Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 | 00:53

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / ΕDITORIAL

Ταξική οργάνωση!

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ για την δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία. Καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα και οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες καθορίζουν με ποιο τρόπο θα κινηθούν»! Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Θεοδωρικάκου, όταν τον ρώτησαν, αν το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ότι δε θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζόμενων με την εκ περιτροπής εργασία.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΥΓΕΙΑ

Ομολογία Τσιόδρα: Δεν έχουμε στοιχεία για τους ασθενείς που νόσησαν και ανέρρωσαν!

O λοιμωξιολόγος Τσιόδρας ομολογεί κυνικά ότι δεν έχουν στοιχεία γι’ αυτούς που επλήγησαν από τον κοροναϊό και ανέρρωσαν! Κατά τα άλλα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάνουν επιστημονική επιδημιολογική επιτήρηση. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

Δεν έχουν τεστ, βάζουν σε κίνδυνο τα νοσοκομεία!

Ολα έγιναν φύλλο και φτερό. Εκεί που έλεγαν ότι θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος σε όποιον μπαίνει σε νοσοκομείο, άρχισαν να τον αφαιρούν ακόμα και από επεμβατικές πράξεις (χημειοθεραπείες, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις κ.ά.), από χειρουργεία με τοπική αναισθησία, ακόμα και από χειρουργεία με τεράστια διασπορά σταγονιδίων, όπως είναι τα οδοντιατρικά που γίνονται με αεροτουρμπίνα και νέφος νερού!
Τι δείχνει αυτή η εγκύκλιος; Τεράστια οικονομία στα τεστ, γιατί δεν έχουν αντιδραστήρια και φρόντισαν να παραγγείλουν μόνο 90.000 για τρεις μήνες (τα 540.000 τεστ που διαφημίζουν στα κυβερνητικά φυλλάδια είναι προπαγάνδα για εξαπάτηση του λαού).
ΣΕΛΙΔΑ 3

Χωρίς μαζικά μοριακά τεστ και τεστ αντισωμάτων

Εκθέτουν τον ελληνικό λαό στον κίνδυνο της πανδημίας

Με το άνοιγμα των σχολείων και των μικρών και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων ο ελληνικός λαός κινδυνεύει να πληγεί από τον κοροναϊό. Δεν κινδυνολογούμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που στο κέντρο της έχει την αποκόμιση ανώτατων κερδών από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και όχι την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και την εξυπηρέτηση των αναγκών της εργατικής τάξης.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Αδίστακτη και επικίνδυνη κυβέρνηση

Οσον αφορά το σύνολο της χώρας, με τις προσλήψεις που έχουν γίνει μπορούν να λειτουργήσουν 228 ΚΟΜΥ (έναντι των 500 που έχουν προγραμματιστεί)! Εννοείται πως αυτό μπορεί να γίνει το νωρίτερο στις 20 Μάη, όταν θα αρχίσουν να προμηθεύονται τα μέσα προστασίας του προσωπικού. Ο σχετικός πίνακας είναι πολύ μεγάλος και δεν τον δημοσιεύουμε για λόγους οικονομίας χώρου.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Γκεμπελίστικες φιέστες που τους ξεβρακώνουν

Την Τρίτη 12 Μάη, ο Πατούλης (με την ιδιότητα-δίπορτο του περιφερειάρχη Αττικής και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών) και ο Αρκουμανέας (πρόεδρος ΕΟΔΥ) πήγαν στο Ζάππειο και οργάνωσαν φιέστα για να παρουσιάσουν τις «8 από τις συνολικά 15 Κινητές Ομάδες Επίσκεψης στο Σπίτι (KOEΣ), οι οποίες είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένους Ιατρούς (Πνευμονολόγους, Παθολόγους Γενικούς Ιατρούς και Καρδιολόγους)», το προσωπικό των οποίων «θα επισκέπτεται με τις αναγκαίες προφυλάξεις τα ύποπτα περιστατικά για νόσο Covid-19 και θα προβαίνει σε λήψη δείγματος ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος».
ΣΕΛΙΔΑ 12

Κοροϊδιλίκι με τις «νέες ΜΕΘ»

