Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 | 09:08

ΕπικαιρότηταPointer

ΗΠΑ: Οι δολοφονίες συνεχίζονται, το ίδιο και η καταστολήΤην Παρασκευή το βράδυ ένας ακόμα αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των μπάτσων. Ηταν ο 27χρονος Ρέισαρντ Μπρουκς, ο οποίος διέπραξε το έγκλημα να αντισταθεί στους μπάτσους που πήγαν να τον συλλάβουν, να τους πάρει το τέιζερ και να το στρέψει εναντίον τους για μερικά δευτερόλεπτα, προτού τον ξαπλώσουν νεκρό. Οι μπάτσοι είχαν πάει μετά από καταγγελίες ότι έξω από ένα φαστφουντάδικο (Wendy’s) στην κεντρική λεωφόρο του Πανεπιστημίου, ένας άντρας είχε αποκοιμηθεί στο αυτοκίνητό του και εμπόδιζε την κυκλοφορία. Ο Μπρουκς δεν πέρασε το αλκοτέστ που του έκαναν οι μπάτσοι, γι’ αυτό και επιχείρησαν να τον συλλάβουν. Αυτός αντιστάθηκε και τους βούτηξε το τέιζερ, τρέχοντας για να σωθεί. Οι μπάτσοι τον ακολούθησαν με τον ένα να τον σημαδεύει με το δικό του τέιζερ προτεταμένο (όπως φαίνεται στο 28:32’ του βίντεο της κάμερας παρακολούθησης των Wendy’s). Ο Μπρουκς γύρισε και επιχείρησε να σημαδέψει τον μπάτσο με το τέιζερ, αλλά δεν πρόλαβε γιατί αυτός έβγαλε το όπλο του και τον εκτέλεσε επί τόπου. 

Σε διαφορετική συγκυρία δε θα γινόταν καν θέμα στα αμερικάνικα ΜΜΕ. Ο μπάτσος θα θεωρούνταν σε «νόμιμη άμυνα» ακόμα κι αν ο δεν απειλούσε τη ζωή του, με το τέιζερ που βούτηξε από τον άλλο μπάτσο. Ο Μπρουκς θα ήταν ένας ακόμα Αφροαμερικανός που θα τον σκότωναν σαν το σκυλί, αλλά θα το δικαιολογούσαν ως νόμιμη άμυνα. Τώρα όμως παραιτήθηκε η επικεφαλής της αστυνομίας της Ατλάντα, Ερικ Σιλντς, δηλώνοντας ότι δεν ήταν δικαιολογημένη αυτή η χρήση βίας από τους δύο αστυνομικούς κι ότι θα πρέπει να απολυθούν. Η παραίτηση ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να αποφευχθεί η όξυνση της χειρότερης κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τις ΗΠΑ, με καθημερινές διαδηλώσεις εδώ και πάνω από δυο βδομάδες, 
μετά από την εν ψυχρώ δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ με θανάσιμη στραγγαλιστική λαβή από αστυνομικό στη Μινεάπολη. 

Το σύστημα θα πρέπει να δώσει και λίγο «καρότο». Μέχρι και ο Τραμπ δήλωσε αντίθετος σε αυτό το κεφαλοκλείδωμα ως αστυνομική πρακτική, εκτός από «εξαιρετικές περιπτώσεις». Το έκανε αφού διαπίστωσε ότι οι προκλητικές του δηλώσεις δεν τρομάζουν τους διαδηλωτές κι έπρεπε να κατασιγάσει τη λαϊκή αγανάκτηση.

Στο ίδιο πλαίσιο, την Κυριακή 7 Ιούνη, το δημοτικό συμβούλιο της Μινεάπολης αποφάσισε με απόλυτη πλειοψηφία (εννέα υπέρ, έναντι τεσσάρων κατά) τη διάλυση της αστυνομικής Διεύθυνσης της πόλης και την αντικατάστασή της με άλλο σώμα που θα «εγγυάται» την ασφάλεια της πόλης, σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε μία μέρα πριν ο «αριστερός» δήμαρχος, Τζέικομπ Φρέι, που αντιδρούσε στις εκκλήσεις των διαδηλωτών για αποχρηματοδότηση της αστυνομίας (γι’ αυτό κι έφαγε χοντρό κράξιμο από τους διαδηλωτές). Το γεγονός ότι η απόφαση πάρθηκε με ευρεία πλειοψηφία, δίνει δικαίωμα βέτο στους δημοτικούς σύμβουλους που την ψήφισαν και φαίνεται να είναι δεσμευτική για τον δήμαρχο.

Ομως ο αστυνομικός διευθυντής της Μινεάπολης, Medaria Arradondo, δήλωσε την Τετάρτη ότι «δεν εγκαταλείπει την ασφάλεια των πολιτών» και ανακοίνωσε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Μινεάπολης αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις με το σωματείο των μπάτσων, ένα κακόφημο σωματείο που υπερασπίζεται με πάθος τη ρατσιστική τους συμπεριφορά.

Το πού θα καταλήξει η ιστορία θα αργήσουμε να το μάθουμε. Την περασμένη Παρασκευή, το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε τα βήματα που θα πρέπει να κάνει για να εφαρμόσει την πρόταση διάλυσης της αστυνομικής διεύθυνσης της Μινεάπολης, τα οποία περιλαμβάνουν δημοψήφισμα τον Νοέμβρη, το οποίο θα πρέπει όμως να εγκριθεί πρώτα από ειδική συνταγματική επιτροπή. Για να αποφασίσει αυτή η επιτροπή ίσως χρειαστούν ακόμα και πέντε μήνες! Από την άλλη, το νέο αστυνομικό σώμα που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο θα στηθεί εντός ενός χρόνου. Το «καρότο» τελειώνει εδώ.

Το «μαστίγιο» όμως συνεχίζεται. Οπως μας πληροφορεί ο βρετανικός Guardian στις 10 Ιούνη, μέχρι την πρώτη βδομάδα του μήνα είχαν συλληφθεί πάνω από δέκα χιλιάδες άτομα στις ΗΠΑ, 2.000 μόνο στη Νέα Υόρκη). Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι κρατήθηκαν μέχρι και 48 ώρες σε άσχημες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε φαγητό, νερό και μέσα ατομικής προστασίας για τον κοροναϊό (όπως μάσκες) σε βρόμικα κελιά, ο ένας πάνω στον άλλο! Σχεδόν κανένας μπάτσος απ’ αυτούς που τους συνέλαβαν δε φορούσε μάσκα και οι κρατούμενοι αναγκάζονταν να μοιραστούν τα πλαστικά ποτηράκια για να πιούν νερό. Κατά τα άλλα, οι Αρχές ενδιαφέρονται για την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού!
Κυριακή 14 Ιουνίου 2020