Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 | 22:28

ΕπικαιρότηταPointer

Ησυχη «τακτοποίηση»

Ο Βούτσης δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί από την ΕΥΠ για «μια πολύ προβληματική συνομιλία ενός βουλευτή των ΑΝΕΛ με ανθρώπους που ήθελαν να μπουν στη Βουλή, προφανώς για τη νομιμοποίηση του χρήματός τους» και ότι φρόντισε να μη δοθεί αυτή η δουλειά. Κράτησε, δηλαδή, «καθαρό» το μαγαζί του. Ο Τσίπρας έλεγε με νόημα προ ημερών, ότι οι αξιωματικοί που εμπλέκονταν  στο κύκλωμα αποστρατεύτηκαν. Και οι σημερινοί κυβερνώντες φρόντισαν να γίνει γνωστό ότι έξι αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, που αναφέρονται στη δικογραφία που σχημάτισε η ΕΥΠ, τους «αδρανοποίησαν» τοποθετώντας τους σε υπηρεσίες-ψυγείο.

Κάπως έτσι «τακτοποιούνται» ήσυχα και όμορφα οι δουλειές σε νευραλγικούς για την εξουσία μηχανισμούς, όπως η αστυνομία. Οχι με άμεση ποινική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε μαφιόζικα κυκλώματα (προστασία σε μαγαζιά, πορνεία και λέσχες παράνομου τζόγου, αλλά και ξέπλυμα του χρήματος μέσω νόμιμων μαγαζιών), αλλά με σιωπηρή αδρανοποίηση εκείνων που έχουν πιαστεί «με τη γίδα στην πλάτη». Σημασία έχει να μην πληγεί «ο θεσμός».

Τα υπόλοιπα αναλαμβάνει να τα καθαρίσει το ίδιο το κύκλωμα. Τυχαίο είναι ότι οι δύο φερόμενοι ως πρωταγωνιστές, ο «επιχειρηματίας» Μάλαμας και ο απόστρατος αξιωματικός των ΕΚΑΜ Παπαχρήστος, βγήκαν από τη μέση, γαζωμένοι με μερικές σφαίρες ο καθένας; Αν τα βίντεο δείχνουν μόνον αυτούς τους δύο, τον Μάλαμα να δίνει το «πακέτο» και τον Παπαχρήστο να το παίρνει, ενώ για τους υπόλοιπους υπάρχουν μόνο τηλεφωνικές συνομιλίες, στις οποίες μάλιστα μιλούν κωδικά, βάζουμε στοίχημα ότι -όποτε η υπόθεση φτάσει σε κάποια δικαστική αίθουσα- θα «καθαρίσουν» όλοι. Το πολύ να πέσουν κάποιες μικροποινές, για να μη φανεί εντελώς φιάσκο η υπόθεση.

Οσο για την πολιτική της διάσταση, φτάνει μόνο μέχρι τον Καμμένο. Οχι για συμμετοχή στο μαφιόζικο κύκλωμα, αλλά για τα νταλαβέρια με τον κουμπάρο του Παπαχρήστο, ο οποίος είναι ήδη νεκρός και καμιά δικαστική έρευνα γι' αυτόν δεν μπορεί να γίνει. Ο Καμμένος έτσι κι αλλιώς είναι τελειωμένος πολιτικά, ενώ μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί ότι δε γνώριζε τίποτα για την παράνομη δράση του κουμπάρου του. Οτι του ζητούσε απλά καμιά χάρη, όπως ν' ανοίξει το σκυλάδικο για να γιορτάσουν «πριβέ» με τον Νίκο Παππά, τις συζύγους τους και τους συνεργάτες τους την εκλογική νίκη τον Σεπτέμβρη του 2015. 'Η ότι συζητούσαν σε ποιο καζίνο και ποια μπουζούκια θα πάνε τον Τραμπ, άμα αυτός έρθει στην Ελλάδα (είναι πραγματικά σπαρταριστός ο σχετικός διάλογος ανάμεσα στα κουμπαράκια).

Και γιατί οι κυπατζήδες αποφάσισαν να ξεμπροστιάσουν τους ασφαλίτες; Ο ανταγωνισμός του επαγγέλματος. Δεν μπορεί κάποιοι να είναι μοναχοφάηδες. Κάποιοι άλλοι πρέπει να πάρουν προαγωγές και παράσημα, να αναβαθμίσουν τη θέση τους στο σύστημα της κρατικής καταστολής. Από την άλλη, από καιρού εις καιρόν πρέπει να γίνονται κάποια ξεκαθαρίσματα, όταν το κύκλωμα παραφουσκώνει και μπορεί να σπάσει. Αντί να τ' αφήσουν να σπάσει με κίνδυνο να δημιουργηθεί ανεξέλεγκτη κατάσταση και να πάρουν πολλούς τα σκάγια, επιλέγουν να το σπάσουν με οργανωμένο και ελεγχόμενο τρόπο. Για να μπορέσει το κύκλωμα να ανανεωθεί και να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του.
Σάββατο 04 Ιουλίου 2020