Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 | 05:53

ΕπικαιρότηταPointer

Μια διδακτική ιστορία: Η «επιστροφή» της COVID-19 στη Σιγκαπούρη και οι σύγχρονοι σκλάβοιΑπό το ξεκίνημα της πανδημίας του νέου κοροναϊού, η Σιγκαπούρη αποτέλεσε «πρότυπο» των χωρών ως προς την γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Οπως είχαμε γράψει παλαιότερα (βλ. http://www.eksegersi.gr/issue/1044/Διεθνή/35168.Το-παράδειγμα-των-χωρών-απ-όπου-είχε-περάσει-ο), η μικρή αυτή νησιωτική πόλη-κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας (με μόλις 5.7 εκατομμύρια πληθυσμό) τέθηκε αμέσως (από τις 7 Φλεβάρη) σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού», δηλαδή ένα βήμα πριν από το μέγιστο. Η κυβέρνηση έσπευσε να προλάβει την επέκταση του ιού με αυστηρό έλεγχο των κρουσμάτων (ακόμα και των ύποπτων) και μαζικά δωρεάν τεστ για τον νέο κοροναϊό. Η χώρα είχε περάσει τη μεγάλη δοκιμασία του SARS το 2003 και γνώριζε τι εστί κοροναϊός.

Για το λόγο αυτό, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέσους, έπλεξε το εγκώμιο των Αρχών της χώρας που κατά τη δική του ομολογία «δεν άφησαν πέτρα που να μην αναποδογυρίσουν στην προσπάθειά τους να ελέγξουν το νέο κοροναϊό». Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα να αρχίσουν να μειώνονται ένα μήνα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας.

Το success story όμως δεν κράτησε για πολύ. Κι αυτό γιατί και στη Σιγκαπούρη έγινε αυτό που έγινε και σε άλλες χώρες (με πρώτη την Κίνα, βλ. http://www.eksegersi.gr/issue/2020/Διεθνή/35516.Είναι-όλοι-συνυπεύθυνοι-με-πρώτο-διδάξαντα-την). Χιλιάδες νέα κρούσματα εμφανίστηκαν «από το πουθενά», για να κάνουν σκόνη το success story και να επιβεβαιώσουν τη μεγάλη αλήθεια, ότι οι αστικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να εμφανίσουν μία ψεύτικη εικόνα εφησυχασμού και δήθεν ελέγχου της πανδημίας, μέχρι τη στιγμή που δεν μπορούν άλλο να κρύψουν την αλήθεια. 

Πηγή των κρουσμάτων ήταν οι σύγχρονοι είλωτες. Οπως στις δουλοκτητικές κοινωνίες οι σκλάβοι δεν προσμετρούνταν στους κατοίκους, αλλά στα… εργαλεία της δουλειάς, έτσι και στη Σιγκαπούρη οι πάνω από 200 χιλιάδες (ενδεχομένως και πάνω από 300 χιλιάδες) μετανάστες εργάτες, στην πλειοψηφία τους από την Ινδία και το Μπαγκλαντές, που δουλεύουν στον κατασκευαστικό τομέα, «ξεχάστηκαν» από τις επίσημες μετρήσεις των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού! Απίστευτο κι όμως αληθινό!Το πιο εξωφρενικό είναι ότι η κυβέρνηση, που σίγουρα γνώριζε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης αυτών των σύγχρονων σκλάβων σε 43 οικιστικά συγκροτήματα, στα οποία στοιβάζονταν μέχρι και 20 άτομα σε ένα δωμάτιο (με κοινές τουαλέτες, κουζίνα και άλλες εγκαταστάσεις, βλ. https://www.theguardian.com/world/2020/apr/08/singapore-coronavirus-increase-revives-fears-of-post-lockdown-surge), είχε ενημερωθεί από την κατασκευάστρια εταιρία Boustead Projects από τις 9 Φλεβάρη για το πρώτο κρούσμα στα εργοτάξιά της (βλ.https://www.channelnewsasia.com/news/singapore/covid19-coronavirus-construction-seletar-aerospace-heights-halt-12449426). Η Boustead Projects δήλωσε ότι… συμμορφώθηκε με τις κυβερνητικές υποδείξεις και ότι έβαλε σε καραντίνα κάποιους από τους εργάτες που δουλεύουν στο έργο της επέκτασης του σταθμού εξυπηρέτησης της καναδέζικης εταιρίας αεροναυτιλίας, Bombardier, χωρίς όμως να αποκαλύψει πόσοι από τους εργάτες που τέθηκαν σε καραντίνα εξακολουθούσαν να εργάζονται!

