Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 | 23:04

ΕπικαιρότηταPointer

Από το χαρτί στο γυαλίΟ Ιούλης του 2020 είναι ο τελευταίος μήνας της κυκλοφορίας της «Κόντρας» ως εβδομαδιαίας έντυπης εφημερίδας. Από την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη, τη θέση της θα πάρει μια ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα. Πάντα στην ηλέκτρονική διεύθυνση eksegersi.gr.
Είναι μια επιλογή που επιβάλλεται από τις εξελίξεις.

Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της «Κόντρας», η εφημερίδα μας κατάφερε να διαμορφώσει μια διακριτή πολιτική ταυτότητα στο επίπεδο της δημοσιογραφικής επαναστατικής ζύμωσης, να αποκτήσει κύρος (πολύ ευρύτερο της κυκλοφορίας της και σε κόσμο που δε συμφωνεί με το ιδεολογικοπολιτικό της στίγμα), να επηρεάσει καταστάσεις, λειτουργώντας όχι μόνο ως όργανο αποκαλύψεων αλλά και ως όργανο μαχητικής πολιτικής παρέμβασης. Διαμόρφωσε το δημοσιογραφικό της δυναμικό  και έναν σημαντικό μηχανισμό  διαπιστεύσεων και επαφών, ώστε να μπορεί να έχει ρεπορτάζ «από πρώτο χέρι».

Την τελευταία δεκαετία λειτουργεί και η ιστοσελίδα eksegersi.gr, η οποία ξεκίνησε ως εργαλείο ηλεκτρονικής αναπαραγωγής της ύλης του εντύπου. Βαθμιαία, η μικρή στήλη «Επικαιρότητα», που δημιουργήθηκε για να καλύπτονται εξαιρετικά γεγονότα, άρχισε να αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στην ιστοσελίδα. Ολο και περισσότερες σημαντικές ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, πρώτα δημοσιεύονταν στην «Επικαιρότητα» του eksegersi.gr και μετά στην «Κόντρα» του Σαββάτου.

Παράλληλα, υπήρχε μια βαθμιαία μετακίνηση των αναγνωστών από το έντυπο στο ηλεκτρονικό, η οποία συμβάδιζε με τη διεθνή τάση της κυκλοφοριακής πτώσης των εντύπων και της ανόδου των ηλεκτρονικών εκδόσεων των εφημερίδων (οι αστικές εφημερίδες έχουν αντίτιμο για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους).

Την περίοδο της καραντίνας, σταματήσαμε για πέντε εβδομάδες την κυκλοφορία της «Κόντρας» και οργανώσαμε μια δουλειά καθημερινής ενημέρωσης-παρέμβασης-ζύμωσης με το eksegersi.gr. Κατά γενική ομολογία, αυτή η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία. Για πρώτη φορά η δημοσιογραφική μας δουλειά απέκτησε τόση επικαιρότητα. Οι αναγνώστες του σάιτ αυξήθηκαν κατακόρυφα. Η αρθρογραφία αναπαρήχθη σε διάφορους χώρους του Διαδικτύου. Και η μαχητική-παρεμβατική δυνατότητα της «Κόντρας» παρέμεινε στο ίδιο ψηλό επίπεδο. Συζητούσαμε ήδη την προοπτική να περάσουμε αποκλειστικά σε ηλεκτρονική έκδοση. Η εμπειρία αυτών των εβδομάδων ήρθε να επιβεβαιώσει τις σκέψεις που κάναμε.

Εάν είχαμε τη δυνατότητα, θα κρατούσαμε και την εβδομαδιαία έντυπη και την καθημερινή ηλεκτρονική έκδοση, όμως δεν την έχουμε. Πέραν αυτού, η οικονομική αιμοραγία είχε αρχίσει να γίνεται ασφυκτική. Από την εποχή των Μνημονίων και μετά δεχόμαστε έναν ανελέητο πόλεμο, κυρίως από τα πρακτορεία διανομής, που αυξάνουν συνεχώς το κόστος διανομής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μείωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων. Το «Ευρώπη» μας έριξε ένα μεγαλοπρεπέστατο φέσι, προτούν βαρέσει κανόνι. Το «Αργος», που έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Μαρινάκη, από τις αρχές του 2020 έχει ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος διανομής. Ακόμα και τα ΕΛΤΑ, μετά την κατάργηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του μειωμένου τέλους για τους συνδρομητές εφημερίδων, υπερδιπλασίασαν από το Φλεβάρη τα τέλη.

Ολη αυτή τη δεκαετία κάναμε αυστηρές οικονομίες για να συνεχίσουμε την έκδοση και κυκλοφορία της «Κόντρας». Βγάλαμε το χρώμα και επιστρέψαμε στην εποχή του ασπρόμαυρου, σταματήσαμε την κυκλοφορία στην επαρχία. Μειώσαμε το τιράζ. Και πάλι, οι τελευταίες αυξήσεις από το πρακτορείο διανομής και το τα ΕΛΤΑ δημιούργησαν πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης.

