Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 | 22:06

ΕπικαιρότηταPointer

Σαρώνει η CoviD-19, εδώ τζογάρουμε…

O διάσημος αμερικανός Αντονι Φάουτσι δήλωσε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, ότι δε θα εκπλαγεί καθόλου, αν οι ΗΠΑ φτάσουν τα 100.000 κρούσματα CoviD-19 την ημέρα (σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει φτάσει τις 40.000). «Πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε ο Φάουτσι, ο οποίος δε διαθέτει φυσικά το… επιστημονικό κύρος του προέδρου Τραμπ που έχει βρει τη λύση: «μην κάνετε τόσα πολλά τεστ και θα δείτε πώς θα μειωθούν τα κρούσματα».

Η κατάσταση σε κάποιες Πολιτείες των ΗΠΑ τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, γι' αυτό και κάποιοι κυβερνήτες αποφάσισαν να επαναφέρουν μέτρα lockdown.  Ακόμα και στη Νέα Υόρκη, που είχε δεχτεί το πρώτο μεγάλο κύμα της νόσου του κοροναϊού, ο κυβερνήτης Κουόμο πήρε πίσω την απόφασή του να επιτρέψει τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης.

Στην Κίνα, η κυβέρνηση έβαλε σε αυστηρή καραντίνα μια ολόκληρη περιοχή 400.000 κατοίκων, την Ανσίν. Γενικά στην Κίνα, αρκούν μερικές δεκάδες κρούσματα για να εφαρμοστεί αμέσως σκληρή καραντίνα σε ολόκληρες περιοχές. Θυμίζουμε ότι η Κίνα δεν έχει ακόμα ανοίξει τα αεροδρόμιά της σε τουριστικές πτήσεις από το εξωτερικό. Θέλει να ελέγξει απόλυτα το έδαφός της από εισαγόμενα κρούσματα.

Τι να μας πουν, όμως, οι Κινέζοι και ο Φάουτσι; Εμείς καιγόμαστε για τον τουρισμό. Και τα σύνορα άνοιξαν διάπλατα από την περασμένη Τετάρτη. Επειδή δε υπήρξαν ανησυχίες (ακόμα και σχετική δημόσια συζήτηση), υπήρξε και εντοπισμός δύο τουλάχιστον εστιών σε νησιά (Σύρος και Ζάκυνθος) από «εισαγόμενα» κρούσματα, η κυβερνητική προπαγάνδα επενδύθηκε με διάφορα περί «προτεραιότητας στη δημόσια υγεία» και «στοχευμένων τεστ, που θα καθορίζονται από επιστημονικό αλγόριθμο».

Τζόγος με τη δημόσια υγεία γίνεται. Ο τουρισμός φέτος θα είναι λίγος. Και πάλι, όμως, υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάσει τα 5.000.000 άτομα (πέρυσι είχαν έρθει 33.000.000 τουρίστες). Οταν μιλάμε για επιδημιολογικά ζητήματα, ο αριθμός είναι τεράστιος. Είναι μισή Ελλάδα. Κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει σ' έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό, προερχόμενο από διαφορετικές χώρες, ο οποίος στην πλειοψηφία του δε θα τηρήσει μέτρα ασφάλειας, καθώς έρχεται για να «διασκεδάσει».
Σάββατο 04 Ιουλίου 2020