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η επιτροπή συγκροτήθηκε με κριτήριο τη «διαθεσιμότητα» των μελών της να παίξουν στο έργο της κυβέρνησης. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι τα τέσσερα από τα πέντε μέλη της επιτροπής πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη-φιέστα με τον Κούλη στις 8 Απρίλη (το πέμπτο μέλος είναι από στρατιωτικό νοσοκομείο). Εγγύηση αποτελεί και η επικεφαλής της επιτροπής, διευθύντρια της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», καθηγήτρια Αν. Κοτανίδου, που τις μέρες της καραντίνας τη βλέπαμε πότε να τηλεδιασκέπτεται με τον Κούλη και πότε να αδειάζει με… στιλ τις καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ, διαβεβαιώνοντας ότι όλα πηγαίνουν ρολόι. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Aυτοδιαψεύδονται οι κυβερνητικοί Πινόκιο!

Στις 10 Μάη, στην καθημερινή «ενημέρωση» με τον Τσιόδρα, ο Χαρδαλιάς είπε: «Από αύριο, στο δεύτερο στάδιο δηλαδή της επανεκκίνησης της οικονομίας, επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Επίσης, επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη».
Με την απλή μέθοδο των τριών, που τη μαθαίνουν τα παιδιά στο Δημοτικό, βρίσκουμε ότι οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή και πήραν το προνοιακό επίδομα των 800 ευρώ είναι 693.164
ΣΕΛΙΔΑ 3

Startup στις απολύσεις

Δεν υπάρχει αστός πολιτικός που να μην παρουσιάζει εκστασιασμένος τις τεράστιες επιτυχίες των λεγόμενων startup επιχειρήσεων, που τις στήνουν «δυνατά μυαλά» και «καινοτόμοι επιστήμονες», που αναδεικνύουν «τη δημιουργικότητα του Ελληνα». Πόσες φορές δεν τα έχουμε ακούσει αυτά από τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη και πολλούς άλλους; Μια τέτοια επιχείρηση, η Workable προχώρησε σε 24 απολύσεις (το 10% του προσωπικού της!), επικαλούμενη την κρίση. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Ψεύδη και τσαμπουκάδες

Φανερά εκνευρισμένη η Κεραμέως απάντησε με τη φράση «ούτε βήμα πίσω» στην κατακραυγή που έχει σηκωθεί από παντού για την τακτική «big brother» που θέλει να εφαρμόσει στα σχολεία.
Δεν ξέρει η κυρία, η μεγαλωμένη και σπουδαγμένη σε προστατευμένα περιβάλλοντα όπου συναγελάζονται τα μελλοντικά golden boys, ότι οι τσαμπουκάδες δεν περνούν ειδικά σε χώρους όπως η εκπαίδευση και ότι όσοι ακολούθησαν μια τέτοια πολιτική στο παρελθόν έσπασαν τα μούτρα τους;
ΣΕΛΙΔΑ 8

Ακόμη και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία «ανέβηκε στα κάγκελα»

Στις 13 του Μάη οργανώθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ στα Προπύλαια. Το συλλαλητήριο στηριζόταν και από την ΑΔΕΔΥ. Στην ατζέντα, εκτός από την αντίθεση στο «άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών», προστέθηκαν το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο και η ψήφιση (ν)τροπολογίας για τη «ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία».
ΣΕΛΙΔΑ 11

Σύγκλητος ΑΠΘ

Χαστούκι στην κυβερνητική απόφαση για άνοιγμα των σχολείων

Χαστούκι στην κυβέρνηση για την απόφασή της να ανοίξει άρον άρον τα σχολεία, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις (επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα με μαζικά μοριακά τεστ και τεστ αντισωμάτων), αποτελεί η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (8/5) να μη διεξαχθούν οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου εν μέσω πανδημίας με φυσική παρουσία φοιτητών και πανεπιστημιακών.
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν «εξ αποστάσεως».
ΣΕΛΙΔΑ 11

