Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 | 00:11

ΕπικαιρότηταPointer

Μάνατζερ με δορά λοιμωξιολόγου

Επιστήμονας; (1)

Στο πούλμαν που μεταφέρει τους επιβάτες από τη Θύρα του αεροδρόμιου μέχρι το αεροπλάνο, θα μπαίνουν επιβάτες αραιωμένοι στο 50% της χωρητικότητας του οχήματος. Για να μπουν στο αεροπλάνο, οι επιβάτες θα κρατούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Κι αφού τηρήσουν τα μέτρα ασφαλούς απόστασης, μετά θα κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς κενή θέση ανάμεσά τους, με τους ώμους τους και τα μπράτσα τους να ακουμπούν, σε απόσταση αναπνοής όπως λέμε!

Ενας απλός άνθρωπος τα βλέπει αυτά και λέει (από μέσα του ή φωναχτά): «σα δε ντρέπεστε!». Ενας ειδικός επιστήμονας τι θα έπρεπε να κάνει; Να μπήξει φωνή, να τον ακούσουν όλοι. Να προειδοποιήσει ότι αυτό δεν είναι μόνο κοροϊδία, είναι εγκληματικό.

Ενας επιστήμονας, όχι ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος, όχι ο Τσιόδρας. Οταν ρωτιέται σχετικά, ο Τσιόδρας αρχίζει τον… εξάψαλμο (το γνωρίζει το άθλημα): «Τα αεροπλάνα, όμως, δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν ικανή πληρότητα και δεν συμφέρει και να λειτουργήσουν. Μάλιστα, μου έλεγε κάποιος φίλος σε ένα τηλέφωνο που είχα μαζί του τις προάλλες, ότι είχε περάσει μπροστά από το αεροδρόμιο, και ήταν τραγωδία, λέει, να βλέπεις όλα τα αεροπλάνα παρκαρισμένα και να μην κινούνται και πόσο οικονομικά δυσβάσταχτο είναι αυτό για έναν τέτοιο τεράστιο χώρο της οικονομίας»! Για να καταλήξει: «Είναι όντως αντίφαση, έχει δίκιο ο αγαπητός δημοσιογράφος. Αλλά είναι το καλύτερο δυνατό που μπορείς να κάνεις ανά περίπτωση, απαντώ εγώ, και ας μην είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο»!

Μ' άλλα λόγια, αφού οι αεροπορικές εταιρίες δεν είναι διατεθειμένες να μειώσουν τα τεράστια κέρδη τους, οι επιστήμονες τύπου Τσιόδρα δίνουν την άδεια να ταξιδεύουν γεμάτα τα αεροπλάνα «και ας μην είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο» (αυτός είναι ο τσιόδρειος τρόπος για να πει κανείς το «επιστημονικά εγκληματικό»). Αυτός που πονάει όταν βλέπει αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος (όχι όμως όταν βλέπει εργάτες να απολύονται) και συμφωνεί με ό,τι απαιτούν οι αεροπορικές εταιρίες, δεν είναι επιστήμονας αλλά καπιταλιστής μάνατζερ.

Επιστήμονας; (2)

Πάμε σε άλλο παράδειγμα, της ίδιας κατηγορίας. Στις 12 Μάη, ο Τσιόδρας μιλάει για τον τουρισμό και θέτει τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη της τουριστικής κίνησης από χώρα σε χώρα:

«Αλλά οι κανόνες, ενδεχομένως, θα περιλαμβάνουν το καλοκαίρι, και αν μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση στην οποία θα μιλάμε για να επιτρέπεται ο τουρισμός, γιατί απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες ακόμα αυτή η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, θα περιλαμβάνουν κανόνες που θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο. Ιδιαίτερα αν έχουμε έναν εργαστηριακό έλεγχο, να γίνει γρήγορα, ταχέως, και να εξασφαλίσει ότι ένας που ταξιδεύει δεν είναι φορέας της νόσου ή έχει περάσει την νόσο, αν υπάρχει ένα αξιόπιστο αντίσωμα. Αυτό είναι ένας κανόνας».

Πρώτος κανόνας, λοιπόν, ο τουρίστας να έχει κάνει αξιόπιστο τεστ. Δεύτερος κανόνας η τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά τη μετακίνηση και τρίτος κανόνας η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου από τον τουρισμό. Τονίζει, μάλιστα, ο Τσιόδρας ότι «μην το ξεχνάμε, η παγκόσμια διασπορά του ιού ξεκίνησε από εισαγόμενα κρούσματα, από ταξιδιώτες. Και μάλιστα στην Πατρίδα μας ήρθαν από συγκεκριμένες περιοχές της Γης».

