Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 | 22:18

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΛΗΑπό το χαρτί στο γυαλί

Ο Ιούλης του 2020 είναι ο τελευταίος μήνας της κυκλοφορίας της «Κόντρας» ως εβδομαδιαίας έντυπης εφημερίδας. Από την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη, τη θέση της θα πάρει μια ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα. Πάντα στην ηλεκτρονική διεύθυνση eksegersi.gr.
Είναι μια επιλογή που επιβάλλεται από τις εξελίξεις.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ

Μηδενική ανοχή

To νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις (αναλυτικά στη σελίδα 9) ξεπερνά κάθε φαντασία. Ακόμα και δεδηλωμένοι οπαδοί της «ανάγκης να μπει τάξη στις πορείες», όπως το ΚΙΝΑΛ, δεν τολμούν να το υπερασπιστούν, γιατί σε ορισμένες πλευρές του ξεπερνά και τα διατάγματα της χούντας.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Χουντικό το νομοθέτημα για τις διαδηλώσεις

O ρόλος της προβοκάτσιας στην Ιστορία είναι γνωστός. Υπάρχουν προβοκάτσιες σχεδιασμένες καλά (όπως ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ, που άνοιξε το δρόμο για την κυριαρχία των ναζί στη Γερμανία του Μεσοπολέμου) και υπάρχουν και προβοκάτσιες της πλάκας, κραγμένες όπως λέμε. Μια τέτοια προβοκάτσια της πλάκας, με στόχο να στηρίξει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το «γυψάρισμα» των διαδηλώσεων, ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο Εμπορικός  Σύλλογος Αθηνών, εκδίδοντας στις 25 Ιούνη ανακοίνωση με τίτλο: «80 πορείες και συγκεντρώσεις τον Μάιο και 53 από την αρχή του Ιουνίου. Φτάνει!».
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώμαλη προσγείωση

Είτε λειτούργησε σαν «λαγός» είτε όχι, ο καθηγητής Ροζάκης, κολλητός του Σημίτη, θεωρούμενος αυθεντία στο Διεθνές Δίκαιο, κοσμοπολίτης αστός και ευρωλάγνος μέχρι το κόκκαλο, «έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων», προκαλώντας ιερή αγανάκτηση στο εθνικιστικό ιερατείο. Τι είπε; Οτι δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ το Καστελόριζο και να μην έχει η τεράστια σε μήκος ακτογραμμή της Τουρκίας.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Της Αγιασοφιάς τα πάθη…

Αν παραμερίσουμε τις εθνικοχριστιανικές κραυγές που κατέκλυσαν τα ελληνικά ΜΜΕ από το πρωί της Πέμπτης, θα διαπιστώσουμε ότι το τουρκικό ΣτΕ πήρε μια προοδευτική-αστική απόφαση για το ζήτημα της Αγιασοφιάς. Ποιο ήταν το αντικείμενο της προσφυγής; Αυτοί που προσέφυγαν ισχυρίζονταν ότι η υπογραφή του Μουσταφά Κεμάλ στο προεδρικό διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγιασοφιά κηρύχτηκε μουσείο, είναι πλαστή και επομένως το διάταγμα είναι άκυρο και η Αγιασοφιά πρέπει να λειτουργήσει άμεσα ως τζαμί. Το τουρκικό ΣτΕ αποφάσισε ότι η υπογραφή του Κεμάλ είναι γνήσια και το προεδρικό διάταγμα είναι έγκυρο. Επομένως, όποιος θέλει να αλλάξει το στάτους της Αγιασοφιάς δεν έχει παρά να ακυρώσει το διάταγμα του Κεμάλ εκδίδοντας νέο προεδρικό διάταγμα.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Μαζί με το «ιππικό» και η «διπλωματία»

