Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 | 00:22

ΕπικαιρότηταPointer

Να μπει άμεσα σε καραντίνα το γκέτο της Cosco

Small_img_35793
Πέρασε μια μέρα από τη διαπίστωση κρούσματος CoviD-19 σε χειριστή γερανού στο ΣΕΜΠΟ της Cosco και ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τους Τσιορδοχαρδαλιάδες και τον ΕΟΔΥ.
 
Οπως γράψαμε, αντί να σημάνει συναγερμός και να μπει ο χώρος και οι εργαζόμενοι σε καραντίνα 14 ημερών, όπως προβλέπεται, μέχρι να διαπιστωθεί –μέσα από συστηματική επιδημιολογική παρατήρηση, με διαδοχικά τεστ σε όλο τον κόσμο που εργάζεται ή επισκέφθηκε το χώρο- αφέθηκε το κινέζικο μονοπώλιο να χειριστεί το ζήτημα με… διακριτικότητα.
 
Η Cosco χρησιμοποίησε ιδιωτική εταιρία για να πάρει κάποια δείγματα (όχι από το άμεσο περιβάλλον του τεχνίτη που διαγνώστηκε θετικός) και έχουμε φτάσει στο σημείο να διαμαρτύρονται οι εργάτες και ο ΕΟΔΥ να κωφεύει.
 
Είναι προφανές πως για τους αρμόδιους του ελληνικού κράτους είναι άλλο ένας μαχαλάς Ρομά στη Λάρισα ή στην Ξάνθη και άλλο μια αποικιοκρατική εταιρία. Εκτός απ’ αυτό, βρισκόμαστε και σε μια… ευτυχή συγκυρία πλήρους ταύτισης του επιχειρηματικού συμφέροντος της Cosco με την επιδίωξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δείξει ότι «επανεκκινεί» την οικονομία με… «πλήρη ασφάλεια για τη δημόσια υγεία».
 
Πηγαίνοντας μερικούς μήνες πίσω, στα τέλη Γενάρη, θα βρούμε δημοσιεύματα από παπαγαλάκια να διαβεβαιώνουν ότι η Cosco βρίσκεται «σε πλήρη ετοιμότητα» για την αντιμετώπιση «εισαγόμενων» κρουσμάτων (ακόμα δεν είχε κηρυχθεί πανδημία). Στις 30 Γενάρη, πλοηγοί είχαν αρνηθεί να επιβιβαστούν σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που είχε έρθει από την Κίνα και βρισκόταν αρόδου στο λιμάνι του Πειραιά. Η Cosco κίνησε θεούς και δαίμονες και με παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας οι πλοηγοί πείστηκαν να ανέβουν στο πλοίο και να το οδηγήσουν στις εγκαταστάσεις της για ξεφόρτωμα. Η Cosco τότε κρυβόταν πίσω από τους εγκληματίες του ΠΟΥ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν εκδοθεί συγκεκριμένες οδηγίες, και διαβεβαίωνε ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στέλεχος της εταιρίας, επικαλούμενο τους γιατρούς ασφαλείας της, υποστήριζε ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται  όπως η κοινή γρίπη, όχι με τον αέρα αλλά με την επαφή, πως γενικά δεν υπάρχει κίνδυνος και πως για όποιον φοβάται η εταιρία έχει προμηθευτεί μάσκες!
 
Αυτά πλέον έχουν πάει στη σκουπίδια (εκεί που ανήκαν εξαρχής), όμως αποτελούν ενδείξεις για το πώς η Cosco αντιλαμβάνεται την προστασία της υγείας των εργατών της και όσων επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της και της δημόσιας υγείας γενικότερα. Θα μας έκανε εντύπωση αν οι κινέζοι ιμπεριαλιστές-αποικιοκράτες ενεργούσαν διαφορετικά. Από τον ΕΟΔΥ, από το ελληνικό κράτος γενικότερα απαιτούμε να συμπεριφερθεί όπως επιτάσσουν οι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας και να υποχρεώσει την Cosco (και κάθε καπιταλιστική επιχείρηση) να συμμορφωθεί.
 
Οι εγκαταστάσεις του ΣΕΜΠΟ θα έπρεπε ήδη να έχουν τεθεί σε καραντίνα. Απαιτούμε να γίνει αυτό ΑΜΕΣΑ.
Παρασκευή 22 Μαΐου 2020