Κλείνοντας, επανέρχεται στην ανάγκη του τεστ σε κάθε ταξιδιώτη από χώρα σε χώρα: «Και εύχομαι, επειδή θα υπάρξουν προβλήματα, να μπορούν να αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα όσο το δυνατόν ταχύτερα με τη διαδικασία του εργαστηριακού ελέγχου, της απομόνωσης και της ιχνηλάτησης των επαφών».

Στις 14 Μάη, «σκάει» η ερώτηση: «κρίνετε απαραίτητο να κάνουν τεστ όσοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα; Θα μας κάλυπτε κάτι τέτοιο υγειονομικά;». Ο Χαρδαλιάς, φοβούμενος μήπως ο Τσιόδρας επαναλάβει όσα είχε πει πριν από δυο μέρες, για την υποχρεωτικότητα του τεστ στους αλλοδαπούς τουρίστες, σπεύδει να απαντήσει αυτός (ενώ πάντοτε σ' αυτά τα  ερωτήματα απαντά ο Τσιόδρας): «Να πω, με την άδειά σας κύριε Καθηγητά, έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για ένα τεράστιο κεφάλαιο της χώρας, που αφορά στον τουρισμό. Νομίζω ότι οποιεσδήποτε πρόωρες συζητήσεις δεν βοηθούν την εξέλιξη όλου του σχεδίου μας. Αυτή τη στιγμή βεβαίως και υπάρχουν συζητήσεις, βεβαίως και περιμένουμε τις απόψεις των λοιμωξιολόγων, βεβαίως εξετάζουμε κάθε πρωτόκολλο ξεχωριστά, όμως δεν είναι ώρα βιασύνης. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι όλα θα γίνουν, αλλά θα γίνουν όπως πρέπει και την ώρα που πρέπει».

Αδίκως ανησύχησε. Ο Τσιόδρας ήταν από μικρός… διαβαστερός. Είχε δει τι αποφάσισε την προηγούμενη μέρα η Κομισιόν: όχι τεστ στους τουρίστες, όχι κενή θέση στα αεροπλάνα. Ατάραχος, αποδομεί τα δικά του επιχειρήματα για την υποχρεωτικότητα του τεστ στους τουρίστες, που τη θεωρούσε πρώτο κανόνα για την επανέναρξη της τουριστικής κίνησης:

«Νομίζω ότι το βασικότερο από όλα είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής, επαγρύπνηση για την υγεία μας μπροστά σε έναν άγνωστο, σιωπηλό και ύπουλο εχθρό, που μπορεί να τον ελέγξεις ας πούμε μια ή δυο μέρες πριν ταξιδέψεις, αλλά να τον επωάσεις και να τον εμφανίσεις ακριβώς την ώρα που ταξιδεύεις. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, οποιαδήποτε συζήτηση για εργαστηριακό έλεγχο είναι λίγο δύσκολη και είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπουν και σαφή κριτήρια. Αυτό που με σιγουριά ξέρουμε, είναι ότι όταν έχεις συμπτώματα και κάνεις τον έλεγχο θα βρεις τον ιό και καμιά φορά, ελέγχοντας τις επαφές, θα τον βρεις και σε ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα ή δεν έχουν εμφανίσει ακόμα συμπτώματα. Αρα, αρχίζει και συζητείται όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα για το χώρο των διεθνών ταξιδιών, η υποχρεωτική χρήση μάσκας»!

Ο άνθρωπος που για τους τουρίστες έλεγε, πρώτα το τεστ, μετά τα μέτρα υγιεινής (και αποστάσεις στα αεροπλάνα, φυσικά) και μετά να μην κινδυνέψουν οι ηλικιωμένοι μας στα χωριά, κατέληξε σε μια απλή χρήση μάσκας! Αλλαξε τις απόψεις του μέσα σε δυο μέρες, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κανένα επιστημονικό δεδομένο. Μεσολάβησε μόνο η απόφαση της Κομισιόν.

Βάλτε, λοιπόν, το χέρι στην καρδιά και πείτε μας: εμπιστεύεστε αυτόν τον μάνατζερ με δορά λοιμωξιολόγου;
Τρίτη 19 Μαΐου 2020