Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 | 09:03

ΕπικαιρότηταPointer

Ο ΕΟΔΥ απέκρυψε την εισαγωγή του ασθενούς οδηγού βυτιοφόρου στη ΜΕΘ


Οπως το υποψιαστήκαμε, ο ΕΟΔΥ απέκρυψε την εισαγωγή στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη,  του οδηγού βυτιοφόρου, για την οποία γράψαμε σήμερα το πρωί. Στη σημερινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, τα νούμερα παραμένουν όπως και χθες!

Τα στοιχεία που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες δυο μέρες έχουν ως εξής:

  22/6 23/06
Σε ΜΕΘ 8 8
Θάνατοι 190 190
Εξελθόντες 118 118
Νέα κρούσματα  21 16


Επομένως, η εισαγωγή του οδηγού στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ δεν προσμετρήθηκε. Αν είχε προσμετρηθεί, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ θα είχαν αυξηθεί σε εννιά (αφού δεν υπήρξε κανένας θάνατος και καμιά εξαγωγή).

Ο οδηγός εισήχθη επειγόντως στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ και όπως μας δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Παντελιάδης, ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε για το περιστατικό. Γιατί αποκρύπτει το γεγονός; Γιατί είναι πολιτική του υπουργείου Υγείας, από το οποίο παίρνει κατευθύνσεις ο ΕΟΔΥ, να μη δημιουργούν προβλήματα στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις (στα ΕΛΠΕ εν προκειμένω και στις συνεργαζόμενες μ’ αυτά επιχειρήσεις, οι οποίες στεγάζονται στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ), αδιαφορώντας για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων. Ο οδηγός που νόσησε –πέρα από τις προσωπικές κοινωνικές του επαφές- ερχόταν σε επαφή με συναδέλφους του οδηγούς και με εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, αλλά και με πολύ κόσμο σε βορειοελλαδικές πόλεις, όπου παρέδιδε καύσιμα.

Οσο ο ΕΟΔΥ καθυστερεί να ανακοινώσει το κρούσμα και να προχωρήσει σε μαζική ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του ιού από και σε ανυποψίαστο κόσμο.

Κι όλ’ αυτά για τα κέρδη των ΕΛΠΕ. Γιατί αν το κρούσμα εντοπιζόταν σε κάτοικο μιας πόλης (όπως π.χ. έγινε στην Παραμυθιά), δε θα αποκρυβόταν.

Αν ο οδηγός του βυτιοφόρου έχει άσχημη εξέλιξη, πράγμα που απευχόμαστε, τι θα πουν οι Τσιοδροχαρδαλιάδες σε όλους τους ανθρώπους που θα έπρεπε ήδη (από το Σάββατο 20 Ιούνη, όταν ο οδηγός εισήχθη για νοσηλεία) να έχουν υποβληθεί σε τεστ, στο διϋλιστήριο, στους άλλους οδηγούς, στα βενζινάδικα που επισκέφτηκε για να παραδώσει καύσιμα και στο περιβάλλον όλων αυτών των ανθρώπων; Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ιικό φορτίο είναι προφανώς μεγάλο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυξημένος.

Και μια παρατήρηση για την ποιότητα των λεγόμενων εκθέσεων επιδημιολογικής επιτήρησης. Δε δημοσιεύονται αναλυτικά στοιχεία για τα νέα κρούσματα, ακόμη και για τα λίγα τεστ που γίνονται. Δεν μας λένε σε ποιες περιοχές είναι τα νέα κρούσματα, πού οφείλονται (αν για παράδειγμα αφορούν ανθρώπους που έχουν έρθει από το εξωτερικό), πόσα από τα νέα κρούσματα εισάγονται στις ΜΕΘ και πόσα είναι τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα (αυτά που δε συνδέονται με άλλο κρούσμα).

Τα «ορφανά» κρούσματα, συνολικά, ήταν στις 19 Ιούνη 717, στις 20 Ιούνη 718, στις 21 Ιούνη 720, στις 22 Ιούνη 726 και στις 23 Ιούνη 730. Πρόκειται για μεγάλα νούμερα αν σκεφτούμε ότι δε γίνεται μαζική διάγνωση με μοριακά τεστ και «επιθετική ιχνηλάτηση» των επαφών.
Τρίτη 23 Ιουνίου 2020