Ο Πέτσας στρίβει διαρκώς το μαχαίρι στην πληγή του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τον Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις, να πει αν ήξερε για τα νταλαβέρια με τον Μιωνή, να διώξει τον Παππά κτλ. Οσο ο Τσίπρας αντιδρά αμήχανα τόσο ο Πέτσας επανέρχεται. Σε τι συνίσταται η αμηχανία του Τσίπρα; Στο ότι φόρεσε τη λεοντή του Ανδρέα Παπανδρέου, μιλάει για «αναβίωση του βρόμικου '89» (έχοντας δίπλα του τον Δραγασάκη και τον Κουβέλη, που ήταν υπουργοί το '89), προβάλλει το στήθος του και λέει «χτυπήστε εμένα», αλλά δε δίνει απάντηση επί της ουσίας.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Χωρίς μέλλον το ΚΙΝΑΛ

«Κλάνει ο πεθαμένος;», ρωτάει μια αριστοφανικής αθυροστομίας λαϊκή παροιμία, η οποία ταιριάζει γάντι στο ΚΙΝΑΛ της Φώφης. Δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός αρθρογράφος του αστικού Τύπου που να έγραψε ότι τα όσα αποκαλύπτουν τελευταία οι «κασέτες» που άφησαν πίσω τους στελέχη των κυβερνήσεων Τσίπρα, που νταραβερίζονταν με διάφορα «μπουμπούκια», θα ενισχύσουν το ΚΙΝΑΛ. Αντίθετα, αυτοί που διεκπεραιώνουν «ντροπαλά» (όχι «κραγμένα», δηλαδή) την πολιτική του Μητσοτάκη και των επικοινωνιολόγων του τόνισαν με νόημα ότι οι «κασέτες» έκοψαν το δρόμο για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
ΣΕΛΙΔΑ 3

Η Novartis έκλεισε «ντιλ» στις ΗΠΑ

Αυτό ακριβώς έγινε την περασμένη βδομάδα. Η Novartis έκλεισε συμφωνία με το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αποδεχόμενη ότι προώθησε τα προϊόντα της με δωροδοκίες στην Ελλάδα, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ. Ο διακανονισμός προβλέπει την καταβολή προστίμου 233,9 εκατ. δολαρίων στο υπουργείο Δικαιοσύνης και 112,8 εκατ. δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μ' άλλα λόγια, η Novartis δέχτηκε να πληρώσει κάτι λιγότερο από 347 εκατ. δολάρια και ο φάκελός της σφραγίστηκε. Τίποτα δεν μπορεί να βγει απ' αυτόν και να χρησιμοποιηθεί ενάντια στην εταιρία, στις ΗΠΑ ή άλλες χώρες.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Προσωπική ατζέντα…

Κρίνοντας από τον απείρου κάλλους διάλογο του Παπαγγελόπουλου με τον Τζένο των «Παραπολιτικών», θα συμφωνήσουμε με τον Νίκο Παππά: πράγματι ο Παπαγγελόπουλος είχε την προσωπική του ατζέντα. Και δούλευε καλά μ' αυτήν.
Ο σκοτεινός αυτός τύπος συνομιλεί με στέλεχος εφημερίδας, η οποία ασκεί λυσσασμένη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα, και του διηγείται χαρτί και καλαμάρι τι διημείφθη μεταξύ του ίδιου και του Καμμένου, παρουσία του Τσίπρα, μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

Ησυχη «τακτοποίηση»

Ο Βούτσης δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί από την ΕΥΠ για «μια πολύ προβληματική συνομιλία ενός βουλευτή των ΑΝΕΛ με ανθρώπους που ήθελαν να μπουν στη Βουλή, προφανώς για τη νομιμοποίηση του χρήματός τους» και ότι φρόντισε να μη δοθεί αυτή η δουλειά. Κράτησε, δηλαδή, «καθαρό» το μαγαζί του. Ο Τσίπρας έλεγε με νόημα προ ημερών, ότι οι αξιωματικοί που εμπλέκονταν  στο κύκλωμα αποστρατεύτηκαν. Και οι σημερινοί κυβερνώντες φρόντισαν να γίνει γνωστό ότι έξι αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, που αναφέρονται στη δικογραφία που σχημάτισε η ΕΥΠ, τους «αδρανοποίησαν» τοποθετώντας τους σε υπηρεσίες-ψυγείο.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΥΓΕΙΑ

