Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 | 07:54

ΕπικαιρότηταPointer

Αθωράκιστη χώρα

Συνεχίζονται οι παράνομες μετακινήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ (Πειραιώς και Νήσων) σε Κέντρα Υγείας των νησιών. Μετακινούνται ειδικευμένοι, διευθυντές και επιμελητές, από τα νοσοκομεία Νίκαιας, Αττικό, Σισμανόγλειο, Θριάσιο. Γίνονται επίσης μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από νοσοκομεία που υπάγονται στη 2η ΥΠΕ με αποφάσεις του διοικητή Χρ. Ροϊλού. Ακόμη, έχουμε μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από ΚΥ σε ΚΥ του ίδιου νησιού ή άλλων νησιών. 

Οι μετακινήσεις αυτές είναι αναγκαστικές και δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων υγείας στα νησιά. Ο υπουργός Υγείας και ο διοικητής της ΥΠΕ αγνόησαν τη διαμαρτυρία της ΕΙΝΑΠ για το παράνομο αυτών των μετακινήσεων, καθώς και το αίτημά της για προσλήψεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ. 
Την περίοδο της καραντίνας είχαμε την αντίστροφη κίνηση: υποχρεωτική μετακίνηση γιατρών -ιδιαίτερα παθολόγων, λοιμωξιολόγων, αναισθησιολόγων- από τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία αναφοράς για CoviD-19, νεκρώνοντας έτσι τα νοσοκομεία ως προς την εξυπηρέτηση των αναγκών ασθενών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Ακόμη, είχαμε την μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών από τα ΚΥ στα νοσοκομεία, αποδιοργανώνοντας πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Επιβεβαιώθηκε έτσι αυτό που είναι κοινό μυστικό: ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας, συνεχίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ολα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρέμειναν υποστελεχωμένα, τα μαγαζιά των εμπόρων υγείας δεν επιτάχθηκαν, δεν έκλεισαν ούτε κλινικές σαν τους «Ταξιάρχες» στο Περιστέρι, όπου εξ αιτίας των εμπόρων της υγείας πέθαναν 13 άνθρωποι που έκαναν αιμοκάθαρση.

Σε ό,τι αφορά τις περιβόητες ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας), η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπόρεσε με χίλια ζόρια να στελεχώσει με νοσηλευτές και οδηγούς μόνο τις 317 ΚΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα, από τις 500 που είχε προγραμματίσει (στοιχεία της 14ης Ιούνη). Ειδικά για τα νησιά, μπόρεσε να στελεχώσει μόνο 21 ΚΟΜΥ από τις 93 που είχε προγραμματίσει!

Παραπέρα, οι ΚΟΜΥ που συγκροτήθηκαν δεν έχουν δραστηριοποιηθεί για την πραγματοποίηση του στόχου που υποτίθεται ότι ήταν η συγκέντρωση βιολογικού υλικού για να γίνουν μαζικά μοριακά τεστ. Αν αυτό είχε συμβεί, η κυβέρνηση θα είχε βγει στα κάγκελα της πολιτικής διαφήμισης-προπαγάνδας. Ο ΕΟΔΥ σέρνει σκόπιμα τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν προκειμένου οι ΚΟΜΥ να είναι έτοιμες για δράση, γιατί προφανώς δε θέλει να κάνει μαζικά μοριακά τεστ για να διαγνώσει τη γενική εικόνα στον ελληνικό λαό.

Οπως αντιλαμβάνεστε, τα νησιά είναι ανυπεράσπιστα έναντι μιας πολύ πιθανής αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού, λόγω του μαζικού ανοίγματος στον τουρισμό από άλλες χώρες και μάλιστα και από χώρες που επλήγησαν σοβαρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα. Στις 2 Ιούνη αυτά ήσαν 591 και στις 18 Ιούνη είχαν φτάσει τα 720. Είχαμε δηλαδή 129 νέα «ορφανά» κρούσματα, σε μια περίοδο που δεν έχουν καταφθάσει πολλοί τουρίστες. Ο κίνδυνος να έχουμε πολλά κρούσματα στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα τον Ιούλη, όταν θα ανοίξουν όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια παραμένει.
 
Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020