «σύσταση για αυτοπεριορισμό». Αφήνεται στη θέληση του τουρίστα, δηλαδή, η τάση του οποίου είναι να μη χάσει ούτε δευτερόλεπτο από τις λίγες μέρες των διακοπών του. Οι ίδιοι ανακοίνωσαν ότι την 1η Ιούλη πήραν 5.889 δείγματα και το επόμενο 24ωρο είχαν εξετάσει μόνο τα 1.400 (σκάρτο 24% του συνόλου). Επομένως, θα χρειάζονταν τουλάχιστον άλλες τρεις μέρες για να εξετάσουν και τα υπόλοιπα δείγματα. Ποιος τουρίστας θα περιμένει τέσσερις μέρες κλεισμένος στο ξενοδοχείο, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, όταν οι διακοπές για την πλειοψηφία τους είναι μεταξύ 7 και 14 ημερών; 

Ανάλογο τραγέλαφο είχαμε με το ζευγάρι σέρβων τουριστών, από γκρουπ 80 ατόμων που κατέλυσε στην Αιδηψό. Προτού βγει οποιοδήποτε αποτέλεσμα από τεστ, το ζευγάρι αρρώστησε, πήγε στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και από εκεί το έβαλαν σε ταξί και το έστειλαν μόνο του στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου έγινε η διάγνωση! Ηρθε Σάββατο, διαγνώστηκε Τρίτη και τότε άρχισε το τρέξιμο: καραντίνα για τους 80 τουρίστες και προσπάθεια ιχνηλάτησης των επαφών τους αυτό το τριήμερο. Τα σύνορα με τη Σερβία έκλεισαν τη Δευτέρα, κανένας όμως δεν ξέρει ποια θα είναι τα αποτελέσματα όσων τουριστών από τη Σερβία είχαν ήδη έρθει στην Ελλάδα.

Από την άλλη, καθώς θα φτάνει κι άλλος κόσμος, ενδεχομένως περισσότερος απ' όσους έφτασαν την πρώτη μέρα, τα δείγματα θα συσσωρεύονται στα εργαστήρια που δε θα προλαβαίνουν να τα εξετάσουν. Ξέρετε τι θα κάνουν τότε; Θα παίρνουν λιγότερα δείγματα, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι περισσότερο ανοχύρωτη.
Κυριακή 12 Ιουλίου 2020