Ο δρόμος για την πειθάρχηση

Επ΄ευκαιρία της πανδημίας του κοροναϊού, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν να εξοντώσουν μαζί μαθητές και εκπαιδευτικούς, προωθώντας το πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα.
Απίστευτη ένταση των ταξικών φραγμών που πετσοκόβουν ελπίδες και όνειρα από το Γυμνάσιο και φράζουν την είσοδο στο Πανεπιστήμιο, νέα Μνημόνια που ήδη εφαρμόζονται και θα συμπληρωθούν με νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις. Ολα για το κεφάλαιο, όλα για τη διαιώνιση του αστικού συστήματος.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οικιστικές πυκνώσεις – παράνομα ξεχερσώματα δασών

Ο Χατζηδάκης θα πάθει ό,τι έπαθαν Σταθάκης-Φάμελλος

Με αυτόν τον πολυνόμο ο Χατζηδάκης επιχειρεί να νομιμοποιήσει:
 - Τις περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις.
- Τα παράνομα ξεχερσώματα δασών και δασικών εκτάσεων με το πρόσχημα της αγροτικής εκμετάλλευσης.
- Τις παράνομα ξεχερσωθείσες εποικιστικές δασικές εκτάσεις που σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις καλύπτουν εκατομμύρια στρέμματα.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Με νομοθετική βούλα

Ακόμα χειρότερη τροπή για τα δικαιώματα των προσφύγων

Την Παρασκευή, 8 Μαΐου, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που επιφέρει καίριες αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με τους πρόσφυγες (έχει ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 96Α/12.5.2020). Oπως είχαμε γράψει και σε ρεπορτάζ στις 14 Απριλίου (Σχέδιο νόμου για προσφυγικό: «Αίτηση – απόρριψη – απέλαση»), με βάση τα όσα είχαν ήδη κυκλοφορήσει για τις μεταρρυθμίσεις που εκκολάπτονταν, η γραμμή της κυβέρνησης ήταν να διενεργείται ουσιαστικά η διαδικασία του ασύλου μόνο για το θεαθήναι και να μετατραπεί επί της ουσίας σε διαδικασία παραγωγής απορριπτικών αποφάσεων. Ενα «εργοστάσιο» που θα λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για να διώχνει σωρηδόν τους πρόσφυγες έξω από τη χώρα.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Εκδικητικό μένος κατά των κρατούμενων

Απαγόρευση των λεγόμενων ανοιχτών επισκεπτηρίων επιβάλλει το υπουργείο Προ Πο (αυτό είναι πλέον αρμόδιο για τις φυλακές και όχι το υπουργείο Δικαιοσύνης), αποσκοπώντας –όπως όλα δείχνουν- στη μόνιμη κατάργησή τους. Η πανδημία του κοροναϊού ήταν απλά το πρόσχημα που χρειάζονταν οι πολιτικοί που διακρίνονται για το κατασταλτικό τους μένος.
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΔΙΕΘΝΗ

Καταρρέει το άλλοθι ευαισθησίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες

Τη χειρότερη οικονομική κρίση των επτά δεκαετιών της Ιστορίας της περνά η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, που ιδρύθηκε το 1949 για να παράσχει υγειονομικές, εκπαιδευτικές, στεγαστικές και άλλες υπηρεσίες ανακούφισης στους πάνω από πέντε εκατομμύρια παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, την ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς και την Ιορδανία, το Λίβανο και τη Συρία. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Τοξικό «ατύχημα» στην Ινδία

Εγκληματική αδιαφορία χάριν του μέγιστου κέρδους

Τις μαύρες μέρες του μεγαλύτερου ίσως βιομηχανικού «ατυχήματος» στον κόσμο (μετά τη διαρροή ισοκυανικού μεθυλίου από εργοστάσιο της Union Carbide στο Μποπάλ της Ινδίας το 1984, που σκότωσε πάνω από 15.000 - κατ’ αλλους 25.000 - και δηλητηρίασε πάνω από μισό εκατομμύριο, αφήνοντάς τους ανάπηρους) θύμισε η διαρροή τοξικών αερίων στυρενίου, που έγινε στις 3:30 το πρωί της Πέμπτης στο εργοστάσιο της LG Polymers India, θυγατρικής της νοτιοκορεατικής εταιρίας LG Chemical Ltd. Το εργοστάσιο βρίσκεται στα περίχωρα της βιομηχανικής πόλης Βισαχαπάτναμ, στο ομόσπονδο κράτος Αντρα Πραντές της νοτιοανατολικής Ινδίας. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ιταλία: 700.000 παιδιά πεινάνε

Σύμφωνα με το μεγαλύτερο αγροτικό οργανισμό της Ιταλίας, Coldiretti, περισσότερα από 700.000 παιδιά κάτω των 15 ετών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς βασικά είδη διατροφής, όπως ψωμί και γάλα, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και της πανδημίας.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Καθάρματα!

