Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 | 08:23

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΗ


ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Μόνοι μας

Η ΓΣΕΕ, που υποτίθεται ότι είναι όργανο για την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μισθωτών εργαζόμενων εκπόνησε μελέτη για τους «Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας». Λες και είναι εταιρία δημοσκοπήσεων που απλώς παρατηρεί και καταγράφει. Εδωσε στη δημοσιότητα, λοιπόν, «ειδική θεματική έρευνα κοινής γνώμης, αποκλειστικά σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την αισιοδοξία, την επαγγελματική προοπτική, την εξέλιξη των αμοιβών και την ασφάλεια της θέσης εργασίας», την οποία παρήγγειλε (επί πληρωμή, φυσικά) στην εταιρία ALCO.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλοβάτες των σιωνιστών, τσιράκια των Αμερικανών

Από σχολιαστές του ελληνικού αστικού Τύπου δε διέφυγε το γεγονός ότι ο Νετανιάχου δεν ανέφερε τη λέξη Τουρκία στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ. Προσπάθησε καναδυό φορές ο Κούλης να του δώσει πάσα, όμως ο σιωνιστής άφηνε τη μπάλα να βγει άουτ. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Τον τελευταίο καιρό έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες για παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ διπλωματών Τουρκίας και Ισραήλ, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Νέα ανασχηματισμολογία

Αυτή τη φορά η ανασχηματισμολογία τροφοδοτήθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη. Από τον υπουργό Επικρατείας και πραγματικό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (ο Πικραμμένος είναι καθαρά διακοσμητικός) Γ. Γεραπετρίτη. Πρώτα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του λεγόμενου Φόρουμ των Δελφών
ΣΕΛΙΔΑ 3

Αλαλούμ και ξεφτιλίκια

Σύμφωνα με διαρροή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, «κόλαφο για τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη και τις αντισυνταγματικές αθλιότητες που έχει διαπράξει κατ' εξακολούθηση στην Προανακριτική είναι η εισήγηση προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που είδε πριν λίγο το φως της δημοσιότητας. Εισήγηση που κάνει αποδεκτό στο σύνολό του το υπόμνημα της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική όπως αυτό αναπτύχθηκε από τον εισηγητή της Σπύρο Λάππα». 
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΥΓΕΙΑ

Το ΕΚΠΑ σαν γιουσουφάκι της γερμανικής ROCHE

Εκείνο για το οποίο δεν ενημέρωσε ο Δημόπουλος είναι πως η συγκεκριμένη έρευνα γίνεται σε συνεργασία με τη γερμανική ROCHE (ελέγχεται εδώ και χρόνια από το γερμανικό μονοπώλιο Bayer). Στην πραγματικότητα, το ΕΚΠΑ λειτουργεί ως υπεργολάβος της ROCHE, η οποία θα χορηγήσει τα υλικά  (αντιδραστήρια και τα αναλώσιμά τους) και ως αντάλλαγμα θα έχει πλήρη έλεγχο στη μελέτη και στα όποια επιστημονικά της συμπεράσματα, δοκιμάζοντας τα τεστ της σε μεγάλη κλίμακα. Για να μη μιλήσουμε, βέβαια, για τις «πόρτες» που ανοίγει μ' αυτόν τον τρόπο το γερμανικό μονοπώλιο στην ελληνική αγορά, στο ελληνικό κράτος. 
ΣΕΛΙΔΑ 16

Τα πρώτα που έκλεισε η Κίνα είναι τα σχολεία

Το πρώτο που έκαναν οι αρχές της ιμπεριαλιστικής Κίνας ήταν να κλείσουν μια αγορά που πουλάει και κρέατα και ψάρια, καθώς εντόπισαν ότι τα πρώτα 20-30 κρούσματα συνδέονταν με επίσκεψη σ' αυτή την αγορά. Ταυτόχρονα, έβαλαν σε καραντίνα μια σειρά μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα γύρω απ' αυτή την αγορά (μιλάμε για μια περιοχή με πληθυσμό εκατοντάδες χιλιάδες - για την Κίνα πρόκειται). Οταν τα τεστ τους έδειξαν ότι υπάρχουν κρούσματα και σε άλλα σημεία της πόλης, έκλεισαν αμέσως όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Tα ίδια και χειρότερα στο Ισραήλ

