Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 | 08:14

ΕπικαιρότηταPointer

Πρόεδρος-μεγαλοπλασιέ

Δεν είμαστε, βέβαια, γιατροί για να μπορούμε να έχουμε άποψη για το αν το ένα ή το άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της CoviD-19 είναι αποτελεσματικό. Παρακολουθούμε όσα δημοσιεύονται, έχοντας πάντοτε κατά νου δύο δεδομένα. Πρώτον, ότι όλες οι θεραπείες έχουν πειραματικό χαρακτήρα, γιατί πρόκειται για μια νέα νόσο, που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και σε βάθος χρόνου. Δεύτερον, ότι στις χρησιμοποιούμενες θεραπείες εμπλέκονται τα μονοπώλια του φαρμάκου, τα οποία ελέγχουν ασφυκτικά την έρευνα και την κλινική πράξη και έχουν εδώ και πολλά χρόνια τυλίξει στα πλοκάμια τους την ιατρική κοινότητα. Οταν ακούμε έναν επιστήμονα να βγαίνει στις τηλεοράσεις και να μιλάει υπέρ ενός φαρμάκου ή κατά ενός άλλου, το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι αυτός μπορεί να λειτουργεί περισσότερο ως ντίλερ και λιγότερο ως γιατρός. 

Οταν, βέβαια, περάσει καιρός, γίνουν γνωστές οι βασικές πλευρές της νόσου και δοκιμαστούν πολλά φάρμακα, υπάρχει κατάληξη σε συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα, τα οποία είναι τα πιο αποτελεσματικά. Αυτή η διαδικασία, όμως, συχνά καθυστερεί, επειδή οι κλινικές μελέτες ελέγχονται ασφυκτικά από τα φαρμακευτικά μονοπώλια που προωθούν τα δικά τους φάρμακα, χρησιμοποιώντας το καθένα την επιρροή που έχει χτίσει σε μεγάλες ερευνητικές ομάδες, νοσοκομεία και κλινικές. Είναι το τίμημα που πληρώνει η ανθρωπότητα στον καπιταλισμό που έχει ως μοναδικό σκοπό το κέρδος και βλέπει την υγεία μόνο ως πεδίο κερδοφορίας.

Οι αστοί πολιτικοί συνήθως δεν εμπλέκονται στο παιχνίδι των φαρμακευτικών εταιριών στη φάση της έρευνας για μια νέα θεραπεία. Επειδή ξέρουν πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι, φοβούνται να μην εκτεθούν. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που αδυνατεί να αποβάλει την ιδιότητα του μεγαλοπλασιέ του real estate, έσπασε την παράδοση και σ’ αυτόν τον τομέα, εμφανιζόμενος δημόσια ως πλασιέ συγκεκριμένων θεραπειών. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις συμβουλές του προς την επιδημιολόγο του Λευκού Οίκου, να βρει τρόπο να γίνονται ενέσεις… απολυμαντικών και… σολάριουμ στα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε να εξοντώνεται ο κοροναϊός! Αναφερόμαστε και στο δημόσιο προμοτάρισμα συγκεκριμένων προϊόντων φαρμακευτικών εταιριών.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε στο πόντιουμ του Λευκού Οίκου, επιδεικνύοντας με καμάρι κάποια rapid tests της Abbott, που στη συνέχεια αποδείχτηκαν μούφα (με ποσοστό αποτυχίας μέχρι και 50%!). Ο ίδιος διαφήμιζε την υδροξυχλωροκίνη, συστήνοντας να παίρνουν όλοι από ένα χαπάκι την ημέρα για να μην έχουν κανένα κίνδυνο από τον κοροναϊό! Εσπευσαν ο Φάουτσι και οι άλλοι επιδημιολόγοι να προειδοποιήσουν ότι κανένας δεν πρέπει να παίρνει χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη εκτός νοσοκομείου, αλλά ποιος τους άκουγε. Στις ΗΠΑ υπάρχουν τόσοι πολλοί «τραμπόπληκτοι» που μπορούσαν ν’ αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων μέσα σε μια μέρα. Ετσι και έγινε. Μετά την επαναλαμβανόμενη διαφήμιση από τον Τραμπ, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι συνταγές για υδροξυχλωροκίνη, δημιουργώντας ελλείψεις! Φυσικά, το μονοπώλιο που παράγει το φάρμακο κονόμησε χοντρά.

