Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 | 06:28

ΕπικαιρότηταPointer

Στα σκαριά συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ Χαμάς και σιωνιστών

Τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι συζητήσεις για μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Χαμάς και σιωνιστών. Την 1η Απρίλη, ο ισραηλινός υπουργός Πολέμου, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αν η Χαμάς δεχόταν να επιστρέψει τα λείψανα των δυο ισραηλινών στρατιωτών, που κρατάει από τη σιωνιστική εισβολή στη Γάζα το καλοκαίρι του 2014. Ο ισραηλινός στρατός τους θεωρεί νεκρούς και απαιτεί την επιστροφή των λειψάνων τους, ενώ η Χαμάς έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι οι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν και παραμένουν ζωντανοί, ζητώντας να τους ανταλλάξει με παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Το Ισραήλ επιθυμεί, επίσης, να πάρει πίσω τον Αβραάμ Μεγκίστου, ισραηλινό πολίτη αιθιοπικής καταγωγής, και τον αραβοϊσραηλινό Χισάμ Αλ Σαγιέντ, οι οποίοι είχαν περάσει τα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ και αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς, η οποία τους θεωρεί (και δικαίως) ισραηλινούς στρατιώτες.

Μια μέρα μετά τη δήλωση Μπένετ, ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε ότι η Χαμάς διατίθεται να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα την ανταλλαγής, προκειμένου να πετύχει την απελευθέρωση των άρρωστων και των γηραιότερων παλαιστίνιων κρατούμενων από το Ισραήλ. Η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί υποχώρηση από την πάγια θέση της Χαμάς ότι η όποια μελλοντική συμφωνία πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τους παλαιστίνιους κρατούμενους που είχαν απελευθερωθεί με βάση τη Συμφωνία Σαλίτ για να τους αιχμαλωτίσει το Ισραήλ εκ νέου λίγο αργότερα.

Στις 7 Απρίλη, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον επικεφαλής για το ζήτημα των φυλακισμένων, Γιάρον Μπλουμ, να ξεκινήσει επαφές με τη Χαμάς, μέσω της Αιγύπτου, για μια πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων, ενώ στις αρχές Μάη ο Νετανιάχου συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης «για σημαντικά ζητήματα εθνικής ασφάλειας», αλλά και για να συσκεφτεί πάνω σε μια πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Χαμάς.

Η Χαμάς επιδιώκει η ανταλλαγή να γίνει σε δυο φάσεις. Στην πρώτη θα επιστρέψει στο Ισραήλ τους Μεγκίστου και Αλ Σαγιέντ με αντάλλαγμα την είσοδο στη Γάζα ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ στη δεύτερη φάση θα απελευθερώσει τους αιχμάλωτους στρατιώτες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών της Χαμάς και άλλων οργανώσεων της Αντίστασης.

Οι σιωνιστές επιδιώκουν μια μακρόχρονη εκεχειρία με τη Χαμάς και η συμφωνία ανταλλαγής αποτελεί ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η σύναψη εκεχειρίας θα του λύσει τα χέρια προκειμένου να προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Οχθης, γι’ αυτό και επιδιώκει να συμπεριληφθούν στη συμφωνία ανταλλαγής όροι που θα υποχρεώνουν τη Χαμάς να μην αντιδράσει στην απόπειρα προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών από τους σιωνιστές. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από τη Χαμάς, αφού αυτό θα σήμαινε και το πολιτικό της τέλος, ενώ έχει ήδη δηλώσει δημόσια ότι θα κινητοποιήσει το σύνολο των πυρήνων της στη Δυτική Οχθη έτσι και το Ισραήλ προχωρήσει σε μια τόσο επιθετική κίνηση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τον τελευταίο λόγο στην όποια μελλοντική συμφωνία τον έχει η Χαμάς, με τον Νετανιάχου να δέχεται την ολοένα αυξανόμενη πίεση της ισραηλινής κοινής γνώμης να λύσει το θέμα όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
 
Σάββατο 30 Μαΐου 2020