Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 | 00:34

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Και ανασφαλείς και με πιο έντονη φτωχοποίηση

«Και κερατάδες και δαρμένοι». Παραλλάσσοντας τη γνωστή παροιμιώδη φράση, οι εργάτες και εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται και υγειονομικά ανασφαλείς και ταξικά βιασμένοι.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πλήρη κάλυψη από τους «ενσωματωμένους» επιστήμονες της περιβόητης Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, που αυτοδιαψεύδονται λες και πρόκειται για παπατζήδες της οδού Αθηνάς, επιταχύνει την άρση του lockdown, με στόχο να περιορίσει τις ζημιές του ελληνικού καπιταλισμού, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. 
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Πρώτα η πανδημία, τώρα η ύφεση

Παγιώνονται τα αντεργατικά μέτρα

Γράψαμε την περασμένη Πέμπτη (δείτε στη διπλανή σελίδα), ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» δε γίνεται «για να χορτάσουμε ψωμάκι» και «για να αποφύγουμε τη φτώχεια». Για τα κέρδη των καπιταλιστών γίνονται όλα με τέτοια βιασύνη και τόση ανασφάλεια. Για τους εργαζόμενους υπάρχει μόνο το καθεστώς της φτώχειας, της υποαπασχόλησης, του εργάτη-λάστιχο, της ανεργίας, που επιβλήθηκε με πρόσχημα την πανδημία και διατηρείται στη φάση της καπιταλιστικής ύφεσης. Το νέο διάγγελμα του Μητσοτάκη και οι δηλώσεις των υπουργών του ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτή την επισήμανση.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

ΥΓΕΙΑ

Γιατί κρύβουν τις νέες διασωληνώσεις;

Από τις 4 μέχρι τις 19 Μάη διασωληνώθηκαν στις ΜΕΘ 20 επιπλέον νοσήσαντες από CoviD-19, όμως το γεγονός αποκρύβεται τεχνηέντως από τους Τσιοδροχαρδαλιάδες, που «ενημερώνουν» τον ελληνικό λαό, και από τα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου, που αναπαράγουν αυτή την κάλπικη ενημέρωση. Γιατί άραγε;
ΣΕΛΙΔΑ 8

Διαγνώστηκε βρέφος με CoviD-19 – Κρύβουν το γεγονός!

Είναι ασήμαντο γεγονός η διάγνωση κρούσματος CoviD-19 σε βρέφος (αγοράκι) έξι μηνών, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»; Αν το γεγονός ήταν ασήμαντο, δε θα πήγαινε ο ίδιος ο Τσιόδρας στο νοσοκομείο. Ούτε θα μεταφερόταν το βρέφος στο διπλανό Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», που είναι νοσοκομείο αναφοράς για CoviD-19. Πρέπει, άλλωστε, να είναι το πρώτο περιστατικό σε τόσο μικρή ηλικία.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Κρούσμα στο γκέτο της Cosco

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, ένα από τα κρούσματα CoviD-19, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, αφορά τεχνίτη που εργάζεται στο γκέτο της Cosco στον Πειραιά.
Κανονικά θα έπρεπε να σημάνει συναγερμός. Ομως, στο λιμάνι δεν πήγε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να πάρει μαζικά δείγματα από εργάτες και λοιπό προσωπικό, ιχνηλατώντας τις επαφές του εργάτη στον οποίο ανιχνεύτηκε ο ιός, ώστε να εμποδίσει τη διασπορά. Πήγε ιδιωτική εταιρία που πήρε δείγματα από μερικές δεκάδες άτομα. Συνάδελφοι του εργάτη που ανιχνεύτηκε θετικός διαμαρτύρονταν, επειδή δεν πήραν δείγματα απ’ αυτούς, αλλά από άλλους εργάτες που δεν είχαν στενή επαφή!
ΣΕΛΙΔΑ 9

Επιστήμονας; (1)

Στο πούλμαν που μεταφέρει τους επιβάτες από τη Θύρα του αεροδρόμιου μέχρι το αεροπλάνο, θα μπαίνουν επιβάτες αραιωμένοι στο 50% της χωρητικότητας του οχήματος. Για να μπουν στο αεροπλάνο, οι επιβάτες θα κρατούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Κι αφού τηρήσουν τα μέτρα ασφαλούς απόστασης, μετά θα κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς κενή θέση ανάμεσά τους, με τους ώμους τους και τα μπράτσα τους να ακουμπούν, σε απόσταση αναπνοής όπως λέμε!
ΣΕΛΙΔΑ 13