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι εκείνο που τους ανησυχεί δεν είναι τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων όσο η διασπορά τους στη χώρα, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ασθενείς υπάρχουν σε περισσότερες από 100 πόλεις και κωμοπόλεις. Το σημαντικότερο: η έξαρση ακόμα φαίνεται ότι άρχισε ως αποτέλεσμα της πλήρους επαναλειτουργίας των σχολείων και των νηπιαγωγείων τον προηγούμενο μήνα, γράφει η Jerusalem Post.  Ετσι, ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που προσεβλήθησαν από τον SARS-CoV-2 είναι χαμηλότερος από αυτόν της πρώτης κορύφωσης.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Αθωράκιστη χώρα

Συνεχίζονται οι παράνομες μετακινήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ (Πειραιώς και Νήσων) σε Κέντρα Υγείας των νησιών. Μετακινούνται ειδικευμένοι, διευθυντές και επιμελητές, από τα νοσοκομεία Νίκαιας, Αττικό, Σισμανόγλειο, Θριάσιο. Γίνονται επίσης μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από νοσοκομεία που υπάγονται στη 2η ΥΠΕ με αποφάσεις του διοικητή Χρ. Ροϊλού. Ακόμη, έχουμε μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από ΚΥ σε ΚΥ του ίδιου νησιού ή άλλων νησιών. 
ΣΕΛΙΔΑ 9

13 νεκροί από τη μόλυνση στους «Ταξιάρχες»

Γι' αυτό το έγκλημα υπάρχουν περισσότεροι ένοχοι

Επρεπε να διαρρεύσουν στοιχεία από την εισαγγελία για να πληροφορηθούμε ότι από τη μετατροπή της ιδιωτικής κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι σε εστία μετάδοσης CoviD-19 πέθαναν τελικά 13 ασθενείς από τα 17 συνολικά κρούσματα. Ολοι οι νεκροί πρέπει να ήταν ασθενείς που έκαναν αιμοκάθαρση στη συγκεκριμένη κλινική (έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, όπως και άλλα ιδιωτικά κέντρα αιμοκάθαρσης). Τόσο καιρό τώρα, οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ και οι Τσιοδροχαρδαλιάδες δεν έκαναν καμιά ενημέρωση για την πορεία των αιμοκαθαρόμενων που μολύνθηκαν στο συγκεκριμένο ιδιωτικό μαγαζί.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι δολοφονίες και η καταστολή συνεχίζονται

Το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιούνη ένας ακόμα αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των μπάτσων. Ηταν ο 27χρονος Ρέισαρντ Μπρουκς, ο οποίος διέπραξε το έγκλημα να αντισταθεί στους μπάτσους που πήγαν να τον συλλάβουν, να τους πάρει το τέιζερ και να το στρέψει εναντίον τους για μερικά δευτερόλεπτα, προτού τον ξαπλώσουν νεκρό. Οι μπάτσοι είχαν πάει μετά από καταγγελίες ότι έξω από ένα φαστφουντάδικο (Wendy’s) στην κεντρική λεωφόρο του Πανεπιστημίου, ένας άντρας είχε αποκοιμηθεί στο αυτοκίνητό του και εμπόδιζε την κυκλοφορία. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα

Την περασμένη εβδομάδα, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, υπό το βάρος των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν στη Γαλλία ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από μπάτσους στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απαγορεύσει τη χρήση λαβής ασφυξίας από την αστυνομία ως μέσο για την αδρανοποίηση του υπόπτου.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Ζόρικο το Brexit, το ‘φαγαν και τα ψάρια…

Μπορεί από τις 31 Γενάρη η Βρετανία να βρίσκεται εκτός ΕΕ, όμως το περιβόητο Brexit ακόμα δεν ολοκληρώθηκε και οι λακκούβες στο δρόμο της πλήρους εξόδου είναι ακόμα πολλές. Υπενθυμίζουμε ότι μετά από περίπου 35 μήνες διαπραγματεύσεων και με καθυστέρηση δέκα μηνών (και τρεις παρατάσεις), η Βρετανία έπαψε πλέον να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις 31 Γενάρη. Το Brexit συντελέστηκε, όμως, μόνο εν μέρει. Γιατί η Βρετανία θα εξακολουθήσει να συνδέεται τελωνειακά με την ΕΕ για όλο το διάστημα της μεταβατικής περιόδου μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2020
ΣΕΛΙΔΑ 5