Αυτά συνέβαιναν στα μέσα Φλεβάρη, σύμφωνα με το προαναφερθέν δημοσίευμα του Channel News Asia (CNA). Κι ενώ μέχρι τις αρχές Απρίλη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν μόλις μερικές εκατοντάδες, σταδιακά άρχισαν να αυξάνονται, ξεπερνώντας τις 27 χιλιάδες μέσα σε ένα μόλις μήνα! Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ότι οι θάνατοι δεν εκτινάχθηκαν το ίδιο, ίσως γιατί οι ξένοι εργάτες είναι ηλικίας το πολύ 40 ετών. 

Οι ξένοι εργάτες τέθηκαν τελικά σε καραντίνα. Τους απομόνωσαν στα δωμάτιά τους και προσπάθησαν να τους αραιώσουν μετακινώντας τους σε άλλα κτίρια, όμως οι συνθήκες είναι τόσο άθλιες που τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν τουλάχιστον ανεπαρκή.

Οπως αναφέρει ο «Γκάρντιαν» (https://www.theguardian.com/world/2020/apr/17/singapores-cramped-migrant-worker-dorms-hide-covid-19-surge-risk), ένας καθηγητής από πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας πήρε συνέντευξη από 45 ξένους εργάτες, αποκαλύπτοντας ότι πολλοί δεν είχαν καν πρόσβαση σε σαπούνι και υλικά καθαριότητας κι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις 100 άτομα μοιράζονταν πέντε τουαλέτες και πέντε ντους! Η καραντίνα χειροτέρεψε την κατάσταση, αφού περισσότεροι εργάτες έμεναν στους κοιτώνες, με το συγχρωτισμό στα ύψη! 

Στη Σιγκαπούρη τον περσινό Δεκέμβρη εργάζονταν πάνω από 1.4 εκατομμύρια ξένοι εργάτες, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές  (βλ. 
https://www.mom.gov.sg/documents-and-publications/foreign-workforce-numbers). Τα οικιστικά συγκροτήματα που ζουν βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης, μακριά από τους ντόπιους. Οι περισσότεροι μετανάστες πέφτουν θύματα απάτης από τα αφεντικά τους, που τους πληρώνουν τα μισά από αυτά που αρχικά είχαν συμφωνήσει για τις προσωρινές δουλειές που τους δίνουν, αναγκάζοντάς τους ταυτόχρονα να  πληρώνουν μεγάλα ποσά στις υπηρεσίες που τους παρέχουν άδεια εργασίας! Οι ξένοι εργάτες σπάνια διαμαρτύρονται, για να μην απελαθούν και χάσουν τις δουλειές από τις οποίες βγάζουν τα λεφτά με τα οποία συντηρούν τις οικογένειές τους στις πατρίδες τους.

Οι Αρχές επέκτειναν την ημερομηνία τερματισμού του lockdown, που ήταν για τις 4 Μάη, μέχρι την 1η Ιούνη, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Η «επιστροφή» του κοροναϊού σε μία χώρα «πρότυπο» δείχνει πόσο επίπλαστος είναι ο εφησυχασμός και πόσο λίγη εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στους κρατούντες. Η Σιγκαπούρη δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά κανόνα.
Τρίτη 19 Μαΐου 2020