Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 | 08:16

ΕπικαιρότηταPointer

Ξίνισε η πασιφιστική σούπαΔυο μέρες όλες κι όλες κράτησαν οι συζητήσεις για την επέκταση της συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, της επονομαζόμενης νέας Start, που λήγει τον Φλεβάρη του επόμενου χρόνου. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκαν την Τρίτη! Απ’ ό,τι φαίνεται, θα υπάρξει και άλλος γύρος, πιθανότατα στα τέλη Ιούλη ή αρχές Αυγούστου.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν να παρευρεθεί και η Κίνα, η οποία το αρνήθηκε γιατί δεν είχε ποτέ συμμετάσχει σε τέτοιες συμφωνίες. Η Ρωσία με τη σειρά της ζήτησε την «άνευ όρων» πενταετή παράταση της συμφωνίας, παίρνοντας ταυτόχρονα το μέρος της Κίνας, με το αιτιολογικό ότι, αν πρέπει να παρευρεθεί η Κίνα, τότε γιατί δεν παρευρίσκεται η Γαλλία που επίσης διαθέτει πυρηνικά; Από την άλλη, η Ρωσία εξακολουθεί να κατηγορεί τις ΗΠΑ για την απόσυρσή τους από μία άλλη συμφωνία. Αυτή της κατάργησης των πυρηνικών πυραύλων εδάφους, μικρού και μέσου βεληνεκούς (500-5.500 χιλιομέτρων), που είχε υπογραφεί από τον πάλαι ποτέ πρόεδρο της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν το 1987. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν γιατί κατηγορούσαν τη Ρωσία ότι την παραβίαζε! Το γαϊτανάκι θα συνεχιστεί προσεχώς…

Ας θυμηθούμε ότι η συμφωνία Start I, υπογράφηκε μεταξύ Γκορμπατσόφ –για λογαριασμό της ΕΣΣΔ– και Μπους του πρεσβύτερου –για λογαριασμό των ΗΠΑ– πριν από 29 ολόκληρα χρόνια. Ακολούθησε η Start II,  που επικυρώθηκε από τον Γιέλτσιν για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας (μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ) το 1993 και αντικαταστάθηκε από τη νέα Start το 2010, μετά από συμφωνία που υπογράφηκε στην Πράγα από τους Ομπάμα και Μεντβέντεφ. 

Η νέα Start τέθηκε σε ισχύ τον Φλεβάρη του 2011. Ομως, η προθεσμία για να επιτευχθούν οι μειώσεις που θέσπισε η νέα Start ήταν μέχρι τον Φλεβάρη του 2018, μόλις πριν από δύο χρόνια δηλαδή και επτά μετά από την επικύρωσή της! Το όριο των 1.550 πυρηνικών κεφαλών, που έθεσε η νέα Start, υποτίθεται ότι το έχουν τηρήσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία. Ομως, τόσο η Start I όσο και η Start II και η νέα Start αφορούσαν σε μειώσεις μόνο των «στρατηγικών» πυρηνικών κεφαλών, όπως περιγράφεται και στο ίδιο το όνομά τους (START = Strategic Arms Reduction Treaty). Οι «μη στρατηγικές», δηλαδή αυτές που είναι χαμηλότερης εμβέλειας και υποστηρικτικού χαρακτήρα στις επιχειρήσεις του στρατού στα πεδία των μαχών, επιτρέπονταν και εξακολουθούν να επιτρέπονται. Γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκαν εύστοχα ως «δημιουργική λογιστική» από τον Pavel Podvig, έναν επί σειρά ετών ερευνητή οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, ο οποίος στη συνέχεια εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ένα βομβαρδιστικό Β52, βάσει της νέας Start, αν και μπορεί να μεταφέρει 20 πυρηνικές κεφαλές, θα λογαριάζεται σαν… μία κεφαλή!

Εδώ και χρόνια η συζήτηση για τον έλεγχο των πυρηνικών έχει καταντήσει βαρετή. Οχι πως οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που έχουν συγκεντρώσει τόσα πυρηνικά με τα οποία μπορούν να καταστρέψουν πολλές φορές τον πλανήτη, είχαν ποτέ ειλικρινή πρόθεση να προωθήσουν την «παγκόσμια ειρήνη», αλλά πλέον η πασιφιστική σούπα έχει ξινίσει τόσο πολύ που κανείς δεν την τρώει. 

Οι πόλεμοι που βλέπουμε να ξεσπούν κατά καιρούς γύρω μας (παλαιότερα στο Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, μετά ξανά στο Ιράκ, στη συνέχεια στη Συρία, την Υεμένη, την Ουκρανία και μόνιμα στην Παλαιστίνη, το Κουρδιστάν και ενίοτε από τις αφρικανικές χώρες μεταξύ τους) δείχνουν ότι ο κόσμος μόνον… ασφαλέστερος δεν έχει γίνει.

Από την άλλη, τα πυρηνικά, όπως γενικά οι πολεμικές δαπάνες, αποτελούν ένα πρώτης τάξεως πεδίο χοντρής κονόμας για τα μονοπώλια του θανάτου. Σιγά μην αφήσουν αυτή την μπίζνα για χάρη του πασιφισμού! Ιμπεριαλισμός χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής είναι σαν καρχαρίας χωρίς… δόντια (και οι καρχαρίες, ως γνωστόν, βγάζουν πολλά δόντια, όσα κι αν χάσουν…).
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020