Εγκληματική αδιαφορία, μετά το κρούσμα οδηγού που φόρτωνε καύσιμα από τα ΕΛΠΕ και τα μετέφερε στη Βόρεια Ελλάδα

Πρόκειται για την υπόθεση του 53χρονου οδηγού βυτιοφόρου, στην οποία αναφερθήκαμε για πρώτη φορά την Τρίτη 23 Ιούνη. Αναφέραμε τότε, ότι στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται και ο 27χρονος γιος του. Πλέον έχει νοσήσει και ο δεύτερος γιος και η ηλικιωμένη μητέρα του οδηγού, η οποία αρχικά νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Εδεσσας, για να μεταφερθεί στη συνέχεια –επειδή η κατάστασή της χειροτέρεψε- στη Θεσσαλονίκη.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οδηγία 633/2019

Μετατρέπει τους αγρότες σε δουλοπάροικους του εμπορικού και βιομηχανικού κεφαλαίου

Η Οδηγία 633/2019 της ΕΕ θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στους αγρότες προς όφελος του εμπορικού και βιομηχανικού κεφαλαίου. Για να αποδειχτεί ότι δεν κινδυνολογούμε, ούτε αυθαιρετούμε, παραθέτουμε εισαγωγικά την παράγραφο 2 του άρθρου 3 της Οδηγίας:
«Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον όλες οι ακόλουθες εμπορικές πρακτικές απαγορεύονται, εκτός εάν έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως με σαφείς και αδιαμφισβήτητους όρους στη συμφωνία προμήθειας ή σε επακόλουθη συμφωνία μεταξύ προμηθευτή και αγοραστή. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Kαθηγητές-φεουδάρχες με μαστίγιο!

Aν είχαμε καταγγελία κάποιας αριστερής φοιτητικής παράταξης, τα γνωστά παπαγαλάκια θα έγραφαν και θα μιλούσαν για «συκοφαντία», για «τεμπέληδες φοιτητές που θέλουν τη βολή τους» και άλλα τέτοια, συκοφαντικά για τους φοιτητές. Ομως, στο Διαδίκτυο έχει δημοσιευτεί ηχητικό ντοκουμέντο και έχει προκαλέσει σάλο, καθώς καθηγητής του ΕΜΠ εμφανίζεται ως φεουδάρχης του αμερικάνικου νότου που με το καμουτσίκι στο χέρι «μαθαίνει» τους μαύρους δούλους του τι θα πει «σεβασμός στον αφέντη».
ΣΕΛΙΔΑ 11

Οι εκπαιδευτικοί και πάλι στους δρόμους

Αμετακίνητη η Κεραμέως στην απόφασή της να εξαφανίσει από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών και καλλιτεχνικής παιδείας (περισσότερα στην Κόντρα, αρ. φύλ. 1053 «Συντηρητικό άρωμα, αυστηρός προσανατολισμός στην αγορά και μειώσεις εκπαιδευτικών»)
Αυτό συμπεραίνεται από τη συνάντηση που είχε η ΟΛΜΕ με την υπουργό Παιδείας, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Και η επαγγελματική εκπαίδευση στο στόχαστρο

Μετά τον οδοστρωτήρα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η Κεραμέως ανοίγει πανιά για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. Το νέο σαρωτικό νομοσχέδιο θα ετοιμαστεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Εξ ου και η υπουργός Παιδείας ξεκίνησε τη φάρσα του «διαλόγου» με τους «αρμόδιους φορείς».
ΣΕΛΙΔΑ 10