Τι να μας πουν τώρα οι γιατροί…

Ο Ούλριχ Μοντγκόμερι, γερμανός γιατρός, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ενωσης, τα βάζει με τη γερμανική κυβέρνηση που υποτιμά τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ενεργεί με γνώμονα την οικονομία. «Θα συμβούλευα την κυβέρνηση να κρατήσει τα σύνορα κλειστά και μάλιστα και προς τις δύο κατευθύνσεις», δήλωσε ο Μοντγκόμερι (και δεν είναι ο μόνος από τον ιατρικό κόσμο της Γερμανίας).
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο τελευταίος χορός (;)

Ο τίτλος δεν είναι δανεισμένος από το γνωστό σίριαλ για τον Μάικλ Τζόρνταν και τους Σικάγο Μπουλς, ούτε από το παλιό άσμα γνωστής παρακμιακής τραγουδίστριας. Αποδίδει κατά κυριολεξία την πρόθεση της ΝΔ (με ουραγό το ΚΙΝΑΛ) να βγάλει όσο «ζουμί» γίνεται από την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, πριν την παραδώσει στη λήθη. Το ερωτηματικό προστέθηκε μέσα σε παρένθεση, γιατί δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι θα είναι όντως ο τελευταίος χορός της κόντρα-σκανδαλολογίας, που διαδέχτηκε τη σκανδαλολογία του ΣΥΡΙΖΑ με την Προανακριτική κατά δέκα πρώην υπουργών και πρωθυπουργών της Πασοκονεοδημοκρατίας για εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis. Καμιά φορά ο πολιτικός σχεδιασμός στραβώνει κατά τη διαδικασία πρακτικής εφαρμογής του.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ψυχροπολεμική προπαγάνδα με πρόσχημα την πανδημία

Οπως ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου, «ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας, Soosuk Lim. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παλαιμάχων Πολεμιστών Κορέας, Δημήτρης Ματσούκας. Ο κ. Lim συνεχάρη την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δώρισε στο Υπουργείο Υγείας, από κοινού με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Παλαιμάχων Πολεμιστών Κορέας, 10.000 μάσκες ιατρικής χρήσης για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Ο κ. Κικίλιας αποδέχθηκε τη δωρεά, ευχαρίστησε τον κ. Ματσούκα και τον κ. Lim…».
ΣΕΛΙΔΑ 3

Από την εκλογολογία στην ανασχηματισμολογία και ξανά μανά…

Πρώτα είχαμε την εκλογολογία. Τροφοδοτούμενη από την κυβερνητική παράταξη, η οποία ψιθύριζε διάφορα σενάρια στ' αυτιά φιλικών δημοσιογράφων. Ακολούθησε η ανασχηματισμολογία. Με τα ονόματα να κάνουν το γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων: αυτοί φεύγουν, αυτοί έρχονται. Μετά είχαμε συνδυασμό εκλογολογίας και ανασχηματισμολογίας: αν ο Μητσοτάκης κάνει ανασχηματισμό, τότε δεν πάει για εκλογές. Αν δεν κάνει ανασχηματισμό, τότε πάει για εκλογές το φθινόπωρο και γι' αυτό κρατάει τους ίδιους υπουργούς, μιας και ξέρουν τα «κατατόπια».
ΣΕΛΙΔΑ 7

Μαλλιά-κουβάρια οι χρυσαυγίτες: στείλτε τους στη φυλακή, να λύσουν εκεί τις διαφορές τους

Στις 14 Μάη, ο φίρερ της νεοναζιστικής συμμορίας ξαμόλησε τη ρουκέτα από το Twitter, επαναλαμβάνοντας κάτι που είχε γράψει μετά τις εκλογές του 2019, απαντώντας στον Λαγό και την παρέα του: «Μια απάντηση σε όσους μιλούν (εκ των υστέρων…) για λάθη: το μεγάλο μου λάθος που παραδέχομαι ήσασταν εσείς». Παρέθεσε, λοιπόν, το ίδιο κείμενο και προσέθεσε: «14 Μαΐου 2020: Ισχύει!!!».
Δε χρειαζόταν καμιά ιδιαίτερη επεξήγηση. Η επανάληψη του περσινού τουίτ σημαίνει πως υπάρχουν και άλλοι λαγοί που ετοιμάζονται να την κάνουν σαν τον Λαγό. Και για ν’ ασχολείται ο φίρερ μαζί τους, δε θα είναι τίποτα «λιμά» των ταγμάτων εφόδου, αλλά κάποιοι πρωτοκλασάτοι.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Λαγός και ο Κασιδιάρης

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ μας ότι οι νεοναζί της ΧΑ έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια και ότι ο Κασιδιάρης ετοιμάζεται να γίνει λαγός όπως ο Λαγός. Ο Κασιδιάρης, σε βίντεο διάρκειας εφτάμισι λεπτών, ανακοίνωσε ότι έκανε προτάσεις αναδιοργάνωσης της ΧΑ, αυτές δεν έγιναν δεκτές και γι’ αυτό έφυγε και θα ιδρύσει νέο κόμμα, το όνομα και το σήμα του οποίου θα ανακοινώσει σε δυο βδομάδες.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χοντρό «παιχνίδι» με τα μονοπώλια του φαρμάκου, σε βάρος της δημόσιας υγείας

