Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 | 07:05

ΕπικαιρότηταPointer

Επαγγελματική εκπαίδευση με «δάκτυλο» καπιταλιστών

Μιλώντας μπροστά στους καπιταλιστές ο Μητσοτάκης δεν «κρύβει λόγια». Ξεκαθαρίζει τους σκοπούς του για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η οποία, κατ’ αυτόν σε όλο το εύρος της, από την εισαγωγή του μαθήματος της «επιχειρηματικότητας» στα σχολεία, την απάτη διά βίου μάθησης, έως και το άνοιγμα των πανεπιστημίων στην αγορά, πρέπει να φέρει ορατό τον «δάκτυλο» των καπιταλιστών. Μιλώντας, λοιπόν, στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, προανήγγειλε την κατάρτιση νέου νομοσχέδιου τους επόμενους δύο μήνες για την επαγγελματική κατάρτιση και δήλωσε:

Για τη «διαρκή μάθηση», την κατάρτιση, την επαγγελματική εκπαίδευση:

«Αρα, επένδυση στη διαρκή μάθηση, στην κατάρτιση, στην επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτό το οποίο ανέφερα που είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας στο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρουμε μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Ειδικό νομοσχέδιο για την επαγγελματική κατάρτιση.

Δεν ήθελα να το ενσωματώσω στο νομοσχέδιο για τα σχολεία γιατί αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναδιατάξουμε όλη την έννοια της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Η διαρκής κατάρτιση. Η δυνατότητα που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία και το απέδειξε πολύ καλά η κρίση του κορονοϊού από την καλή και από την κακή πλευρά μερικές φορές. Κι εμείς πήραμε κάποια μαθήματα για το τι σημαίνει ουσιαστική κατάρτιση σήμερα εξ αποστάσεως. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν σημαντικότατοι ευρωπαϊκοί πόροι διαθέσιμοι. Αλλά η κατάρτιση πρέπει να γίνει με σωστούς όρους με τη συμμετοχή της ιδιωτικής οικονομίας, με τις επιχειρήσεις να μας υποδεικνύουν πού είναι οι ανάγκες τους, με την πιστοποίηση να είναι απλή και να παρέχεται εύκολα από πιστοποιημένους με τη σειρά τους φορείς. Αρα εκεί έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά».

Για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων στην αγορά:

«Και βέβαια τα Πανεπιστήμια και το πώς θα ανοίξουν στον κόσμο της παραγωγής. Η δική μας πρόθεση είναι να απελευθερώσουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν πολλές εστίες δημιουργικότητας, να συνεργαστούν περισσότερο με τον ιδιωτικό τομέα. Να σας ενθαρρύνουμε να επενδύσετε και εσείς στα Πανεπιστήμια με περισσότερα προγράμματα συνεργασίας, με περισσότερες δωρεές ίσως για τη δημιουργία ειδικών εδρών σε αντικείμενα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, τα οποία θα είναι προς όφελος όμως και του δημόσιου πανεπιστημίου και βέβαια για να καταλήξουμε και στα πιο μικρά παιδιά».

Για το μάθημα της επιχειρηματικότητας στα σχολεία:

«Εχουμε μιλήσει για την ανάγκη να μπει -το θεσμοθετήσαμε ήδη με το νομοσχέδιο αυτό στα πλαίσια της επέκτασης του προγράμματος- το μάθημα της επιχειρηματικότητας στα σχολεία. Κι έχει γίνει καταπληκτική δουλειά από φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε και εμείς, συνεργάζεστε και εσείς, για το τι σημαίνει να διδάσκουμε επιχειρηματικότητα στα παιδιά. Οποτε κάνουμε τέτοια προγράμματα virtual επιχειρηματικότητας, τα παιδιά και από πιο μικρές ηλικίες ανταποκρίνονται με πρωτοφανή ενθουσιασμό. Και είναι αμαρτία να μην επενδύσουμε σε αυτό» (οι εμφάσεις δικές μας).
Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020