Την περασμένη βδομάδα, μια επιστημονική ομάδα από τη Βρετανία, που έχει εξετάσει μέχρι στιγμής την αποτελεσματικότητα οχτώ φαρμάκων και θα συνεχίσει να δοκιμάζει και άλλα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δίδυμο χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη, φάρμακα για την καταπολέμηση της ελονοσίας, που έως τώρα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση κάποιων αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, δεν ωφελεί τους ασθενείς που νοσηλεύονται με CoviD-19.

Η πανίσχυρη αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μια υπηρεσία που ανήκει στο λεγόμενο «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ, καθώς είναι επιφορτισμένη με την εξασφάλιση μιας κάποιας ισορροπίας απέναντι στον άγριο ανταγωνισμό των καπιταλιστικών μονοπωλίων, ανακάλεσε την περασμένη Δευτέρα την έκτακτη άδεια που είχε δώσει στα τέλη Μάρτη για τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία ασθενών με CoviD-19. Στην ανακοίνωσή της η FDA τόνισε ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να έχουν επικίνδυνες παρενέργειες (καρδιακές αρρυθμίες, υπόταση και μυϊκές και νευρολογικές βλάβες) και πως όταν δίνονται σε συνδυασμό με ρεμντεσιβίρη, μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα αυτού του φαρμάκου, που η FDAεξακολουθεί να συστήνει στους γιατρούς. Χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη δε θα χορηγούνται πλέον στις ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές υγείας για χρήση ενάντια στην CoviD-19. Η FDA οδηγήθηκε σ’ αυτή την απόφαση μετά από εισήγηση μιαες επιτροπής ειδικών των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ).

Και βέβαια, όλοι (με πρώτους τους αντιπάλους του) θυμήθηκαν τη διαφήμιση που έκανε στα συγκεκριμένα φάρμακα ο Τραμπ, ως μη όφειλε. Η προεδράρα, όμως, δεν κωλώνει σε κάτι τέτοια. Εσπευσε να εκφράσει την αντίθεσή του στην απόφαση της FDA με την εξής απίθανη δήλωση: «Εγώ πήρα (υδροξυχλωροκίνη) και αισθάνομαι καλά που την πήρα. Δεν ξέρω αν έκανε κάτι, αλλά σίγουρα δεν μου έκανε κακό»!

Δε χωρά… λογικός σχολιασμός αυτής της δήλωσης. Τι να σχολιάσεις, ότι κάποιος συστήνει να παίρνει ο κόσμος προληπτικά ένα άχρηστο για τη συγκεκριμένη πρόληψη φάρμακο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες; Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Τραμπ έχει «υποχρέωση» σε συγκεκριμένες εταιρίες (ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ είναι πολύ ακριβός, για να μη μιλήσουμε για τις «ανάγκες» του ίδιου του Τραμπ και της φαμίλιας του), όμως ταυτόχρονα αναρωτιόμαστε: λέτε να το έπινε κιόλας το φάρμακο; Λέτε η αδυναμία του να σηκώσει με το ένα χέρι ένα ποτήρι με νερό και να περπατήσει κανονικά σε μια ράμπα (ακόμα σπάνε πλάκα με την εμφάνισή του στην τελετή αποφοίτησης των καραβανάδων στο West Point) να έχουν σχέση με νευρολογικές παρανέργειες της υδροξυχλωροκίνης;
Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020