Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 | 06:36

ΕπικαιρότηταPointer

Ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία ανήγγειλε ο Μητσοτάκης: Ο λύκος κι αν εγέρασε…

Νέα ιδεολογική επένδυση για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία βρήκε ο Μητσοτάκης. Και δεν είναι τυχαίο ότι την έριξε στην πιάτσα τώρα, που υπάρχει μια καλή εικόνα στον κόσμο για το δημόσιο σύστημα υγείας. Γι' αυτό και ο Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στη Ζαχαρέα, πρώτα ξεκίνησε από τις υποκριτικές κολακείες: «Το έχω πει, το επαναλαμβάνω και σε εσάς. Τεράστια σημασία και σεβασμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα φτιάξουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα Ν.Ε.Σ.Υ. Είχαμε το Ε.Σ.Υ., τώρα θα πάμε στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα έχει στον πυλώνα του αυξημένο αριθμό εντατικών και κρεβατιών μονάδας αυξημένης φροντίδας. Αλλά δεν θα είναι μόνο αυτό. Απεδείχθη ότι είναι μεγάλη παρακαταθήκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
 
Μετά πέρασε στο… παρασύνθημα: «Σας διαβεβαιώνω ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας θα παραμείνει σύμβουλός μου. Δεν έχει πια λόγο ο Σωτήρης να βγαίνει και να κάνει ενημερώσεις με την ίδια συχνότητα γιατί περνάμε πια στην επόμενη φάση, αλλά σύμβουλός μου για θέματα δημόσιας υγείας θα παραμείνει στενότατος και θα βοηθήσει και αυτός όπως και η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων και των ειδικών. (…) Αρα έχουμε την τεχνογνωσία να σχεδιάσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας δημόσιο το οποίο θα δουλεύει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα μπολιάζεται και όπου χρειάζεται από καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή ο τρόπος με τον οποίο τα συστήματα ας το πούμε πληροφορικής που χρησιμοποιεί ένα ιδιωτικό νοσοκομείο για να διαχειρίζεται την εσωτερική ροή πληροφορίας μπορεί να είναι πιο προηγμένο από το σύστημα το οποίο διαχειρίζεται το Δημόσιο. Ή το Δημόσιο μπορεί, το έχω δώσει και άλλες φορές αυτό το παράδειγμα, αντί να αγοράζει το ίδιο μηχανήματα, να αγοράζει  υπηρεσίες. Να αγοράζει ας το πούμε μια ακτινογραφία. Να έχει το ίδιο το μηχάνημα, να μπορεί να χρησιμοποιεί το δικό του προσωπικό, αλλά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα να μην αγοράζει τον τομογράφο. Να αγοράζει εξετάσεις. Ολα αυτά είναι παραδείγματα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έχοντας όμως πάντα σε πρώτη γραμμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το δημόσιο πυλώνα ο οποίος θα είναι δωρεάν και καθολικής πρόσβασης για όλους τους Ελληνες και όλες τις Ελληνίδες».
 
Ιδού, λοιπόν, ανέγγιχτο το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ για την υγεία, περιτυλιγμένο (λόγω των περιστάσεων) με επαίνους για το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του, αντί για ύβρεις. Τώρα δεν έχουμε το δίδυμο Μπάμπη-Πορδοσάλτε να ζητούν να κατεδαφιστούν τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά έχουμε ύμνους για τους «ήρωες με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες». Το δε ιδεολόγημα δε μιλά για υποκατάσταση του «σπάταλου και αναποτελεσματικού ΕΣΥ» από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά για «βελτίωση του ΕΣΥ από τον πιο προηγμένο ιδιωτικό τομέα». Η ουσία είναι η ίδια, όπως αντιλαμβάνεστε. Και το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις, όχι μόνο από γιατρούς και νοσηλευτές.
 
Ο Μητσοτάκης αναγγέλλει ότι μέσω ΣΔΙΤ θα μπάσει τους ιδιώτες καπιταλιστές σε όλο το φάσμα του ΕΣΥ. Δεν είπε τίποτα καινούργιο. Αυτή ήταν η στρατηγική τους, όπως την παρουσίασαν μανατζαραίοι του ιδιωτικού καπιταλισμού στο περιβόητο συνέδριο του ΙΣΑ, πριν από λίγο καιρό.
Παρασκευή 29 Μαΐου 2020