Χιλιάδες απολύσεις και από τον όμιλο των Ζara

Ο όμιλος Inditex, που έχει στην ιδιοκτησία του μια σειρά αλυσίδες ρούχων και αξεσουάρ  και γνωστά brands (Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Duti) και κατέχει την πρώτη θέση διεθνώς στις λιανικές πωλήσεις ρούχων, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το 13% με 16% των καταστημάτων του, που σημαίνει περίπου 1.200 καταστήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Πρόεδρος-μεγαλοπλασιέ

Και βέβαια, όλοι (με πρώτους τους αντιπάλους του) θυμήθηκαν τη διαφήμιση που έκανε στα συγκεκριμένα φάρμακα ο Τραμπ, ως μη όφειλε. Η προεδράρα, όμως, δεν κωλώνει σε κάτι τέτοια. Εσπευσε να εκφράσει την αντίθεσή του στην απόφαση της FDA με την εξής απίθανη δήλωση: «Εγώ πήρα (υδροξυχλωροκίνη) και αισθάνομαι καλά που την πήρα. Δεν ξέρω αν έκανε κάτι, αλλά σίγουρα δεν μου έκανε κακό»!
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Αποδέκτες βίας και ρατσισμού

Οσα συμβαίνουν καθημερινά στο λεγόμενο Προσφυγικό μπορεί να μην αφορούν μια ενότητα θεματικά, δείχνουν όμως τη συνολική πολιτική που ασκεί ένα κράτος που ανήκει στην ΕΕ, εν προκειμένω η Ελλάδα, ο σταθερός συνοριοφύλακάς της. Οι μέρες που πέρασαν είχαν απ’ όλα: ακραία επιθετική–ρατσιστική και βίαιη συμπεριφορά στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, αποκλεισμό στην πραγματικότητα από το βασικό και ουσιαστικότατο δικαίωμα στην εκπαίδευση, συνέχεια της στρατηγικής των εξώσεων και παράλληλα διόγκωση του αριθμού όσων διαμένουν στις ήδη υφιστάμενες δομές.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Αποκαλύφθηκαν οι βασανιστές μπάτσοι και οι προστάτες τους

Οταν συνέβη το περιστατικό με τον άγριο ξυλοδαρμό δύο νέων στα Σεπόλια από τετράδα μπάτσων της ΔΙΑΣ, το οποίο παρουσιάστηκε ως αντίσταση του ενός νέου, ο οποίος τραυματίστηκε πέφτοντας πάνω σε μοτοσικλέτα, γράψαμε ότι η στορία του «αυτοτραυματισμού» έχει μακρά ιστορία (θυμηθείτε και τον κύπριο φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, που αφού τον λιντσάρισαν στα καλά καθούμενα, είπαν ότι έπεσε και χτύπησε σε ζαρντινιέρα). Και τονίσαμε το γεγονός της αποθράσυνσης των μπάτσων χάρη στη στήριξη που τους προσφέρει το δίδυμο Χρυσοχοΐδη-Οικονόμου.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Καλώς νά ‘ρθει το δολάριο (στην εκπαίδευση)

Τη δεκαετία του 70 ήταν γνωστός (και καταγέλαστος) ο τρόπος με τον οποίο έλληνες φοιτητές που σπούδαζαν στην Ιταλία περνούσαν μαθήματα και τελικά έπαιρναν πτυχίο, μεταπηδώντας από πόλη σε πόλη και από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, ανάλογα με τη δυσκολία/ευκολία του αντίστοιχου μαθήματος και τον διδάσκοντα καθηγητή. Η ευκολία δε με την οποία αποκτούσαν πτυχίο φοιτητές, που στην Ελλάδα δεν φημίζονταν για τις εκπαιδευτικές τους επιδόσεις στο σχολείο και είχαν αποτύχει να μπουν στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, είχαν δημιουργήσει μια τάση άρνησης απορρόφησής τους από την εγχώρια αγορά εργασίας (τουλάχιστον όσον αφορά στα ελεύθερα επαγγέλματα, π.χ. αρχιτέκτονες, κ.λπ.).
ΣΕΛΙΔΑ 10