Στη δήλωσή του στις κάμερες, με τον Κικίλια ως γλάστρα, ο Πάιατ «προμοτάρισε» τα αμερικάνικα φαρμακευτικά μονοπώλια, τα οποία –μετά το φιάσκο με τα δύο διαγνωστικά τεστ στην αρχή της πανδημίας, που αποδείχτηκαν  άχρηστα- έχουν υποστεί πλήγματα στον ανταγωνισμό τους με τα ευρωπαϊκά, γιαπωνέζικα και κινέζικα μονοπώλια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Abbott δεν πήρε παραγγελία για μοριακά τεστ από την ελληνική κυβέρνηση. Τα 90.000 τεστ μοριακού ελέγχου για το τρίμηνο Μάη-Ιούλη, που παρήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση διά του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας), παραγγέλθηκαν στη Roche (ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό, που ελέγχεται εδώ και χρόνια από το γερμανικό μονοπώλιο Bayer).
ΣΕΛΙΔΑ 12

Oι ευρωλιγούρηδες, ο γερμανογαλλικός άξονας και η ιμπεριαλιστική πολιτική

Χρόνια είχε να καταλάβει τέτοιο ντελίριο ευρωλιγούρας τα παπαγαλάκια. Επιτέλους, είχαν μια είδηση που τους επέτρεπε να βγάλουν το άχτι τους. «Η Μέρκελ βάζει πάγο στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης». «Μέρκελ και Μακρόν ξαναβάζουν την Ευρώπη στις ράγες της αλληλεγγύης». Γεμίσαμε από τέτοιους, απείρου κάλλους τίτλους. Βούιξαν τ' αυτιά μας από τα ουρανομήκη σχόλια των ανταποκριτών στο Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Πρόκληση η ενίσχυση που ζητάει η Aegean

Με το θράσος που χαρακτηρίζει τους καπιταλιστές, το αφεντικό της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης βγήκε και ζήτησε κρατική ενίσχυση, διότι αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις! Για να μην παρεξηγηθεί, έσπευσε να αποκλείσει κάθε σενάριο κρατικοποίησης της εταιρίας του.
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Ετοιμάζουν το άνοιγμα και των Δημοτικών 

Το ποσοστό προσέλευσης των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες είναι απογοητευτικό. Μετά τους πανηγυρισμούς της πρώτης μέρας που ανέβαζαν την προσέλευση των μαθητών της τελευταίας τάξης του Λυκείου στο 60% (οι μαθητές προσήλθαν ουσιαστικά για να υπογράψουν την αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις), τώρα ακόμη και φιλικά στην κυβέρνηση Μέσα μιλάνε με φανερή απογοήτευση για άδειες αίθουσες (ποσοστά κάτω του 10%, 5 ή και κανένας μαθητής).
ΣΕΛΙΔΑ 10

Ενα βήμα πίσω εκατό μπροστά

Με διαρροές σε φιλικές ιστοσελίδες το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε ότι προτίθεται να κάνει πίσω σε δυο-τρία επιμέρους σημεία του πολυνομοσχέδιου-έκτρωμα, προκειμένου, με τη βοήθεια των παπαγαλακίων, να προχωρήσει, όπως φαντάζεται, χωρίς μεγάλους κλυδωνισμούς, στην ψήφισή του από τη Βουλή.
Από τώρα ήδη οι σε διατεταγμένη υπηρεσία κονδυλοφόροι έπιασαν δουλειά: Η υπουργός μελέτησε και μελετά τα σχόλια όσων συμμετείχαν στη «διαβούλευση» και κατέληξε στην απόφαση να επανεξετάσει κάποια μέτρα που πυροδότησαν σφοδρές αντιδράσεις.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό ξανά στο δρόμο

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου εμφανίστηκε στην Ακρόπολη μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, για να στείλει μήνυμα υπεράσπισης του Πολιτισμού. Δεν είδαμε την κυρία πρόεδρο να λέει καμιά κουβέντα για τους ανθρώπους του Πολιτισμού, οι οποίοι δεν πένονται απλώς, αλλά αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας. Προφανώς, η φράση του Μπρεχτ ότι «ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι», δε λέει τίποτα στις δυο κυρίες.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Το ένιωσαν καλά και οι Τηνιακοί που διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί τους. Μπορεί η κινητοποίησή τους να είχε και θεσμική κάλυψη (Δήμος και λοιποί φορείς), μπορεί να είχε ειρηνικό χαρακτήρα (ούτε πετραδάκι δηλαδή), όμως… παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία (των βαρέων οχημάτων στο βουνό). Γι' αυτό και τα ΜΑΤ ανέλαβαν την αποκατάσταση της διαταραχθείσας κυκλοφορίας. Με το μοναδικό τρόπο που γνωρίζουν. Ξύλο και των γονέων. Ακόμα και σε ηλικιωμένους.
ΣΕΛΙΔΑ 15

