Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 | 05:35

ΕπικαιρότηταPointer

Θα τολμήσει η κυβέρνηση να κάνει το δώρο στους σχολάρχες; - Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αντιστέκονται

Σε πολύ δύσκολες συνθήκες και ενώ το καθεστώς τρομοκρατίας από τους σχολάρχες καλά κρατεί, εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων κατεβαίνουν σε απεργία, απαιτώντας να αρθούν οι παρανομίες από τους εμπόρους της γνώσης και να τους καταβληθούν οι μισθοί τους, τη στιγμή μάλιστα που συμμετέχουν στην πολύ κοπιαστική γι’ αυτούς εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Μετά την απεργία στην Ιόνιο Σχολή, που στέφθηκε με επιτυχία, χάρις στην αποφασιστικότητα και τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών, από τη Δευτέρα 6/4 κατέβηκαν σε απεργία και οι εκπαιδευτικοί των εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους η διοίκηση των εκπαιδευτηρίων, παράνομα, έκανε δήλωση στις 30/3/2020 στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, αναστέλλοντας τις συμβάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που έχουν διοριστήριο από το υπουργείο Παιδείας (οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμβαδίζουν ως προς την υπηρεσιακή τους κατάσταση με αυτήν των δημόσιων εκπαιδευτικών και δεν επιτρέπεται καμιά μεταβολή της χωρίς πράξη του υπουργείου Παιδείας). Ταυτόχρονα, η διοίκηση κάλεσε με email την ίδια ημέρα τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν και εκείνοι τα προσωπικά τους στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να ενταχθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης (800 ευρώ).

Σημειωτέον ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί καθόλη τη διάρκεια του Μαρτίου έως και τις 3 Απριλίου συνέχισαν να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Οι σχολάρχες κατέβαλαν μόνο ένα μέρος της μισθοδοσίας του Μαρτίου, που αντιστοιχεί μόνο στην πρώτη εβδομάδα μαθημάτων που πραγματοποιήθηκαν, και πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν αμισθί να εργάζονται μέχρι την έναρξη των διακοπών του Πάσχα.

Η περίπτωση των εκπαιδευτικών του ιδιωτικού σχολείου Νέα Γενιά Ζηρίδη δεν είναι η μοναδική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη δεκαεπτά ιδιωτικά σχολεία εισήγαγαν παρανόμως τους εκπαιδευτικούς τους στο καθεστώς του κρατικού επιδόματος των 800 ευρώ (530 το μήνα), κάτω και από τον κατώτατο μισθό, την ίδια στιγμή που απαιτούν από αυτούς να συμμετέχουν τζάμπα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το κεφάλαιο, ακόμη μια φορά, βλέπει την κρίση ως ευκαιρία για να αυξήσει τα κέρδη του, καταπνίγοντας τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων. Εν προκειμένω, οι σχολάρχες θέλουν να «τη βγάλουν καθαρή», χωρίς να καταβάλουν τους μισθούς στους εκπαιδευτικούς «τους» (αυτοί πρέπει να αρκεστούν στο προνοιακό βοήθημα των 800 ευρώ), την ίδια στιγμή που εισπράττουν τα δίδακτρα από τους γονείς.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας θα τολμήσουν να νομιμοποιήσουν την παρανομία των εμπόρων της γνώσης, αγνοώντας τις αντιδράσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που πληθαίνουν (ήδη έχουν σταλεί μηνύματα συμπαράστασης στους απεργούς από το Σύλλογο Διδασκόντων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, αλλά και από συλλόγους εκπαιδευτικών δημόσιων σχολείων).
Τετάρτη 08 Απριλίου 2020