Επαγγελματική εκπαίδευση με «δάκτυλο» καπιταλιστών

Μιλώντας μπροστά στους καπιταλιστές ο Μητσοτάκης δεν «κρύβει λόγια». Ξεκαθαρίζει τους σκοπούς του για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η οποία, κατ’ αυτόν σε όλο το εύρος της, από την εισαγωγή του μαθήματος της «επιχειρηματικότητας» στα σχολεία, την απάτη της διά βίου μάθησης, έως και το άνοιγμα των πανεπιστημίων στην αγορά, πρέπει να φέρει ορατό τον «δάκτυλο» των καπιταλιστών. Μιλώντας, λοιπόν, στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, προανήγγειλε την κατάρτιση νέου νομοσχέδιου τους επόμενους δύο μήνες για την επαγγελματική κατάρτιση
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος Αλεξανδρόπουλου για τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς

Η παράνομη μετακίνηση ζώων συντροφιάς από την Ελλάδα στη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ οργιάζει. Αυτές οι μετακινήσεις εμφανίζονται ως δήθεν υιοθεσίες από κατοίκους της ΕΕ, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για καραμπινάτο και επικερδέστατο εμπόριο ζώων συντροφιάς, όπως ορίζεται από το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πανάκριβο κιτς προς όφελος των καπιταλιστών του real estate και του τουρισμού

Από την άλλη, με μια σύντομη ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι έχει πέσει το σχετικό φούσκωμα στις τιμές. Μια ματζουράνα, ένας δυόσμος, μια ρίγανη, σε γλάστρα των 2 λίτρων, την παίρνει κανείς δύο ευρώ από ένα φυτώριο. Δεν μπορεί να έχουν αυτά τα ποώδη φυτά την ίδια τιμή σε μια παραγγελία 13.000 ποωδών φυτών. Εδώ μιλάμε για σούπερ-χοντρική, που θα έπρεπε να έχει το πολύ το 40% της τιμής στη λιανική. Οχι την ίδια τιμή. Προσέξτε κι άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια. Για το φύτεμα όλων αυτών των θάμνων και ποών προβλέπεται κόστος 4,50 ευρώ τη ρίζα! Συνολικά 57.568,50 ευρώ! Εδώ μιλάμε για σούπερ-φούσκωμα. 
ΣΕΛΙΔΑ 7

Καπιταλιστικό πλιάτσικο

Το σημείωμα γράφεται Δευτέρα, λίγο μετά την εκατομμυριοστή εμφάνιση του τηλεπλασιέ-υπουργού σε τηλεοπτικό πρωινάδικο, από το οποίο διακήρυξε: «Αυτή την εβδομάδα μπαίνουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. Επίσημα εγκαίνια του εργοταξίου θα έχουμε στις αρχές Ιουλίου - θα ανακοινωθεί η ημερομηνία- όπου θα γίνουν φυσικά από τον κύριο Πρωθυπουργό». Αρχισε η καζούρα ακόμα και από φιλοκυβερνητικά Μέσα. Διότι ο εν λόγω τηλεπλασιέ-υπουργός, από τη μέρα που ο Μητσοτάκης τον τοποθέτησε σ' αυτό το πόστο, υπόσχεται ότι «την επόμενη βδομάδα μπαίνουν οι μπουλντόζες». Πέρασε ένας χρόνος με τέτοιες υποσχέσεις, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τον πιστέψει κανένας αν δεν δει τις μπουλντόζες επί το έργον.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Αχόρταγοι τραπεζίτες

Οχτακόσιοι εργαζόμενοι της πρώην «Ελευθεροτυπίας» (δημοσιογράφοι, υπάλληλοι, καθαριστές κ. ά.), που έμειναν στο δρόμο και απλήρωτοι όταν η εταιρία «Χ.Κ. Τεγόπουλος ΑΕ» πτώχευσε, περίμεναν ότι θα έπαιρναν μέρος από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που δικαιούνταν στις 17 Ιούλη, όταν θα εκποιηθεί το κτίριο που είχε στην ιδιοκτησία της η εταιρία στο Νέο Κόσμο. Περίμεναν εννιά χρόνια για να φτάσει η στιγμή που θα έπαιρναν ένα 20%-25% όσων έχουν λαμβάνειν. Πλην όμως, θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλα χρόνια, διότι οι τράπεζες έκαναν ανακοπή και η υπόθεση οδεύει προς τον Αρειο Πάγο.
ΣΕΛΙΔΑ 13
 
Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020