Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 | 09:22

ΕπικαιρότηταPointer

ΕΛΠΕ και ΕΟΔΥ κρύβουν σοβαρό κρούσμα CoviD-19 για ν’ αποφύγουν την καραντίνα

Η είδηση είναι «καρατσεκαρισμένη»: Οδηγός βυτιοφόρου, ηλικίας 53 χρόνων, διαγνώστηκε θετικός στον κορωναϊό και εισήχθη το Σάββατο 20 Ιούνη στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιούνη εισήχθη στη ΜΕΘ, γιατί η κατάστασή του είναι σοβαρή. Δεν αποκλείεται να έχει ήδη διασωληνωθεί.
 
Ο εργαζόμενος αυτός φόρτωνε συνεχώς καύσιμα από το διϋλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και τα μετέφερε σε διάφορες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Λόγω της δουλειάς του, ερχόταν φυσικά σε επαφή με πολύ κόσμο, στα διϋλιστήρια και στους τόπους εκφόρτωσης των καυσίμων. Και βέβαια, είχε και κοινωνική ζωή, όπως κάθε άνθρωπος.
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι θετικός στον ιό διαγνώστηκε και ο 27χρονος γιος του, ο οποίος νοσηλεύεται επίσης στο ΑΧΕΠΑ. Δεν μπορούμε, φυσικά, να γνωρίζουμε ποιος προσεβλήθη πρώτος και μετέφερε τον ιό στον άλλο, ούτε είναι δική μας δουλειά να το μάθουμε. Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί –όπως θα περιγράψουμε στη συνέχεια- το γεγονός κουκουλώνεται για να μην πληγεί η οικονομική δραστηριότητα των ΕΛΠΕ. Εχουμε, δηλαδή, μια επανάληψη των όσων έγιναν στην COSCO.
 
Πραγματοποιώντας ρεπορτάζ, επικοινωνήσαμε με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ, κ. Παντελιάδη, και με ανθρώπους του ΕΟΔΥ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αρνήθηκαν να μας δώσουν τα ονόματά τους!
 
Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ μας απάντησε ότι από το νοσοκομείο ειδοποιήθηκε άμεσα ο ΕΟΔΥ. Οι ανώνυμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του περιβόητου κέντρου επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ δήλωσαν άγνοια για το περιστατικό και μας ζήτησαν να τους υποβάλουμε αναφορά!
 
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, πλήρη συγκάλυψη από τον ΕΟΔΥ ενός τόσο σοβαρού περιστατικού, καθώς δε γνωρίζουμε με πόσους και ποιους έχει έρθει σε επαφή ο ασθενής στα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, στους χώρους εκφόρτωσης των καυσίμων και στις κοινωνικές του συναναστροφές.
 
Επικοινωνήσαμε και με στέλεχος των ΕΛΠΕ στην Αθήνα, που αρχικά δήλωσε άγνοια για το γεγονός. Οταν του αναφέραμε συγκεκριμένα στοιχεία, μας ζήτησε δέκα λεπτά για να επικοινωνήσει με τη Θεσσαλονίκη. Τα δέκα λεπτά πέρασαν χωρίς να επικοινωνήσει μαζί μας, γι’ αυτό τον ξανακαλέσαμε στο κινητό του. Η απάντησή του ήταν ότι ο ασθενής δεν είναι υπάλληλος των ΕΛΠΕ αλλά άλλης εταιρίας και ότι τα ΕΛΠΕ δεν γνώριζαν τίποτα! Του απαντήσαμε, ότι τα στελέχη της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη του λένε ψέματα και ότι για τα ΕΛΠΕ και τον ΕΟΔΥ δεν έχει καμία αξία η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αλλά μόνο η αποκόμιση κερδών. Οτι ενεργούν έτσι γιατί θέλουν να αποφύγουν την καραντίνα.
 
Πέρα από τις ευθύνες των ΕΛΠΕ, όμως, υπάρχουν οι τεράστιες ευθύνες του ΕΟΔΥ, που είναι επιφορτισμένος με την προστασία της δημόσιας υγείας. Αν ο ΕΟΔΥ είχε σπεύσει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ με τις περιβόητες ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας), προκειμένου να διεξάγει ευρεία λήψη βιολογικού υλικού για τη διεξαγωγή μοριακού ελέγχου, το στέλεχος των ΕΛΠΕ θα μας απαντούσε ότι επιλήφθηκε ο ΕΟΔΥ και όχι ότι ο εργαζόμενος ανήκε σε άλλη εταιρία (λες και έχει σημασία η εταιρία στην οποία εργάζεται ο άνθρωπος και όχι το γεγονός ότι βρισκόταν καθημερινά στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ).
 
Είναι η δεύτερη φορά, μετά την COSCO, που ο ΕΟΔΥ σπεύδει να συγκαλύψει ένα σοβαρό περιστατικό CoviD-19 σε μεγάλο εργασιακό χώρο, για να μη διαταραχθεί η καπιταλιστική «κανονικότητα».
 
ΥΓ. Δε γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο περιστατικό περιλαμβανόταν στα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες. Περιμένουμε να δούμε αν στη σημερινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης θα περιληφθεί στον αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ.
Τρίτη 23 Ιουνίου 2020