Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 | 09:15

ΕπικαιρότηταPointer

Αλαλούμ και ξεφτιλίκια

Σύμφωνα με διαρροή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, «κόλαφο για τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη και τις αντισυνταγματικές αθλιότητες που έχει διαπράξει κατ' εξακολούθηση στην Προανακριτική είναι η εισήγηση προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που είδε πριν λίγο το φως της δημοσιότητας. Εισήγηση που κάνει αποδεκτό στο σύνολό του το υπόμνημα της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική όπως αυτό αναπτύχθηκε από τον εισηγητή της Σπύρο Λάππα». 

Βουλευτές της ΝΔ απάντησαν με ανώνυμο σχόλιο: «Εκδηλος ο πανικός του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ως εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου κείμενο που αποτελεί μέρος του υπομνήματος που κατέθεσε ο κ. Λάππας στην Προανακριτική Επιτροπή. Ξέραμε ότι είναι ειδικοί στα fake news, αλλά να μην έχουν διαβάσει ούτε το υπόμνημα που κατέθεσαν και να νομίζουν ότι είναι εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου ξεπερνά και τον Ρασπούτιν».

Υστερα από λίγο, η συγκεκριμένη διαρροή του ΣΥΡΙΖΑ αποσύρθηκε! Να υποθέσουμε ότι την έγραψε ο ίδιος ο Λάππας για να ευλογήσει τα γένια του; 'Η κάποιος άλλος που δεν κατάλαβε ούτε τι διάβαζε; Το να κάνεις σχόλιο με διαρροή και μετά να την αποσύρεις αποκαλύπτει -το λιγότερο- αλαλούμ. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατηγορηθεί για αλαλούμ και για βιασύνη να δημοσιοποιήσει κάτι που ακόμα εξεταζόταν από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, για τι πρέπει να κατηγορηθούν οι γαλάζιοι βουλευτές που έσπευσαν να υπαινιχτούν ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής θα τους δικαιώσει, για να εισπράξουν μερικές ώρες αργότερα μια σβουριχτή σφαλιάρα που ακόμα τσούζει;

Επί της ουσίας, το θέμα αφορούσε το αν η Προανακριτική έχει τη δυνατότητα να καλεί ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα (ο λόγος για τον εκδότη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Παπαδάκου και Τάρκα). Ενα δικονομικό ζήτημα, που αφορά τρία μη πολιτικά πρόσωπα, μετατράπηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μείζον πολιτικό θέμα. Λες και έχει πάρει υπό την προστασία του τον Φιλιππάκη, τον Τάρκα και την Παπαδάκου. Εκτός αν τη «γραμμή» υπαγορεύει ο Παπαγγελόπουλος.

Οι γκαφαδόροι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ στην Προανακριτική πρώτα έστειλαν κλήσεις στους Φιλιππάκη, Τάρκα και Παπαδάκου να καταθέσουν ως ύποπτοι και μετά -όταν ο Παπαγγελόπουλος μίλησε για απόλυτη ακυρότητα- θυμήθηκαν να υποβάλλουν και ένα ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, που αποτελείται από πανεπιστημιακούς καθηγητές. Η απάντηση ήταν σαφέστατη: η Προανακριτική δε δικαιούται να καλέσει μη πολιτικά πρόσωπα να καταθέσουν ως ύποπτα. Αυτό το δικαίωμα ανήκει μόνο στην τακτική Δικαιοσύνη.

Σαν να μην έτρεξε τίποτα, η ΝΔ πήρε πίσω τις κλήσεις προς Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου και δεν τους κάλεσε καθόλου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να τους καλέσουν ως μάρτυρες. Ως μάρτυρες θα λειτουργούσαν υπερασπιστικά προς τον Παπαγγελόπουλο, ενώ οι καταθέσεις τους ως υπόπτων δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπερασπιστικά. Μ' αυτόν τον τρόπο, όμως, ο Παπαγγελόπουλος μπορεί να ισχυριστεί -δικονομικά βάσιμα- ότι του στέρησαν υπερασπιστικά δικαιώματα, διότι εκτός από τους τρεις (Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου), που αρνήθηκαν να καλέσουν ως μάρτυρες, αφού δεν μπορούσαν να καλέσουν ως υπόπτους, δεν έκαναν δεκτούς και άλλους μάρτυρες που πρότεινε. Για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αυτή η άποψη, η Παπαδάκου έστειλε επιστολή στην Προανακριτική, ζητώντας να την καλέσει ως μάρτυρα, για-τί έχει να καταθέσει ουσιώδεις πληροφορίες για την ουσία της υπόθεσης.

