Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 | 09:23

ΕπικαιρότηταPointer

Τα πρώτα που έκλεισε η Κίνα είναι τα σχολείαΜετά τον εντοπισμό 106 νέων κρουσμάτων κοροναϊού σε πέντε μέρες, σε μια πόλη (Πεκίνο) με πληθυσμό ίσαμε δυο Ελλάδες, οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να πάρουν αυστηρά μέτρα προστασίας. Για να εντοπίσουν αυτά τα κρούσματα έκαναν μοριακό τεστ σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους. Επομένως, έχουν μια πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα απ' αυτήν που έχουν οι Τσιόδρες στη χώρα μας.

Το πρώτο που έκαναν οι αρχές της ιμπεριαλιστικής Κίνας ήταν να κλείσουν μια αγορά που πουλάει και κρέατα και ψάρια, καθώς εντόπισαν ότι τα πρώτα 20-30 κρούσματα συνδέονταν με επίσκεψη σ' αυτή την αγορά. Ταυτόχρονα, έβαλαν σε καραντίνα μια σειρά μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα γύρω απ' αυτή την αγορά (μιλάμε για μια περιοχή με πληθυσμό εκατοντάδες χιλιάδες - για την Κίνα πρόκειται).

Οταν τα τεστ τους έδειξαν ότι υπάρχουν κρούσματα και σε άλλα σημεία της πόλης, έκλεισαν αμέσως όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Το επόμενο μέτρο τους ήταν να απαγορεύσουν τις πτήσεις από και προς το Πεκίνο και τις μη αναγκαίες μετακινήσεις εκτός Πεκίνου. «Κάθε άνθρωπος που πρέπει πραγματικά να φύγει από το Πεκίνο θα πρέπει να παράσχει ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι υποβλήθηκε σε διαγνωστικό τεστ τις τελευταίες επτά ημέρες και βγήκε αρνητικός», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τσεν Μπέι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της δημοτικής αρχής του Πεκίνου. Iσως τις επόμενες μέρες να δούμε και άλλα περιοριστικά μέτρα στην ίδια κατεύθυνση. Το κινέζικο κράτος, αντίθετα σε σχέση με το χειρισμό που έκανε τον πρώτο καιρό στην Ουχάν, όταν προσπάθησε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο, με την ελπίδα ότι «μπορεί να είναι περαστικός», τώρα δείχνει να δρα με αποφασιστικότητα. Οπως έδρασαν άλλες χώρες της περιοχής (που είχαν την εμπειρία από την πανδημία του SARS), όταν έγινε γνωστό το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας νέου κοροναϊού στην Ουχάν.

Αυτό που θέλουμε να σχολιάσουμε είναι το γεγονός ότι το πρώτο οριζόντιο μέτρο που πήραν οι κινέζικες αρχές ήταν το κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων και των πανεπιστημίων. Γιατί άραγε; Δε γνωρίζουν ότι «τα παιδιά δε μεταδίδουν», όπως έλεγε ο Τσιόδρας επιχειρηματολογώντας υπέρ του άρον-άρον ανοίγματος των σχολείων στην Ελλάδα; Οποιος υποστηρίξει ότι οι Κινέζοι δε γνωρίζουν είναι ή άσχετος ή βλάκας. Οι Κινέζοι γνωρίζουν ίσως καλύτερα από κάθε άλλον. Και επιδημιολογικές μελέτες έχουν κάνει και εμπειρία από παρόμοιες επιδημίες έχουν και υψηλό επίπεδο ιατρικής διαθέτουν, όπως αποδεικνύεται από τη δημοσίευση των μελετών κινέζων γιατρών και ερευνητών στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου.

Ναι, αλλά δεν παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων στη χώρα μας, μετά το άνοιγμα των σχολείων, είναι ο βιαστικός αντίλογος.

Πρώτον, ούτε από το συνωστισμό σε εκκλησίες, πλατείες, μπαρ υπήρξε έξαρση των κρουσμάτων (μέχρι στιγμής). Αυτό δε σημαίνει ότι καλώς υπήρξε αυτός ο συνωστισμός.

Δεύτερον, κανένας μας δε γνωρίζει σε ποιο βαθμό συνέδραμε το άνοιγμα των σχολείων στην έξαρση της πανδημίας στη Θράκη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα διατηρούνται ως επτασφράγιστο μυστικό από τους Τσιόδρες. Και κανένας τους δεν πρόκειται να κάνει κάποια σχετική μελέτη, γιατί αυτή θα μπορούσε να τους ενοχοποιήσει όλους τους. Παρά τις εσωτερικές διαφωνίες τους, ομόφωνα ενέκριναν το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Για σκεφτείτε να γινόταν μια μελέτη και να έδειχνε ότι το άνοιγμα των σχολείων στην Ξάνθη συνέτεινε στη διασπορά του κοροναϊού. Ολοι αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες με τους βαρύγδουπους πανεπιστημιακούς τίτλους θα έψαχναν τρύπες για να κρυφτούν.

