Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 | 06:31

ΕπικαιρότηταPointer

Αντιπαράθεση σε προεκλογικό φόντο

Σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο δεν περιμένεις fairplay μεταξύ των αστικών κομμάτων εξουσίας. Μόλις έγινε γνωστό ότι ο Τσίπρας οργανώνει στο Ζάππειο φιέστα παρουσίασης του «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ», που υποτίθεται πως είναι η προοδευτική απάντηση στο συντηρητικό κυβερνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Μητσοτάκης φρόντισε να κανονίσει προσωπική του συνέντευξη στη Ζαχαρέα (σύζυγο του επανακάμψαντος στα κοινοβουλευτικά έδρανα της ΝΔ Ρουσόπουλου).

Ο στόχος προφανής: να βγει μπροστά, εκμεταλλευόμενος την πολιτική ηγεμονία που απολαμβάνει αυτή την περίοδο, και να «ταπώσει» τον Τσίπρα, παίζοντας το παιχνίδι «υπεύθυνη κυβέρνηση VS ανεύθυνη αντιπολίτευση». Εμφανιζόμενος την ίδια μέρα με τον Τσίπρα και έχοντας με το μέρος του το ισχυρότερο κομμάτι του αστικού μιντιακού συστήματος (ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στην καραντίνα «μπούκωσε» τους μιντιάρχες με 20 εκατ. ζεστό χρήμα, χώρια τις άλλες αβάντες, όπως η αναβολή πληρωμής των δόσεων για τα κανάλια, του ενοίκιου που πληρώνει η Digea στο κράτος κτλ.), ο Μητσοτάκης αφαίρεσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του «ζωτικό χώρο».

Το μεγαλύτερο μέρος της εμφανώς στημένης συνέντευξης του Μητσοτάκη ήταν αφιερωμένο στην αυτοπροβολή του και στην αποθέωση της σπουδαίας κυβέρνησής του, που τα κατάφερε τόσο καλά στη διαχείριση της πανδημίας. Αυτό «έχει» σ’ αυτό επενδύει. Στους συγκριτικά λιγότερους θανάτους που έχει η Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (οι βαλκανικές χώρες, που έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, δεν αναφέρονται, για ευνόητους λόγους, κι ας είναι δίπλα μας). Και στον «Σωτήρη», όπως αποκαλούσε συνεχώς τον Τσιόδρα, για τον οποίο ανακοίνωσε ότι θα είναι στενός σύμβουλός του.

Κι όταν ήρθε η ώρα να αναφερθεί στα οικονομικά δήλωσε πως έχει κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι του» και πως είναι «πάντα ανοιχτός σε προτάσεις». Για να συμπληρώσει με νόημα: «Τι δεν πρέπει να κάνουμε;  Δεν πρέπει να μπούμε σε μια πλειοδοσία παροχών ανέξοδων. Τόσα εμείς, να έρθει η Αντιπολίτευση να πει τόσα επί δύο. Εάν υπάρχουν προτάσεις οι οποίες είναι τεκμηριωμένες και οι οποίες αντιμετωπίζουν πτυχές του προγράμματος που ενδεχομένως δεν τις έχουμε καλύψει, είμαι ο πρώτος ο οποίος θα έρθει εδώ να τις συζητήσει με την Αντιπολίτευση. Δεν έχω ακούσει ακόμα τις προτάσεις του κ. Τσίπρα γιατί η συνέντευξη γράφεται λίγο πριν από το δελτίο, αλλά δεν πρέπει να είναι αυτό ένα μπαράζ παροχών».

Φυσικά, ήξερε πολύ καλά ότι ο Τσίπρας θα προχωρήσει σε «μπαράζ παροχών». Δεν έχει, άλλωστε, και τίποτ’ άλλο, αφού στη διάρκεια της πανδημίας σύρθηκε πίσω από τον Μητσοτάκη, αφήνοντάς του όλη την πρωτοβουλία. Παριστάνοντας τον «ανοιχτό», ντρίπλαρε τον Τσίπρα, επαναφέροντας με άλλο τρόπο το ίδιο δίπολο: «υπεύθυνη κυβέρνηση VS ανεύθυνη αντιπολίτευση».

Ολ’ αυτά, βέβαια, θυμίζουν έντονα εκλογές. Οπως και οι καθημερινές περιοδείες του Μητσοτάκη, από το Παγκράτι στον Πειραιά και από το Μοναστηράκι στη Θεσσαλονίκη. Εκλογές τις οποίες έπρεπε, φυσικά, να διαψεύσει στο τέλος της συνέντευξής του. Οπως και τον ανασχηματισμό αυτή τη στιγμή. Τροφοδοτώντας νέα εκλογολογικά σενάρια: «αφού δεν κάνει ανασχηματισμό, σημαίνει πως πάει για εκλογές». Αλλωστε, όλα τα εκλογολογικά σενάρια έχουν κυβερνητική προέλευση. Ακόμα και στελέχη του Μαξίμου τα ψιθυρίζουν στ’ αυτιά «πρόθυμων» δημοσιογράφων.
Σάββατο 30 Μαΐου 2020