Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 | 22:51

ΕπικαιρότηταPointer

Σκανδαλώδης ο «μεγάλος περίπατος»

Αφού πρώτα ψήφισαν το σχέδιο του «μεγάλου περίπατου», με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά συζήτηση και με ψηφοφορία μέσω τηλεδιάσκεψης, τώρα ο Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γερουλάνος του ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τον Μπακογιάννη, ο οποίος το παίζει υπεράνω, δηλώνοντας με τη γνωστή φλωρομαγκιά του ότι «για να αλλάξει η Αθήνα, πρέπει να φάει ξύλο ο δήμαρχος»! Παριστάνει τον doer, όπως λένε οι Αμερικάνοι, τον άνθρωπο που μιλάει με έργα και όχι με λόγια.

Κι όμως, πέρα από τα κοινωνικά ζητήματα (αλλαγές προς όφελος των καπιταλιστών του real estate και του τουρισμού), στα οποία Ηλιόπουλος και Γερουλάνος δε διαφωνούν με τον Μπακογιάννη (γι' αυτό και υπερψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες), η δουλειά «βρομούσε» εξαρχής σκάνδαλο για βόλεψη «ημετέρων». Επρεπε, όμως, να  υπάρξει καταγγελία από την Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματιών Γεωπόνων και Επιχειρήσεων Πρασίνου ότι ο διαγωνισμός ήταν στημένος, για να ψελλίσουν μερικές αντιπολιτευτικές κουβέντες, κατόπιν εορτής.

Και μόνο οι προδιαγραφές για τις ζαρντινιέρες και τα παγκάκια (βαριές μεταλλικές κατασκευές), σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές διαδικασίες, έδειχναν ότι η δουλειά θα πάει σε κάποιον που είναι έτοιμος να την πάρει. Μετά, αρχίζουν οι παρατάσεις στην παράδοση. Το ίδιο έγινε και με την εταιρία που ανέλαβε να… βάψει τους δρόμους. Πρώτα δόθηκε η δουλειά και μετά δόθηκε παράταση 20 ημερών σε σχέση με τον συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης. Η συγκεκριμένη σύμβαση φτάνει τα 880 χιλιάδες ευρώ και η υπερκοστολόγησή της δικαιολογήθηκε με την απαίτηση για ταχεία εκτέλεση. Μόλις δόθηκε η δουλειά, η ταχεία εκτέλεση έγινε… παράταση. Χωρίς να μειωθεί το συμβατικό κόστος, φυσικά.

Το βάψιμο των δρόμων, οι ζαρντινιέρες και τα φυτά έφτασαν τα 2 εκατ. ευρώ. Για την πιλοτική εφαρμογή του έργου! Μετά, όπως είπε ο Μπακογιάννης, όλα θα ξηλωθούν και θα μεταφερθούν σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας (καλή «δουλίτσα» θα είναι και η ξήλωση-μεταφορά-απόθεση). Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο θα κοστίσει η κανονική εκτέλεση του έργου, όταν η πιλοτική έπιασε ήδη τα 2 εκατ. Αυτό δεν είναι ο «μεγάλος περίπατος» αλλά το «μεγάλο φαγοπότι» (καμιά σχέση με την ταινία του Μάρκο Φερέρι).
Σάββατο 11 Ιουλίου 2020