Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 | 23:28

ΕπικαιρότηταPointer

Τι να μας πουν τώρα οι γιατροί…

• Ο Ούλριχ Μοντγκόμερι, γερμανός γιατρός, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ενωσης, τα βάζει με τη γερμανική κυβέρνηση που υποτιμά τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ενεργεί με γνώμονα την οικονομία. «Θα συμβούλευα την κυβέρνηση να κρατήσει τα σύνορα κλειστά και μάλιστα και προς τις δύο κατευθύνσεις», δήλωσε ο Μοντγκόμερι (και δεν είναι ο μόνος από τον ιατρικό κόσμο της Γερμανίας).
 
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας για χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια στο εξωτερικό, ο Μοντγκόμερι μίλησε για κίνδυνο «η νέα χαλάρωση να οδηγήσει σε διαγωνισμό πλειοδοσίας: ποιος θα ανοίξει περισσότερο, ποιος θα ανοίξει πιο γρήγορα». Τα ταξίδια αυξάνουν τον κίνδυνο για την έλευση νέου επιδημικού κύματος τονίζει ο γερμανός γιατρός, συστήνοντας οι άνθρωποι να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους. «Το άνοιγμα των συνόρων είναι πρόωρο. Η κυβέρνηση ενεργεί εδώ αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους και υποτιμά τον υγειονομικό κίνδυνο. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε ακόμη στην κανονικότητα», καταλήγει ο Μοντγκόμερι.
 
Τι να μας πει τώρα κι αυτός. Δηλαδή ξέρει ο γιατρός και δεν ξέρουν ο Μητσοτάκης και ο γίγαντας Χάρης Θεοχάρης; Οι οποίοι, θεωρώντας μόνιμα ότι απευθύνονται σε ηλίθιους, μας είπαν ότι οι τουρίστες δε θα υποβάλλονται σε τεστ πριν έλθουν στην Ελλάδα, ούτε θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα όπως γίνεται μέχρι τώρα (αυτό έλειπε!), αλλά θα γίνονται… δειγματοληπτικά τεστ.
 
Δηλαδή, θα έρθει εδώ ο τουρίστας κι εκεί που θα λιάζεται στην ξαπλώστρα, θα πάει ο νοσοκόμος με τη γκουμούτσα και θα του πει: «Σας παρακαλώ, κύριε, θα θέλατε να μου δώσετε ένα επίχρισμα από το φάρυγγά σας και ένα από τη μύτη σας, για να το στείλω στα εργαστήρια να το τεστάρουν;». Εννοείται πως κανένας δεν πρόκειται να το δεχτεί (και έχει κάθε δικαίωμα). Γιατί θα ξέρει πως έτσι και το τεστ βγει θετικό, θα τον κλείσουν σε καραντίνα και θα κλαίει τα λεφτά που έδωσε για να κάνει διακοπές στην Ελλάδα.
 
• Η παθολόγος Ματίνα Παγώνη, συντονίστρια διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τάχθηκε ενάντια στο άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, γιατί τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να τηρήσουν τα μέτρα, ούτε είναι εύκολο στους δασκάλους να επιβλέπουν τα παιδιά. Σύμφωνα με τη γιατρό, τα μέτρα θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι και τα σχολεία να ανοίξουν τον Σεπτέμβρη. Χαλαρά θα την κατηγορούσαν για… υπονόμευση της επανεκκίνησης, αλλά έχουν το επιπρόσθετο πρόβλημα ότι η κ. Παγώνη είναι στέλεχος της ΔΑΚΕ, επομένως κάθε άλλο παρά αντικυβερνητική. Ετσι, απλώς γράφουν και τις δικές της επιστημονικές απόψεις εκεί που δεν πιάνει μελάνι.
 
Παρασκευή 22 Μαΐου 2020