Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 | 05:18

ΕπικαιρότηταPointer

Τα καταργημένα πρωτόκολλα εκδικούνταιΕκεί που η Ελλάδα θύμιζε νησί των μακάρων και η επικαιρότητα καταλαμβανόταν από τη συζήτηση για το πότε θα επιτραπούν τα μπλιμπλίκια στα μπιτσόμπαρα, μια πτήση από τη Ντόχα του Κατάρ ήρθε να σκορπίσει και πάλι ανησυχία: δώδεκα επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Η προέλευση των επιβατών κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι. Εννέα προέρχονταν από την πόλη Γκουχράτ του Πακιστάν, μετανάστες με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο Ελληνες από την Αυστραλία και ένας Ιάπωνας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Κόλλησαν τον ιό ο καθένας στον τόπο προέλευσής του, δηλαδή προέρχονται από τρεις διαφορετικές ζώνες διασποράς του κοροναϊού; Εφυγαν υγιείς από τις χώρες τους και κόλλησαν τον ιό κατά την παραμονή τους στο αεροδρόμιο της Ντόχα; Ηταν μόνον ένας φορέας του ιού και τον μετέφερε και στους υπόλοιπους μέσα στο αεροπλάνο;

Απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα δεν πρόκειται να πάρουμε. Το πιθανότερο είναι να μην μπορούν να δοθούν. Ομως, το «τυχαίο» περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει την ύπαρξη κάποιων σοβαρών κινδύνων, οι οποίοι έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια από την κυβέρνηση και από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία έκανε μια ακόμα κωλοτούμπα προκειμένου να υπηρετήσει την κυβερνητική πολιτική.

Αν δε γινόταν τεστ σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων που φτάνουν στην Ελλάδα, δε θα ανακαλύπτονταν τα συγκεκριμένα δώδεκα κρούσματα. Θα μας πει κάποιος, ότι μπορεί ανάμεσα στους επιβάτες να υπάρχουν και άλλοι που φέρουν τον κοροναϊό, αλλά σε πολύ πρώιμο στάδιο επώασης, που δεν μπόρεσε να το ανιχνεύσει το τεστ. Ναι, αλλά όλοι οι επιβάτες έχουν τεθεί σε καραντίνα και όσοι είχαν αρνητικό τεστ θα ξαναϋποβληθούν σε εφτά μέρες και μόνο αν και αυτό το δεύτερο τεστ είναι αρνητικό θα βγουν από την καραντίνα. Αυτό προβλέπει το ισχύον πρωτόκολλο, όπως ανακοίνωσε και ο ΕΟΔΥ. Η εφαρμογή αυτού του αυστηρού πρωτοκόλλου, που υιοθετήθηκε μετά την αρχική αμεριμνησία, που οδήγησε σε περιστατικά όπως του εφοπλιστικού γόνου που σηκώθηκε και πήγε στην οικογενειακή βίλα στην Ικαρία, οδηγεί σε έναν υψηλό βαθμό ασφάλειας.

Αυτό το πρωτόκολλο, όμως, έχει ημερομηνία λήξης πολύ σύντομα. Μόλις ανοίξει ο τουρισμός. Το είπε ο Τσιόδρας, το είπε ο θεός (αυτοί οι δύο επικοινωνούν, άλλωστε). Οταν στις 14 Μάη τον ρώτησαν αν κρίνει απαραίτητο να κάνουν τεστ οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, άρχισε τον… εξάψαλμο: «Νομίζω ότι το βασικότερο από όλα είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής, επαγρύπνηση για την υγεία μας μπροστά σε έναν άγνωστο, σιωπηλό και ύπουλο εχθρό, που μπορεί να τον ελέγξεις ας πούμε μια ή δυο μέρες πριν ταξιδέψεις, αλλά να τον επωάσεις και να τον εμφανίσεις ακριβώς την ώρα που ταξιδεύεις. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, οποιαδήποτε συζήτηση για εργαστηριακό έλεγχο είναι λίγο δύσκολη και είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπουν και σαφή κριτήρια. Αυτό που με σιγουριά ξέρουμε, είναι ότι όταν έχεις συμπτώματα και κάνεις τον έλεγχο θα βρεις τον ιό και καμιά φορά, ελέγχοντας τις επαφές, θα τον βρεις και σε ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα ή δεν έχουν εμφανίσει ακόμα συμπτώματα. Αρα, αρχίζει και συζητείται όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα για το χώρο των διεθνών ταξιδιών, η υποχρεωτική χρήση μάσκας»!