Ετσι, το πέρασμα στην καθημερινή ηλεκτρονική έκδοση, σ' ένα σύγχρονο portal, σχεδιασμένο έτσι που να λειτουργεί σε κάθε συσκευή (από κινητό μέχρι επιτραπέζιο υπολογιστή) και ανοιχτό σε μελλοντικές βελτιώσεις, είναι η καλύτερη επιλογή για τη συνέχιση της δημοσιογραφικής δουλειάς της «Κόντρας».

Ανακοινώνοντας το πέρασμα στην ημερήσια ηλεκτρονική έκδοση, ξεκαθαρίζουμε ότι πρόκειται μόνο για αλλαγή μέσου και όχι για αλλαγή της αντίληψής μας για την επαναστατική ζύμωση, για τις ολόπλευρες πολιτικές αποκαλύψεις, για το μαχητικό-παρεμβατικό ρεπορτάζ, για την παρουσίαση μιας ολόπλευρης ταξικής-επαναστατικής κατεύθυνσης.

Η ζύμωση πρέπει να είναι όσο πιο εύληπτη γίνεται, όχι όμως να κατακρεουργείται, στο όνομα της «απαίτησης του Μέσου». Γιατί ποιος είναι ο σκοπός της επαναστατικής ζύμωσης; Να διαμορφώσει επαναστατικές συνειδήσεις. Μια κατακρεουργημένη ζύμωση, όμως, μόνο κατακρεουργημένες συνειδήσεις μπορεί να δημιουργήσει. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να προσαρμοστούμε σε ό,τι πιο καθυστερημένο υπάρχει ως συνήθεια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας. Το νέο portal θα εξακολουθήσει να είναι η «Κόντρα», μόνο που δε θα τη διαβάζετε στο χαρτί αλλά στο γυαλί μιας οθόνης, μικρής ή μεγάλης. Και σε καθημερινή, αντί για εβδομαδιαία βάση. Θα υπάρχει ρεπορτάζ, θα υπάρχουν πολιτικές αποκαλύψεις, θα υπάρχει πολιτική ανάλυση. Και τα θέματα θα απλώνονται στο χώρο που είναι απαραίτητος για την πλήρη ανάπτυξή τους. Και καλύτερα από την εφημερίδα, μάλιστα, δεδομένου ότι δε θα υπάρχουν οι περιορισμοί χώρου που αναγκαστικά έχει κάθε έντυπο.

Σ' αυτή τη νέα εποχή στην ανάπτυξη της επαναστατικής μας ζύμωσης, αποφασίσαμε την έκδοση ενός θεωρητικού-πολιτικού περιοδικού. Το όνομά του θα είναι «ΚΟΝΤΡΑ – Μαρξιστική Λενινιστική Επιθεώρηση», για να υποδηλώσει και τη συνέχεια από την παλιά ΜΑΛΕΠ (Μαρξιστική Λενινιστική Επιθεώρηση), που εξέδιδε η ΣΑΚΕ. Η συχνότητα της έκδοσης δεν μπορεί να καθοριστεί από τώρα, γιατί ένα τέτοιο περιοδικό έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και δε σκοπεύουμε να ρίξουμε το επίπεδο για να ανταποκριθούμε σε μια προκαθορισμένη περιοδικότητα.

Στο περιοδικό θα συγκεντρώνεται η θεωρητική δουλειά, προγραμματική δουλειά (στο βαθμό που υπάρχει) και γενικεύσεις για διάφορα θέματα που θα έχουν ήδη ανοίξει από τη δημοσιογραφική δουλειά στην ιστοσελίδα, ώστε κάποια έρευνα ή κάποια σειρά πολιτικών αναλύσεων να μη χάνεται στο διαδικτυακό κυκεώνα, αλλά να αποτυπώνεται στο χαρτί και να μένει.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, τονίζουμε και πάλι ότι δεν κάνουμε μια «νέα αρχή». Συνεχίζουμε αλλάζοντας εργαλεία. Η τακτική μας δεν αλλάζει, οι απόψεις μας για την επαναστατική ζύμωση και τον τρόπο που αυτή πρέπει να διεξάγεται (με ολόπλευρες πολιτικές αποκαλύψεις, όπως έλεγε ο Λένιν) δεν αλλάζουν. Και βέβαια, δεν αλλάζει η σχέση μας με όλον αυτόν τον κόσμο που στήριξε όλα αυτά τα χρόνια την έκδοση της «Κόντρας», όχι σαν παθητικός αναγνώστης, αλλά ως «ρεπόρτερ» της εφημερίδας, ως συμμέτοχος στη διάδοσή της, ως οικονομικός υποστηρικτής της. Με την ημερήσια έκδοση όλα αυτά τα χρειαζόμαστε στον υπερθετικό βαθμό.
Κυριακή 05 Ιουλίου 2020