Τρίτον, όταν αποφάσιζαν να ανοίξουν τα σχολεία, όλες οι σοβαρές διεθνείς μελέτες έδειχναν ότι τα παιδιά μεταδίδουν στον ίδιο -βασικά- βαθμό με τους μεγάλους (αν και ασθενούν ελαφρά ή καθόλου) και ότι ο αναπόφευκτος συνωστισμός στα σχολεία αποτελεί δυνητικά μεγάλο κίνδυνο. Ομως αυτοί καίγονταν να στείλουν στον έξω κόσμο την εικόνα της covid free χώρας, με στόχο το τουριστικό «προϊόν». Γι' αυτό άνοιξαν τα σχολεία, γι' αυτό επιτάχυναν την άρση του lockdown, παραβιάζοντας το πρόγραμμα που οι ίδιοι είχαν ανακοινώσει. Επαιξαν στα ζάρια τη δημόσια υγεία. Και εξακολουθούν να την παίζουν.

Απ' αφορμή την κινέζικη εμπειρία και επειδή η πανδημία μπορεί να επανέλθει με δεύτερο κύμα, όπως προειδοποιούν όλοι οι  ανά τον κόσμο έγκυροι λοιμωξιολόγοι-επιδημιολόγοι, ας έχουμε υπόψη τι πρέπει να απαιτήσουμε να γίνει με τα σχολεία.

Tα ίδια και χειρότερα στο Ισραήλ

Θέλετε ν' αφήσουμε την Κίνα και να πάμε στο Ισραήλ, όπου ο Μητσοτάκης προσπαθούσε (εκτός των άλλων) να προσελκύσει τουρίστες στις αρχές της εβδομάδας; Η κατάσταση κοντεύει να βγει εκτός ελέγχου, καθώς τα εργαστήρια που εξετάζουν μοριακά τα δείγματα κοντεύουν να καταρρεύσουν. 

Η Ηaaretz είχε την Τρίτη 9 Ιούνη ρεπορτάζ για τον πανικό που επικρατεί στα κρατικά εργαστήρια, καθώς τα τεστ που γίνονται έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 16.000 την Παρασκευή 5 Ιούνη. Οι πολίτες περιμένουν πλέον μέχρι και τέσσερις μέρες για να μάθουν το αποτέλεσμα του τεστ, ενώ οι βιολόγοι «χτυπάνε» 16ωρα και επικαλούνται κινδύνους δικής τους μόλυνσης ή άλλων βλαβών στην υγεία τους. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή 7 Ιούνη ότι περιορίζει τον αριθμό των αναγκαίων επαναληπτικών τεστ στα θετικά κρούσματα μόνο σε όσους έχουν αναπτύξει συμπτώματα. Παράλληλα, απαγορεύτηκαν τα τεστ από ιδιωτικούς φορείς και μπήκε φραγμός στην πραγματοποίησε τεστ με όρους που ξεπερνούν τις οδηγίες του υπουργείου, σε μια προσπάθεια να μην καταρρεύσουν τα εργαστήρια από το φόρτο των προς έλεγχο δειγμάτων.

Δεν τους έπιασε κάποια τρέλα με τα τεστ ξαφνικά τους σιωνιστές. Απλά υπάρχει έξαρση της πανδημίας, η οποία μάλιστα έχει ως επίκεντρό της τις μικρότερες ηλικίες και… τα σχολεία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Jerusalem Post στις 10 Ιούνη,  μόνο την προηγούμενη μέρα (9 Ιούνη) διαγνώστηκαν 175 άτομα θετικά στον κοροναϊό (για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αναφέρουμε ότι ο πληθυσμός του Ισραήλ είναι 9.176.000 άτομα). Από τα νέα περιστατικά CoviD-19 τα 31 είναι σοβαρά, ενώ έχουν διασωληνωθεί 22 ασθενείς.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Τετάρτη 3 Ιούνη ότι υπάρχουν 433 ασθενείς σπουδαστές και δάσκαλοι, ενώ 23.969 έχουν τεθεί σε απομόνωση (καραντίνα). Εχουν κλείσει 144 σχολεία.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι εκείνο που τους ανησυχεί δεν είναι τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων όσο η διασπορά τους στη χώρα, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ασθενείς υπάρχουν σε περισσότερες από 100 πόλεις και κωμοπόλεις.