Ετσι, η Προανακριτική προσέθεσε μια ακόμα ακυρότητα στο «παλμαρέ» της δράσης της, κατακτώντας παράλληλα και ένα… παγκόσμιο ρεκόρ: προχώρησε σε διεύρυνση του κατηγορητήριου, αλλά δεν εξέτασε ούτε έναν μάρτυρα για να διερευνήσει το διευρυμένο κατηγορητήριο! 

Ο Παπαγγελόπουλος υπέβαλε σειρά αιτημάτων μέσω των δικηγόρων του (το βασικότερο απ' αυτά ήταν να του δοθεί μεγαλύτερη προθεσμία, προκειμένου να μελετήσει το νέο υλικό της δικογραφίας), η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ τα απέρριψε όλα και η πλευρά Παπαγγελόπουλου δήλωσε ότι υπάρχει σωρεία ακυροτήτων, οι οποίες θα προβληθούν ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, στο οποίο θα οδηγηθεί η υπόθεση, για να αποφανθεί αν ο Παπαγγελόπουλος θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 86 του Συντάγματος ή όχι.

Την πρώτη μέρα της απολογίας του ο Παπαγγελόπουλος (Τετάρτη) την αφιέρωσε κυρίως σ' αυτές τις ακυρότητες. Δήλωσε εξαντλημένος από τη δουλειά που έριξε για να μελετήσει το ογκώδες υλικό των πρακτικών της Προανακριτικής και δήλωσε ότι, αν πάθει κάτι, οι κληρονόμοι του θα στραφούν νομικά ενάντια στην πλειοψηφία της Προανακριτικής. Ο συνήγορός του Δ. Τσοβόλας επέμεινε στην ακυρότητα της κλήσης που έλαβε ο πελάτης του, διότι σ' αυτή δεν αναφέρονται τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται (δικονομικά βάσιμο). Επανέφερε αιτήματα για την κλήση μαρτύρων, όπως οι εισαγγελείς Ζαγοραίος και Καλούδης, και ζήτησε ξανά την κλήση Σαμαρά και την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Παπαγγελόπουλο. Στην ίδια γραμμή των ακυροτήτων κινήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ραγκούσης ρώτησε και ο πρόεδρος της Προανακριτικής Μπούγας επιβεβαίωσε, ότι η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου δεν έχει ακόμα υπογράψει την κατάθεσή της, όμως αυτή η κατάθεση στάλθηκε ανυπόγραφη στον Παπαγγελόπουλο για να τη μελετήσει ως υλικό της σε βάρος του δικογραφίας!

Προς τι όλ' αυτά; Λόγω της βιασύνης της Προανακριτικής να τελειώσει μέχρι τις 30 Ιούνη. Οταν το κουμάντο κάνει ο Πλεύρης και πρόεδρος είναι ο Μπούγας, καταλαβαίνετε ότι οι δικονομικές ακυρότητες θα μαζευτούν σωρό. Ο Μητσοτάκης, θέλοντας να κρατήσει την υπόθεση «χαμηλά», έβαλε στην Προανακριτική ό,τι χειρότερο διαθέτει η ΝΔ στον κοινοβουλευτικό της λόχο. 'Η μήπως το ζητούμενο είναι να σωρευθούν ακυρότητες και να σπρωχτεί ο Παπαγγελόπουλος να τις επικαλεστεί στο δικαστικό συμβούλιο, ώστε να απαλλαγεί για δικονομικούς λόγους;

Εχουμε διατυπώσει και άλλη φορά αυτό το ερώτημα. Είναι η λύση που τους βολεύει όλους (πλην Σαμαρά ενδεχομένως). Ο Παπαγγελόπουλος θα απαλλαγεί λόγω ακυροτήτων, οπότε δε θα μπορεί να παριστάνει τον επί της ουσίας αθώο, η ευθύνη για τις ακυρότητες θα φορτωθεί στους Πλεύρη και σία (η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δεν έχει καμιά ανάμιξη) και η υπόθεση θα κλείσει οριστικά, με τη ΝΔ να επικαλείται τις καταθέσεις των Ράικου, Αγγελή και σίας, εξακολουθώντας να υποστηρίζει ότι στήθηκε σκευωρία σε βάρος της (δεδομένου ότι όλα τα στελέχη της -πλην Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου, για τους οποίους η υπόθεση εκκρεμεί- κρίθηκαν αθώα από την Τουλουπάκη).
Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020