Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 | 23:33

ΕπικαιρότηταPointer

Σχολικές καθαρίστριες: Αναλώσιμο είδος

Αναλώσιμο είδος θεωρεί η κυβέρνηση τις σχολικές καθαρίστριες, που τις στέλνει «ξυπόλυτες στ’ αγκάθια» στα σχολεία, χωρίς κανένα μέσο προστασίας, προκειμένου να στηρίξουν την απόφασή της να επαναλειτουργήσει τις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Οταν μόλις μια εβδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων (5/5), ο ίδιος ο ΕΟΔΥ σε οδηγίες που απευθύνονται στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων (οι οδηγίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας), παραδέχεται ότι «οι πληροφορίες σχετικά με COVID-19 στα παιδιά είναι περιορισμένες, με τα διαθέσιμα δεδομένα να καταδεικνύουν ότι τα παιδιά με επιβεβαιωμένο COVID-19 εμφανίζουν γενικά ήπια συμπτώματα», ότι «ο ρόλος των παιδιών στην μετάδοση της νόσου στον γενικό πληθυσμό είναι ακόμη υπό διερεύνηση» και ότι «παρά τον χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου στα περισσότερα παιδιά, τα παιδιά με συμπτώματα συμβατά με COVID-19 πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης», είναι απολύτως κατανοητή η αγωνία και η αγανάκτηση εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζόμενων, που στέλνονται στον «πόλεμο», ώστε σταδιακά να χτιστεί «η ανοσία αγέλης».

Πρωτεύον, λοιπόν, είναι αυτό καθαυτό το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τα απαραίτητα επιδημιολογικά δεδομένα (ακόμη και τώρα δεν υπάρχει πρόβλεψη για μαζικά μοριακά τεστ και τεστ αντισωμάτων σε όλους όσους εμπλέκονται στην επαναλειτουργία των σχολείων). Από κοντά έρχεται η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για τον εφοδιασμό με τα απαραίτητα μέσα προστασίας του προσωπικού καθαριότητας. 

Οι «τελευταίας κατηγορίας» εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων -9.500 εξ αυτών συμβασιούχες με συμβάσεις μίσθωσης έργου και μισθούς των 100 και 300 ευρώ- εξακολουθούν να είναι «αόρατες» και ας παριστάνει ο Μητσοτάκης ότι τώρα τάχα τις ανακαλύπτει -αυτές και όλους τους εργαζόμενους σε ανάλογες συνθήκες-, συμπάσχει μαζί τους και κάνει τα πάντα για να τους στηρίξει.

Οι εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα έχουν φθάσει πλέον στα όριά τους. Οι Δήμοι, την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά τις είχαν κάνει λάστιχο.

Αν και εργαζόμενες με συμβάσεις μίσθωσης έργου σε σχολεία (που υποκρύπτουν όμως συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας), ουσιαστικά επιτάχθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών και στάλθηκαν στον «πόλεμο» ενάντια στον ιό χωρίς στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας. Χωρίς δικαίωμα στη λήψη αναρρωτικών αδειών, αδειών μητρότητας, αδειών ειδικού σκοπού, δίχως δικαίωμα απαλλαγής από τα καθήκοντα ακόμα και ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες. Μέχρι και καρκινοπαθείς εξαναγκάζονταν να απασχολούνται καθημερινά αμέσως μετά τις χημειοθεραπείες, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Κι όλα αυτά για 33€/ανά σχολική αίθουσα το μήνα, δίχως πρόσβαση σε κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα.

Εργάζονταν σε δημοτικά κτίρια, υπόγεια και αποθήκες επί δεκαετίες κλειστές, γεμάτες ποντίκια και άλλους μολυσματικούς παράγοντες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλες οι προηγούμενες τις θεωρούσαν και τις θεωρούν αντικείμενα μιας χρήσης και όχι ανθρώπους με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Και αφού επί χρόνια ολόκληρα (έως και 20 χρόνια) εξαναγκάζονται να υπογράφουν απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας (ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες) τώρα, με εγκυκλίους, υποχρεώνονται να παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με πλήρη ωράρια εργασίας, για μόλις 100, 200 και 300€ το μήνα, δίχως να προβλέπεται κάτι τέτοιο στις συναφθείσες συμβάσεις και δίχως να υπάρχει καμία απολύτως κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Οι σχολικές καθαρίστριες, σύγχρονοι είλωτες, έχουν φθάσει πλέον στα όριά τους. Απελπισμένες έστειλαν επιστολή στον Μητσοτάκη και στους 332 Δήμους της χώρας, απαιτώντας τα αυτονόητα. Τις επιστολές υπογράφουν 31 σωματεία εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα (62 την επιστολή προς τους Δήμους). 

Τα αιτήματα
·      Εναρξη διαδικασιών για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
·      Ως προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση του Covid-19, ανανέωση για τα επόμενα 3 χρόνια όλων των υφιστάμενων συμβάσεων των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα, με αύξηση των κονδυλίων αποζημίωσης ανά σχολική αίθουσα.
·      Επιδοτούμενη κατάρτιση στις διαδικασίες περιορισμού της διάδοσης του Covid-19 στα σχολικά συγκροτήματα και Πιστοποίηση Επαγγέλματος.
·      Αξιοπρεπείς αμοιβές και Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ.
·      Αποζημίωση για προκάτ αίθουσες, αίθουσες πληροφορικής και εργαστηρίων, οι οποίες δεν είναι δηλωμένες στο my school, δεν αποζημιώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και καθαρίζονται ΔΩΡΕΑΝ σήμερα από συμβασιούχους στη σχολική καθαριότητα.
·      Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών, Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.
·      Μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
·      Εφαρμογή ίσων όρων και συνθηκών εργασίας και στις Ι.Δ.Α.Χ. με υπογραφή σ.σ.ε. και αναγνώριση του εγγράφου προσχώρησης της ΟΙΥΕ στη σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ.
Σάββατο 16 Μαΐου 2020