Το σημαντικότερο: η έξαρση ακόμα φαίνεται ότι άρχισε ως αποτέλεσμα της πλήρους επαναλειτουργίας των σχολείων και των νηπιαγωγείων τον προηγούμενο μήνα, γράφει η Jerusalem Post.  Ετσι, ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που προσεβλήθησαν από τον SARS-CoV-2 είναι χαμηλότερος από αυτόν της πρώτης κορύφωσης.

Το τελευταίο δεκαήμερο (δηλαδή τέλη Μάη με αρχές Ιούνη), το 11,2% των κρουσμάτων ήταν παιδιά μέχρι 9 ετών, το 23% παιδιά μεταξύ 10 και 19 ετών και το 57% ήταν ενήλικες κάτω των 59 - πιθανώς γονείς και δάσκαλοι. Αντίθετα, μόνο το 14,4% των κρουσμάτων ήταν άνω των 60 ετών (το 7,3% μεταξύ 60 και 80).

Οπως βλέπουμε, οι σιωνιστικές αρχές είναι πολύ πιο αναλυτικές στην πληροφόρηση σχετικά με την αναζωπύρωση της CoviD-19, σε σχέση με τις ελληνικές. Κι όμως, ενώ υπάρχει αυτή η δημόσια πληροφόρηση (ανεπίσημα μια κυβέρνηση μπορεί να πληροφορηθεί περισσότερα και αναλυτικότερα), ο Μητσοτάκης πήγε στο Ισραήλ για να κάνει… προσκλητήριο ισραηλινών τουριστών. Πιο πονηρός ο Νετανιάχου, που ξέρει τι γίνεται στη σιωνιστική οντότητα και έχει ενημέρωση από τους ειδικούς για τις προοπτικές της κατάστασης, μετέφερε την έναρξη του τουρισμού από το Ισραήλ στην 1η Αυγούστου (μετά από ενάμιση μήνα).

Την περασμένη Τρίτη, η επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, καθηγήτρια Ζίγκαλ Σαντέτσκι, μιλώντας στη σιωνιστική Βουλή (Κνεσέτ), είπε ότι η γεωγραφική εξάπλωση του ιού στο Ισραήλ θα μπορούσε να ονομαστεί «δεύτερο κύμα». «Βρισκόμασταν σε ένα σημείο  που υπήρχαν 20 νέα κρούσματα κάθε μέρα επί τρεις εβδομάδες και φαινόταν ότι η κατάσταση άλλαζε προς το καλύτερο, ενώ βρισκόμαστε σταδιακά προς τα πάνω». «Βλέπουμε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ του ανοίγματος της οικονομίας και της αύξησης της νοσηρότητας», είπε η Σαντέτσκι. Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, με έμφαση στα παιδιά».

Σύμφωνα με τη Σαντέτσκι, «υπάρχει αύξηση της νοσηρότητας σε 57 περιοχές και αυτό δεν είναι δεδομένο που μπορεί να αγνοηθεί. Η αύξηση των ασυμπτωματικών τεστ δεν έχει σημασία για την αύξηση (της νοσηρότητας), επειδή το ποσοστό των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικά αυξάνεται, ενώ η αύξηση των τεστ έπρεπε να το έχει μειώσει».

Ομως, το βασικότερο είναι αυτό που γίνεται με τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, με τους ειδικούς να αποδίδουν την αναζωπύρωση της πανδημίας και τη μεγάλη διασπορά της στο γεγονός του ανοίγματός τους. Οι εξελίξεις στο Ισραήλ έρχονται να δώσουν ένα ακόμα χαστούκι στις προδήλως αντιεπιστημονικές θεωρίες που επιστράτευσαν οι Τσιόδρες προκειμένου να καλύψουν την κυβερνητική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων.

Κάθε χώρα έχει τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της. Κάτι που συνέβη στη Δανία ή στο Ισραήλ, δε θα συμβεί υποχρεωτικά και στην Ελλάδα ή τη Βουλγαρία, που μάλλον είχαν μικρότερη αρχική διασπορά του ιού όταν λήφθηκαν τα μέτρα καραντίνας στην πρώτη φάση της πανδημίας. Οταν, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κρυπτόμενη πίσω από τους Τσιόδρες, αποφάσισε να ξανανοίξει τα σχολεία και να επιταχύνει την άρση του  lockdown, δεν είχε καμιά σαφή επιδημιολογική εικόνα (ούτε τώρα έχει) και καμιά επιστημονική τεκμηρίωση. Είχε μόνο τον πόθο να στηρίξει τους καπιταλιστές -πρωτίστως τους καπιταλιστές του τουρισμού- και γι' αυτό έπαιξε τη δημόσια υγεία στα ζάρια.
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020