ΔΙΕΘΝΗ

Μια διδακτική ιστορία

Η «επιστροφή» της COVID-19 στη Σιγκαπούρη και οι σύγχρονοι σκλάβοι

Πηγή των κρουσμάτων ήταν οι σύγχρονοι είλωτες. Οπως στις δουλοκτητικές κοινωνίες οι σκλάβοι δεν προσμετρούνταν στους κατοίκους, αλλά στα… εργαλεία της δουλειάς, έτσι και στη Σιγκαπούρη οι πάνω από 200 χιλιάδες (ενδεχομένως και πάνω από 300 χιλιάδες) μετανάστες εργάτες, στην πλειοψηφία τους από την Ινδία και το Μπαγκλαντές, που δουλεύουν στον κατασκευαστικό τομέα, «ξεχάστηκαν» από τις επίσημες μετρήσεις των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού! Απίστευτο κι όμως αληθινό!
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΗΠΑ

Η κρίση βαθαίνει, μπορεί να την αποτρέψει η «επανεκκίνηση»;

Με την ανεργία να εκτινάσσεται σε επίπεδο ρεκόρ από τον Γενάρη του 1948 (!), φτάνοντας στα 23,1 εκατομμύρια άτομα τον Απρίλη ή ποσοστό 14.7% (βλ. https://www.bls.gov/opub/ted/2020/unemployment-rate-rises-to-record-high-14-point-7-percent-in-april-2020.htm?view_full) και τις εξαγωγές να κατρακυλούν σχεδόν κατά 10% το Μάρτη (βλ. https://www.bea.gov/news/2020/us-international-trade-goods-and-services-march-2020), η κρίση συνεχίζει να βαθαίνει στις ΗΠΑ. Αν σκεφτούμε ότι από τα μέσα Μάρτη πάνω από 36 εκατομμύρια άτομα έκαναν αίτηση για να πάρουν επίδομα ανεργίας (βλ. https://www.cnet.com/personal-finance/will-there-be-a-second-stimulus-check-whats-happening-with-round-two/), θα συμπεράνουμε ότι η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ο κοροναϊός ως όπλο καταπίεσης από την αιγυπτιακή χούντα 

Πολλές καταγγελίες έχουν γίνει για το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου. Το δικτατορικό του χαρακτήρα τον έχουμε στηλιτεύσει κι εμείς επανειλημμένα απ’ αυτές εδώ τις στήλες (βλ. http://www.eksegersi.gr/issue/1022/Διεθνή/33949.Αίγυπτος-Βάρβαρη-καταστολή-των-διαδηλώσεων). Γι' αυτό και δεν εκπλαγήκαμε που ο στρατηγός Σίσι βρήκε την ευκαιρία να περάσει τροπολογίες στο νόμο περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης (στην οποία βρίσκεται η χώρα από τον Απρίλη του 2017), οι οποίες του δίνουν πιο αυξημένες εξουσίες. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Πιο επιθετικός ο σιωνισμός

«Είναι καιρός» να προσαρτήσει το Ισραήλ τμήματα της Δυτικής Οχθης. Αυτή ήταν η πρώτη διακήρυξη που έκανε ο ακροδεξιός-σιωνιστής Μπενιαμίν Νετανιάχου, μόλις εμφανίστηκε στην Κνεσέτ ως πρωθυπουργός συμμαχικής κυβέρνησης με το κόμμα του κεντρώου-σιωνιστή Μπένι Γκαντζ .
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ψάχνοντας γωνία στο δεκάρικο

Η Super League αποφάσισε τη Δευτέρα 18/5 την επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης και το Σαββατοκύριακο 6-7/6 αναμένεται η μπάλα να κυλήσει στο χορτάρι. Στην αθλητική επικαιρότητα, όμως, κυριαρχούν μη αγωνιστικά θέματα, αφού οι επιχειρηματικές κόντρες με φόντο το ποδόσφαιρο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Στα νέα επεισόδια έχουμε την εμπλοκή της κυβέρνησης, την επανεμφάνιση του Μελισσανίδη, νέες ποινικές διώξεις σε βάρος του Μαρινάκη και συλλήψεις οπαδών του Ολυμπιακού για το θέμα με τις αφίσες στοχοποίησης δημοσιογράφων.
ΣΕΛΙΔΑ 14
 
Παρασκευή 22 Μαΐου 2020