Πριν από δύο μέρες, στις 12 Μάη, ο ίδιος άνθρωπος έλεγε ότι η μετακίνηση τουριστών «θα περιλαμβάνει κανόνες που θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο. Ιδιαίτερα αν έχουμε έναν εργαστηριακό έλεγχο, να γίνει γρήγορα, ταχέως, και να εξασφαλίσει ότι ένας που ταξιδεύει δεν είναι φορέας της νόσου ή έχει περάσει την νόσο, αν υπάρχει ένα αξιόπιστο αντίσωμα. Αυτό είναι ένας κανόνας»

Η Κομισιόν αποφάσισε να μην είναι το αρνητικό τεστ προϋπόθεση για τους τουρίστες, η κυβέρνηση υιοθέτησε την απόφαση της Κομισιόν, ο Τσιόδρας κλήθηκε να βγάλει το τεστ… άχρηστο μέτρο. Εμείς τι άλλο να πούμε; Μιλούν τα 12 κρούσματα που βρέθηκαν στην πτήση από τη Ντόχα χάρη στο τεστ που εξακολουθεί να γίνεται στους επιβάτες και το οποίο θα καταργηθεί μόλις ανοίξει ο τουρισμός.

Και κάτι ακόμα. Ποιος μας λέει ότι η διασπορά του ιού σ’ αυτούς τους δώδεκα επιβάτες που προέρχονταν από τρεις διαφορετικές χώρες δεν έγινε μέσα στο αεροπλάνο, όπου συναντήθηκαν όλοι μαζί; Εχουμε μιλήσει για το προκλητικό παράδοξο, να αραιώνουν τους επιβάτες στο πούλμαν που τους μεταφέρει στο αεροπλάνο ή στη φυσούνα, αλλά μέσα στο αεροπλάνο να στοιβάζονται ο ένας δίπλα στον άλλο, για να μη μείνουν κενές θέσεις. Ο Τσιόδρας το έχει δικαιολογήσει και αυτό: 

«Τα αεροπλάνα, όμως, δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν ικανή πληρότητα και δεν συμφέρει και να λειτουργήσουν. Μάλιστα, μου έλεγε κάποιος φίλος σε ένα τηλέφωνο που είχα μαζί του τις προάλλες, ότι είχε περάσει μπροστά από το αεροδρόμιο, και ήταν τραγωδία, λέει, να βλέπεις όλα τα αεροπλάνα παρκαρισμένα και να μην κινούνται και πόσο οικονομικά δυσβάσταχτο είναι αυτό για έναν τέτοιο τεράστιο χώρο της οικονομίας»! Για να καταλήξει: «Είναι όντως αντίφαση, έχει δίκιο ο αγαπητός δημοσιογράφος. Αλλά είναι το καλύτερο δυνατό που μπορείς να κάνεις ανά περίπτωση, απαντώ εγώ, και ας μην είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο»!

Επαναλαμβάνουμε: τα δώδεκα κρούσματα σε μια μόνο πτήση, που βρέθηκαν χάρη στο τεστ, χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου. Η άμυνα απέναντι στην πανδημία, που οι ίδιοι λένε ότι δεν έληξε αλλά μπορεί να επανέλθει με νέα κύματα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, απαιτεί να γίνεται υποχρεωτικά τεστ σε όποιον μπαίνει στη χώρα, για τουρισμό, για δουλειά, για διακοπές στην πατρίδα.
Πέμπτη 04 Ιουνίου 2020