Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 | 07:32

ΕπικαιρότηταPointer

Οι ταξικές πλευρές της πανδημίας

Μπορεί τον πρώτο καιρό, όταν ο νέος κοροναϊός επέδραμε αιφνιδιαστικά στις ανθρώπινες κοινωνίες, να έπληξε και ανθρώπους της κυρίαρχης τάξης, δίνοντας την ευκαιρία για μια πρόστυχη προπαγάνδα διαταξικού περιεχομένου («μας αφορά όλους», «δεν κάνει διάκριση πλούσιων και φτωχών» και τα παρόμοια), όμως στην πορεία φάνηκε καθαρά ότι τα πλήγματα της πανδημίας δεν είναι διαταξικά αλλά ταξικά.
 
Η κεφαλαιοκρατία είχε τη δυνατότητα να πάρει μέτρα, να απομονωθεί, να προστατευθεί. Αντίθετα, τα προλεταριακά και πληβειακά στρώματα βρέθηκαν απόλυτα εκτεθειμένα. Οι μαζικοί θάνατοι στα λαϊκά γηροκομεία στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και αλλού το επιβεβαίωσε. Το ίδιο και το τρομακτικά ψηλό ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων μεταξύ των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ και όσων κατοικούν στις φαβέλες στη Βραζιλία. Ακόμα και στη Σιγκαπούρη, χώρα που επέδειξε την καλύτερη υγειονομική διαχείριση, αποδείχτηκε ότι στις στατιστικές δεν μέτραγαν τα οικοδομικά τετράγωνα όπου συνωστίζουν τους μετανάστες από την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, μεταξύ των οποίων εμφανίστηκαν μαζικά κρούσματα. Οι σύγχρονοι δούλοι αντιμετωπίστηκαν ως «πράγματα», εκτός της στατιστικής.
 
Δείτε τι γίνεται στη Γερμανία. Για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα μήνα, χιλιάδες κρούσματα σε εργοστάσιο σφαγής και επεξεργασίας κρέατος. 1.550 κρούσματα εντοπίστηκαν στο Tonnies, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια κρέατος στην Ευρώπη, μεταξύ των 6.700 εργατών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Εκτός από τη βαριά δουλειά, όπου εργάζονται χωρίς ουσιαστική προστασία (μην τυχόν και πέσει η παραγωγικότητα), κατοικούν σε άθλιες πολυκατοικίες, στοιβαγμένοι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο.
Σάββατο 27 Ιουνίου 2020