Χιλιάδες προνήπια έξω από τα Νηπιαγωγεία στο Δήμο Αθήνας

Το δίχρονο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο έμεινε νεκρή εξαγγελία σε πολλούς Δήμους, με ευθύνες της κυβέρνησης και των Δημάρχων.
Οι ευθύνες βαραίνουν εξίσου και την κυβέρνηση των συριζαίων, με την «κολοβή» ρύθμιση που εισήγαγε, αποτέλεσμα της οποίας είναι η κατάσταση που δημιουργείται τώρα με χιλιάδες προνήπια να μένουν έξω από το δημόσιο Νηπιαγωγείο.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν ήταν ο μόνος…

Η εν ψυχρώ δολοφονία με στραγγαλισμό του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από μπάτσο της Μινεάπολης, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ξέσπασαν αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η αστυνομική βαρβαρότητα στις ΗΠΑ συνάντησε μαζική απάντηση από εκατομμύρια διαδηλωτές ανά τον πλανήτη. Διαδηλωτές που δεν ήταν και τόσο… φρόνιμοι, με αποτέλεσμα ορισμένα αστυνομικά τμήματα να παραδοθούν στην πυρά.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Σιωνιστικό σχέδιο για προσάρτηση του 30% της Δυτικής Οχθης

Οι σιωνιστές είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη 1 Ιούλη ως μέρα έναρξης της διαδικασίας υλοποίησης του σχεδίου τους για προσάρτηση του 30% της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών εποικισμών που βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχή, της στρατηγικής σημασίας Κοιλάδας του Ιορδάνη και της βόρειας Νεκράς Θάλασσας.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Σαρώνει η CoviD-19, εδώ τζογάρουμε…

O διάσημος αμερικανός Αντονι Φάουτσι δήλωσε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, ότι δε θα εκπλαγεί καθόλου, αν οι ΗΠΑ φτάσουν τα 100.000 κρούσματα CoviD-19 την ημέρα (σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει φτάσει τις 40.000). «Πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε ο Φάουτσι, ο οποίος δε διαθέτει φυσικά το… επιστημονικό κύρος του προέδρου Τραμπ που έχει βρει τη λύση: «μην κάνετε τόσα πολλά τεστ και θα δείτε πώς θα μειωθούν τα κρούσματα».
ΣΕΛΙΔΑ 5

Μια ακόμα… χυλόπιτα για τον Μακρόν!

Τελικά ο Μακρόν πάει γυρεύοντας. Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στη Γαλλία, δεν πάτησε ψυχή! Κάτι σαν το μισοάδειο στάδιο όπου μιλούσε ο Τραμπ ένα πράγμα! Η αποχή σημείωσε νέο ρεκόρ. Από το 55% που ήταν στον πρώτο γύρο (έγινε στα μέσα Μάρτη εν μέσω πανδημίας), εκτινάχθηκε στο 60%, δεκατέσσερις μονάδες περισσότερο από την αποχή που είχε σημειωθεί στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2014! 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Εκλογές κι ας θερίζει η πανδημία

Η Βόρεια Μακεδονία είναι η βαλκανική χώρα που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη από ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού.  2.660 νέα κρούσματα και 120 θάνατοι από τις 10 μέχρι τις 27 Ιούνη. 148 κρούσματα και 9 θάνατοι μόνο στις 27 Ιούνη. 174 νέα κρούσματα και άλλοι 9 θάνατοι στις 28 Ιούνη.
Ατάραχη η πολιτική ηγεσία της χώρας προχωρά στις εκλογές, υπό τα χειροκροτήματα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Εμπιστη εναλλακτική λύση για το σύστημα

Οι Πράσινοι ήταν οι αναμφισβήτητοι νικητές στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, που έχουν πάντοτε ισχυρή πολιτική χροιά (αρκεί να σημειωθεί το γεγονός ότι κορυφαίοι πολιτικοί των αστικών κομμάτων είναι υποψήφιοι σε δήμους μεγάλων πόλεων). Οι συμμαχίες που διαμόρφωσαν τους χάρισαν δήμους όπως το Στρασβούργο, η Λιόν, το Μπορντό, το Πουατιέ και η Γκρενόμπλ. Συμμετέχουν και στη συμμαχία της Αν Ινταλγκό που ξανακέρδισε το Παρίσι.
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020