«Και λοιπόν; Λυπάμαι. Εγώ τι θέλετε να κάνω;». Αυτή ήταν η απάντηση του φασίστα Μπολσονάρου, προέδρου της Βραζιλίας, όταν του επισημάνθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται (Πέμπτη απόγευμα, η Βραζιλία είχε 13.551 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους). Ο Μπολσονάρου, όμως, απόλυτα αδιάφορος για τις ανθρώπινες ζωές, βιάζεται να «επανεκκινήσει» την καπιταλιστική οικονομία της Βραζιλίας. Μετά το «εγώ τι θέλετε να κάνω;», υπέγραψε διάταγμα για να επαναλειτουργήσουν γυμναστήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, με το επιχείρημα ότι προσφέρουν «ουσιώδεις υπηρεσίες»!
ΣΕΛΙΔΑ 5

Χονγκ Κονγκ

Διαδηλώσεις ξανά, παρά τον κοροναϊό!

Μπορεί το Χονγκ Κονγκ να είναι από τις πρώτες χώρες που εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, δημιουργώντας καταστάσεις απίστευτης υστερίας, με «επιδρομές» στα σούπερ μάρκετ και ληστείες ακόμα και… χαρτιών τουαλέτας, όμως η κοροναϊκή υστερία δεν μπόρεσε να σταματήσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν ξανά, μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες. Τις ανέστειλε αλλά δεν τις σταμάτησε.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Φιάσκο η «Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό»

Συγκέντρωσαν 7,4 δισ. ευρώ. Και η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε «πολύ περήφανη και χαρούμενη που το πολύ σημαντικό αυτό έργο ξεκίνησε με τόση επιτυχία»! Δε χρειάζεται να σας πούμε τι σημαίνουν 7,4 δισ. ευρώ για όλο τον πλανήτη: ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Μη φανταστείτε, όμως, ότι είχαν βάλει κάποιον πολύ μεγαλύτερο στόχο. 7,5 δισ. ευρώ ήταν ο στόχος τους.
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Θέλετε να ξεχάσουμε τον πόνο μας... όμως χωρίς τον κόσμο δεν έχει νόημα να επιστρέψουμε για να παίξουμε»

Η ΟΥΕΦΑ και οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, προκειμένου να μειώσουν την οικονομική ζημιά από την πανδημία του κοροναϊού. Αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ποδοσφαιριστών, προπονητών, διαιτητών και όσων εμπλέκονται στη διεξαγωγή μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης. Αποκαλυπτική είναι η δήλωση της Σάντρα Ζαμπά (Γενική Γραμματέας του ιταλικού υπουργείου Υγείας), ενόψει πιθανής επανέναρξης του ιταλικού πρωταθλήματος: «χωρίς αμφιβολία, αν κάποιος βρεθεί θετικός στον κοροναϊό μέσα σε μία ομάδα, όλα σταματάνε. Ο μοναδικός λόγος που σκεφτόμαστε την επανέναρξη του πρωταθλήματος, είναι το οικονομικό κομμάτι». 
ΣΕΛΙΔΑ 14

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η δύναμη της Ιστορίας

Είναι η δύναμη της Ιστορίας που σφραγίζει τον καιροσκοπισμό ενός ιμπεριαλιστικού καθεστώτος. Αυτό που δεν μπορείς να το νικήσεις καλύτερα να το παρουσιάζεις σαν δικό σου. Για να τραβάς -όσο μπορείς- το λαό πίσω σου. Γι' αυτό ο ρώσος πρέσβης μπορεί να μιλάει αφ' υψηλού στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.  Γιατί σ' αυτό το θέμα έχει μαζί του τη συντριπτική πλειοψηφία του ρωσικού λαού.
ΣΕΛΙΔΑ 16
 
Παρασκευή 15 Μαΐου 2020