Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 | 23:42

ΕπικαιρότηταPointer

Εμπιστη εναλλακτική λύση για το σύστημα

Οι Πράσινοι ήταν οι αναμφισβήτητοι νικητές στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, που έχουν πάντοτε ισχυρή πολιτική χροιά (αρκεί να σημειωθεί το γεγονός ότι κορυφαίοι πολιτικοί των αστικών κομμάτων είναι υποψήφιοι σε δήμους μεγάλων πόλεων). Οι συμμαχίες που διαμόρφωσαν τους χάρισαν δήμους όπως το Στρασβούργο, η Λιόν, το Μπορντό, το Πουατιέ και η Γκρενόμπλ. Συμμετέχουν και στη συμμαχία της Αν Ινταλγκό που ξανακέρδισε το Παρίσι.

Για όσους παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία (και γενικότερα στην Ευρώπη), η εκλογική νίκη των Πρασίνων δεν αποτέλεσε έκπληξη. Στις προεδρικές εκλογές του 2017, ο υποψήφιος των Πρασίνων παραιτήθηκε υπέρ του υποψήφιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν. Ηταν η εποχή της ορμητικής ανόδου του Μακρόν και του κόμματος που κατασκεύασε με συνοπτικές διαδικασίες. Οι Πράσινοι πλήρωσαν στη βουλευτική κάλπη τη συνεργασία τους με τους «σοσιαλιστές». Δεν κατάφεραν να εκλέξουν ούτε έναν βουλευτή.

Δυο χρόνια αργότερα, με τον Μακρόν να έχει φθαρεί και να έχει χάσει το λούστρο του «ανανεωτή», οι Πράσινοι κατάφεραν να πάρουν 13,47% στις ευρωεκλογές και την τρίτη θέση πίσω από το κόμμα του Μακρόν και την Ακροδεξιά. Η επιτυχία τους στις δημοτικές εκλογές ήταν η φυσική συνέπεια αυτής της πορείας, η οποία είναι ανάλογη με την πορεία των γερμανών Πρασίνων, οι οποίοι επίσης έχουν ανακάμψει.

Αν σκεφτούμε ότι ο Μακρόν φθείρεται, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει μια πορεία σαν του «δικού μας» ΠΑΣΟΚ, ότι το ρεβιζιονιστικό κόμμα έχασε ακόμα και δήμους που αποτελούσαν παραδοσιακά προπύργιά του και ότι η «Ανυπότακτη Αριστερά» του Μελανσόν σχεδόν εξαφανίστηκε, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι Πράσινοι αποτελούν μια εναλλακτική λύση που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του συστήματος. Δεν το συζητάμε ότι δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να συγκυβερνήσουν με το κόμμα του Μακρόν, πασπαλίζοντας με πράσινη πούδρα την ιμπεριαλιστική πολιτική. Οι Πράσινοι είναι μια από τις πιο έμπιστες αστικές πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Γι' αυτό και ο ισχυρός γαλλικός αστικός Τύπος τους έχει ήδη αγκαλιάσει.
Κυριακή 05 Ιουλίου 2020